Egy Hargita megyei lány beperelte a szüleit, amiért azok eltiltották a roma párjától

2023. január 27. – 12:01

Másolás

Vágólapra másolva

Bíróságon kérte kivonását a szülői felügyelet alól és teljes cselekvőképességének elismerését egy 16 éves Hargita megyei lány, miután a szülei eltiltották roma nemzetiségű párjától, írja az Adevărul.

A keresetben a lány azt állította, hogy az utóbbi időben megromlott a kapcsolata a szüleivel, továbbá azt is, hogy a szülei és a testvérei agresszívek, gyermekkora óta többször megverték. Azt is hozzátette, hogy az otthoni feszült légkör miatt inkább a barátja családjánál tartózkodik, ott ugyanis minden szempontból támogatják.

A családja ellenzi ezt a kapcsolatot, annak ellenére, hogy a fiú szülei jó körülmények között élnek, csak azért, mert abban a közösségben mások a szokások, írta a lány, aki azzal is vádolja a szüleit, hogy egy másik férfit szemeltek ki férjnek a számára, és hogy megtiltották, hogy elmenjen otthonról, sőt, bezárták a lakásba, továbbá nem engedik meg, hogy líceumban folytassa a tanulmányait, ehelyett arra készülnek, hogy akár erőszakkal is külföldre vigyék dolgozni.

A szülők szerint a lány nem élhet a romák szabályai szerint

A szülők tagadták a lányuk vádait, azzal védekeztek, hogy szerény anyagi lehetőségeik ellenére mind a négy gyermeküknek igyekeztek megfelelő nevelést és oktatást biztosítani, és sosem bántalmazták őket sem lelkileg, sem fizikailag.

A szülők a bírónak is kifejtették a véleményüket, hogy a lányuk 22 éves roma nemzetiségű barátjának közösségében „más az élet ritmusa és mások a társadalmi együttélés szabályai”. Mint mondták, a lányuk 2022 júliusában elszökött otthonról a barátjához, ahonnan a rendőrség hozta haza, majd az eset után nem sokkal ismét elszökött, és ezúttal nem tért vissza, bár telefonon megpróbálták meggyőzni arról, hogy nem helyes, amit tesz, mert a fiú családja roma, és „nem élhet az ő szabályaik szerint”.

Állításuk szerint a lány beiratkozott a líceumba, viszont 177 igazolatlan hiányzása van és az első félévre nem zárták le. Azt is megjegyezték, hogy fizették a lány ingázási költségeit, mert úgy tudták, hogy jár iskolába.

A perben tanúként kihallgatták a fiú anyját is, aki elismerte, hogy támogatja a fiatalok kapcsolatát és házassági terveit, de a lány továbbtanulási terveiről, vagy arról, hogy milyen líceumba jár, nem tudott beszámolni.

A bíró szerint a szülők elvárásai észszerűek voltak

A bíró döntésében a szülőknek adott igazat. Az alapfokú, nem jogerős ítélet szerint az agresszív viselkedés, illetve a külföldi munkára való kötelezés valamint a továbbtanulástól eltiltás vádja nem igazolódott be, az iskoláról pedig maga a panaszos mondott le, miután a szülei megtiltották, hogy kapcsolatot tartson fenn a roma fiúval.

Amennyiben teljesítenék a lány kérését és kivonnák a szülői felügyelet alól, „a gyermek mindenek felett álló érdeke maradna védelem nélkül, mivel a kérelmezőnek továbbra is szüksége van szülői útmutatásra és tanácsadásra, még akkor is, ha nem ért egyet a szülők véleményével” – állt az ítéletben. A szülők követelményei észszerűek és a szülői autoritást jelentő jogok és kötelességek körébe tartoznak, tette még hozzá a bíróság.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!