Késhet a tanárok bére februárban, mert nem frissítettek időben egy számítógépes programot

2023. február 8. – 19:37

Másolás

Vágólapra másolva

Késhet februárban a tanárok bérének a kiszámolása és a kifizetése, mert a tanintézetek még mindig nem kapták meg az Edusal nevű bérezési program frissítését, írja az Agerpres a tanügyi szakszervezetek tájékoztatására hivatkozva. Az oktatási szakszervezetek magyarázatot várnak a szaktárcától a tanügyi alkalmazottak Edusal nevű bérezési programja frissítésének késése miatt.

A Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége (FSLI) és a Spiru Haret Tanügyi Szakszervezeti Szövetség szerdai közleményében megengedhetetlennek nevezte, hogy a tanintézetek még mindig nem kapták meg a bérezési programot frissítő csomagot. A könyvelőkre hivatkozva azt mondják, emiatt késhet a bérek kiszámolása és a kifizetés is, amelynek a törvény szerint február 14-én kellene megtörténnie.

„Minket nem érdekel, hogy az oktatási minisztérium tárgyalásokat folytat a programot készítő céggel a szerződés meghosszabbításáról, minket csak az érdekel, hogy a rendszerben dolgozók időben megkapják a fizetésüket” – fogalmaztak.

A szakszervezetek kérik a minisztériumtól, hogy hozza nyilvánosságra, mennyit fizetett az elmúlt tíz évben az Edusal szoftvert készítő és karbantartó cégnek, illetve tegye közzé az azzal kötött szerződést. Úgy vélik, az ehhez hasonló késések elkerüléséért az oktatási tárcának ki kellene fejlesztenie egy saját szoftvert a bérek kiszámolására és kifizetésére. „Emellett követeljük, hogy vonják felelősségre a késés miatt felelős személyeket” – nyomatékosították.

Hozzátették, nem ez az első eset, amikor késve vagy hibákkal érkeznek a frissítések. Ilyenkor a bérek kifizetésével foglalkozó alkalmazottaknak rendszerint túlórázniuk kell, noha a pluszmunkát nem fizetik – áll még a két szakszervezeti szövetség közleményében.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!