GRECO-jelentés: Romániának javítania kell a jogalkotási folyamatának átláthatóságán

2023. január 26. – 12:59

Másolás

Vágólapra másolva

A Korrupció Elleni Államok Csoportja (GRECO) szerdán tette közzé a romániai törvényhozókat, bírákat és ügyészeket érintő korrupció megelőzéséről készült harmadik időközi jelentését. A jelentés következtetése szerint az összesen 18 ajánlásból 10-et ültetett kielégítően gyakorlatba az ország.

A román hatóságok megfelelően alkalmazták a korrupció megelőzésére vonatkozó ajánlásokat a törvényhozók, valamint a bírák és ügyészek tekintetében, de nagyobb átláthatóságra van szükség a jogalkotási folyamatban, és kevesebb alkalommal kell élni a gyorsított eljárások lehetőségével – hangsúlyozta az Európa Tanács égisze alatt működő korrupcióellenes államcsoport az Agerpres szerint.

„Némi javulásként” értékeli a GRECO a parlamenti képviselők magatartási kódexének bevezetését, illetve méltányolja a mentelmi jog megvonásával kapcsolatos kérdéskör megvitatására irányuló erőfeszítéseket. Ugyanakkor hangsúlyozták, hogy javítani kell a jogalkotási folyamat átláthatóságán, és ritkábban kell alkalmazni a gyorsított eljárásokat. Többet kell tenni az összeférhetetlenségi helyzetek kezelése érdekében, és szabályokat kell bevezetni a törvényhozók és a lobbisták közötti interakciókra vonatkozóan – emelték ki.

A testület méltányolta az igazságügyben elkövetett törvénytelenségeket kivizsgáló különleges ügyészség felszámolását, hangsúlyozva, hogy ennek létrehozását a kezdetektől ellenezték.

Pozitívumként emelték ki a jelentésben a bírák és ügyészek jogállásáról, az igazságszolgáltatás megszervezéséről, illetve a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) működéséről szóló új törvények elfogadását, amelyeket tavaly november 25-én hirdetett ki az államfő. „Ezek fontos előrelépéseket jelentenek, amelyeket végrehajtási intézkedéseknek kell követniük” – fogalmaztak.

A GRECO megjegyzi, hogy a bírákra és ügyészekre vonatkozó öt ajánlás közül kettőt csak részlegesen hajtott végre Románia.

Románia nem teljesítette az ajánlásokat a parlamenti képviselők összeférhetetlenségének a meghatározásával, a nekik adható ajándékok, szívességek és egyéb juttatások korlátozásával, a lobbistákkal és más, a törvényhozási folyamatot befolyásolni próbáló harmadik felekkel való kapcsolat szabályozásával kapcsolatban, illetve nem épített ki olyan tanácsadási rendszert, amely a parlament tagjainak segítene eligazodni az integritáshoz kapcsolódó kérdésekben, emelte ki az Europa Liberă România cikke.

A jelentés azt is megállapítja, hogy az igazságügyi minisztériumnak még mindig jelentős a szerepe az ügyészek kinevezésében és visszahívásában, így fennáll a politikai befolyás kockázata.

A jelentésben leszögezik, mindezeket figyelembe véve Románia ajánlásoknak való megfelelőségi szintje már nem tekinthető „összességében nem kielégítőnek”.

A korrupcióellenes szervezet ugyanakkor arra szólította fel a román küldöttség vezetőjét, hogy 2023. december 31-éig készítsen jelentést a még függőben lévő ajánlások teljesítéséről.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!