GRECO-jelentés: Romániának javítania kell a jogalkotási folyamatának átláthatóságán

2023. január 26. – 12:59

Másolás

Vágólapra másolva

A Korrupció Elleni Államok Csoportja (GRECO) szerdán tette közzé a romániai törvényhozókat, bírákat és ügyészeket érintő korrupció megelőzéséről készült harmadik időközi jelentését. A jelentés következtetése szerint az összesen 18 ajánlásból 10-et ültetett kielégítően gyakorlatba az ország.

A román hatóságok megfelelően alkalmazták a korrupció megelőzésére vonatkozó ajánlásokat a törvényhozók, valamint a bírák és ügyészek tekintetében, de nagyobb átláthatóságra van szükség a jogalkotási folyamatban, és kevesebb alkalommal kell élni a gyorsított eljárások lehetőségével – hangsúlyozta az Európa Tanács égisze alatt működő korrupcióellenes államcsoport az Agerpres szerint.

„Némi javulásként” értékeli a GRECO a parlamenti képviselők magatartási kódexének bevezetését, illetve méltányolja a mentelmi jog megvonásával kapcsolatos kérdéskör megvitatására irányuló erőfeszítéseket. Ugyanakkor hangsúlyozták, hogy javítani kell a jogalkotási folyamat átláthatóságán, és ritkábban kell alkalmazni a gyorsított eljárásokat. Többet kell tenni az összeférhetetlenségi helyzetek kezelése érdekében, és szabályokat kell bevezetni a törvényhozók és a lobbisták közötti interakciókra vonatkozóan – emelték ki.

A testület méltányolta az igazságügyben elkövetett törvénytelenségeket kivizsgáló különleges ügyészség felszámolását, hangsúlyozva, hogy ennek létrehozását a kezdetektől ellenezték.

Pozitívumként emelték ki a jelentésben a bírák és ügyészek jogállásáról, az igazságszolgáltatás megszervezéséről, illetve a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) működéséről szóló új törvények elfogadását, amelyeket tavaly november 25-én hirdetett ki az államfő. „Ezek fontos előrelépéseket jelentenek, amelyeket végrehajtási intézkedéseknek kell követniük” – fogalmaztak.

A GRECO megjegyzi, hogy a bírákra és ügyészekre vonatkozó öt ajánlás közül kettőt csak részlegesen hajtott végre Románia.

Románia nem teljesítette az ajánlásokat a parlamenti képviselők összeférhetetlenségének a meghatározásával, a nekik adható ajándékok, szívességek és egyéb juttatások korlátozásával, a lobbistákkal és más, a törvényhozási folyamatot befolyásolni próbáló harmadik felekkel való kapcsolat szabályozásával kapcsolatban, illetve nem épített ki olyan tanácsadási rendszert, amely a parlament tagjainak segítene eligazodni az integritáshoz kapcsolódó kérdésekben, emelte ki az Europa Liberă România cikke.

A jelentés azt is megállapítja, hogy az igazságügyi minisztériumnak még mindig jelentős a szerepe az ügyészek kinevezésében és visszahívásában, így fennáll a politikai befolyás kockázata.

A jelentésben leszögezik, mindezeket figyelembe véve Románia ajánlásoknak való megfelelőségi szintje már nem tekinthető „összességében nem kielégítőnek”.

A korrupcióellenes szervezet ugyanakkor arra szólította fel a román küldöttség vezetőjét, hogy 2023. december 31-éig készítsen jelentést a még függőben lévő ajánlások teljesítéséről.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!