Románia félmilliárd eurót fordít a helyreállítási alapból az omlásveszélyes épületek megerősítésére

2023. február 9. – 20:24

Másolás

Vágólapra másolva

Románia több mint félmilliárd eurót fordít az uniós finanszírozású helyreállítási programban (PNRR) épületek megerősítésére, a fejlesztési minisztérium eddig száz település 238 veszélyeztetett épületének biztonságossá tételére kötött finanszírozási szerződést 441 millió euró értékben – írja az MTI Cseke Attila fejlesztési miniszter csütörtöki közlése alapján.

„A finanszírozást teljes egészében a fejlesztési minisztérium biztosítja, nem kell visszatéríteni. Azzal kezdtem miniszteri megbízatásom, hogy elrendeltem a régi jogszabályok módosítását, amelyek nem bátorították az épületek megerősítését, lebonyolítottuk a pályáztatást és ma már több száz aláírt finanszírozási szerződésről beszélhetünk. Ezek után a helyi hatóságokra vár a feladat, hogy végrehajtsák a beruházásokat” – idézte a minisztert a tárca közleménye.

Mint beszámolt róla: 148 projekt 262 millió euró értékben 162 közintézmény – iskola, egészségügyi intézmény, hivatal – székházának földrengésvédelmi és energetikai felújítását célozza, 20 másik, 179 millió euró értékű projekt pedig 76 társasház megerősítésére vonatkozik.

A miniszter megemlítette, hogy az uniós forrásokból folytatott épület-rehabilitációval párhuzamosan a fejlesztési tárca idén költségvetési forrásokból pénzelt, az omlásveszélyes épületek földrengés-biztossá tételét célzó, 100 millió eurós költségkeretű programot is indított, amelyre idén 40 millió eurónak megfelelő összeget irányoztak elő a költségvetésben. Ennél a programnál sem kérnek a lakóktól önrészt.

Az omlásveszélyes épületek megerősítését célzó országos program keretében 920 millió eurónak megfelelő összegre adtak le pályázatot 277 közintézmény és társasház megerősítése érdekében. A legtöbb (128) pályázat a fővárosból érkezett, a pályázási időszak február 20-án zárul.

A fejlesztési tárcától a miniszterelnök kért bővebb tájékoztatást a két, veszélyeztetett épületek megerősítését célzó programról a szerdai kormányülésen. Nicolae Ciuca szerint a törökországi és szíriai tragédia minden román állampolgárban felidézte az 1977-es romániai földrengés fájdalmas emlékét, és ilyenkor mindig felmerül a kérdés, hogy mi történik azzal a több ezer, vagy akár több tízezer épülettel, amelyet meg kellene erősíteni. A kormányfő szerint a fejlesztési tárcára vár a feladat, hogy felgyorsítsa a folyamatot.

Bukarestben 358, piros koronggal is megjelölt, kiemelten omlásveszélyes épületet tartanak nyilván, amely a szakértők szerint szinte bizonyosan össze fog dőlni a következő erős földrengésben. Az utóbbi három évtizedben a veszélyeztett épületek alig tíz százalékának felújítását sikerült csak államilag támogatott programokból elvégezni.

A történelmi feljegyzésekre alapozva a szeizmológusok azt valószínűsítik, hogy Bukarest térségét évszázadonként legalább kétszer rázza meg nagy erejű földmozgás. A legutóbbi, 1977. március 4-én bekövetkezett 7,2-es erősségű földrengésben 35 ezer lakás semmisült meg, 1578-an haltak meg, és több mint 11 ezer volt a sérültek száma.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!