Románia félmilliárd eurót fordít a helyreállítási alapból az omlásveszélyes épületek megerősítésére

2023. február 9. – 20:24

Másolás

Vágólapra másolva

Románia több mint félmilliárd eurót fordít az uniós finanszírozású helyreállítási programban (PNRR) épületek megerősítésére, a fejlesztési minisztérium eddig száz település 238 veszélyeztetett épületének biztonságossá tételére kötött finanszírozási szerződést 441 millió euró értékben – írja az MTI Cseke Attila fejlesztési miniszter csütörtöki közlése alapján.

„A finanszírozást teljes egészében a fejlesztési minisztérium biztosítja, nem kell visszatéríteni. Azzal kezdtem miniszteri megbízatásom, hogy elrendeltem a régi jogszabályok módosítását, amelyek nem bátorították az épületek megerősítését, lebonyolítottuk a pályáztatást és ma már több száz aláírt finanszírozási szerződésről beszélhetünk. Ezek után a helyi hatóságokra vár a feladat, hogy végrehajtsák a beruházásokat” – idézte a minisztert a tárca közleménye.

Mint beszámolt róla: 148 projekt 262 millió euró értékben 162 közintézmény – iskola, egészségügyi intézmény, hivatal – székházának földrengésvédelmi és energetikai felújítását célozza, 20 másik, 179 millió euró értékű projekt pedig 76 társasház megerősítésére vonatkozik.

A miniszter megemlítette, hogy az uniós forrásokból folytatott épület-rehabilitációval párhuzamosan a fejlesztési tárca idén költségvetési forrásokból pénzelt, az omlásveszélyes épületek földrengés-biztossá tételét célzó, 100 millió eurós költségkeretű programot is indított, amelyre idén 40 millió eurónak megfelelő összeget irányoztak elő a költségvetésben. Ennél a programnál sem kérnek a lakóktól önrészt.

Az omlásveszélyes épületek megerősítését célzó országos program keretében 920 millió eurónak megfelelő összegre adtak le pályázatot 277 közintézmény és társasház megerősítése érdekében. A legtöbb (128) pályázat a fővárosból érkezett, a pályázási időszak február 20-án zárul.

A fejlesztési tárcától a miniszterelnök kért bővebb tájékoztatást a két, veszélyeztetett épületek megerősítését célzó programról a szerdai kormányülésen. Nicolae Ciuca szerint a törökországi és szíriai tragédia minden román állampolgárban felidézte az 1977-es romániai földrengés fájdalmas emlékét, és ilyenkor mindig felmerül a kérdés, hogy mi történik azzal a több ezer, vagy akár több tízezer épülettel, amelyet meg kellene erősíteni. A kormányfő szerint a fejlesztési tárcára vár a feladat, hogy felgyorsítsa a folyamatot.

Bukarestben 358, piros koronggal is megjelölt, kiemelten omlásveszélyes épületet tartanak nyilván, amely a szakértők szerint szinte bizonyosan össze fog dőlni a következő erős földrengésben. Az utóbbi három évtizedben a veszélyeztett épületek alig tíz százalékának felújítását sikerült csak államilag támogatott programokból elvégezni.

A történelmi feljegyzésekre alapozva a szeizmológusok azt valószínűsítik, hogy Bukarest térségét évszázadonként legalább kétszer rázza meg nagy erejű földmozgás. A legutóbbi, 1977. március 4-én bekövetkezett 7,2-es erősségű földrengésben 35 ezer lakás semmisült meg, 1578-an haltak meg, és több mint 11 ezer volt a sérültek száma.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!