Tüntetést szerveznek Szatmárnémetiben, miután a sürgősségin meghalt egy 15 éves lány

2023. január 25. – 17:26

Tüntetést szerveznek Szatmárnémetiben, miután a sürgősségin meghalt egy 15 éves lány
A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház – Fotó: Gozner Gertrud / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Tüntetést szerveznek a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház sürgősségi betegellátó osztálya elé, miután a múlt szerdán meghalt egy 15 éves lány. A Facebookon-terjedő felhívásban a szervezők azt írják, hogy Ștefania és a többi megalázott és kigúnyolt beteg emlékére tartják a tüntetést csütörtökön, január 26-án 18 órától. „Annyiszor megyünk, ahányszor szükséges, hogy az egész ország meghalljon minket. Biztonságos kórházat akarunk!” – írták a felhívásban. A PresaSM egyébként úgy tudja, hogy a héten valószínűleg elbocsátják a szatmári sürgősségi betegellátó egyik orvosát.

As eset kapcsán kórház csak annyit közölt, hogy belső vizsgálatot indítottak Ștefania ügyében. Az egészségügyi intézmény vezetősége szerdai sajtóközleményében – amit az Agerpres is szemlézett – együttérzését fejezte ki a múlt szerdán elhunyt gyermek családjának. Azt írták, minden szükséges lépést megtettek, hogy különálló bizottságok orvosi jogi, szakmai és etikai szempontból is megvizsgálják az esetet. Emellett az Orvosi Kamara is vizsgálja az ügyet. Amint a vizsgálatok lezárulnak, meghozzák a vonatkozó törvények által előírt intézkedéseket – tették hozzá.

A kórház vezetősége azt követően adott ki közleményt, hogy a lány szülei azt nyilatkozták a helyi médiának, nem értik, miért halt meg a gyermekük, miután saját lábán ment be a sürgősségi osztályra. A szülők elmondása szerint Ștefania először múlt hétfőn, január 16-án fordult a családorvosához, mert egy kicsit rosszul érezte magát. A családorvos a gyerekkórházba küldte, ahol vizsgálatokat végeztek rajta.

„Megröntgenezték, majd azt mondták, hogy nincs semmi baja. Elvégezték az influenzatesztet is, amely negatív lett. Nem látszott semmi komoly probléma, amikor hazaküldték. Nem írtak fel semmit, január 25-re kapott időpontot a fül-orr-gégészetre. (…) Azt mondta, hogy nyomást érez a hátában, ezért mentünk hétfőn orvoshoz. Miután kijött a kórházból, jól érezte magát, kedden még iskolába akart menni. Szerdán ismét hátfájásra panaszkodott, ezért újabb időpontot kértünk neki a klinikára” – mesélte az egyik szülő az esetet a TV1 Satu Mare csatornának. Elmondása szerint végül elmentek a sürgősségi osztályra.

„A sürgősségi betegellátó osztály orvosa megkérte, hogy vetkőzzön le. Levetette a trikóját, de a melltartóját szégyellte levenni. Mondtam neki, hogy hagyja magát megvizsgálni. Az orvos emelt hangon szemrehányást tett nekem, hogy a lányom elhízott és hisztérikus. Csináltak egy EKG-t, majd megkérdeztem, hogy mi lehet a betegsége. Az orvos csak azt válaszolta, hogy fogjam be. Később közölte, hogy cukorbeteg és be fogják utalni. (…) Később odajött hozzám egy úr, aki közölte, a lányomat újraélesztették, de nincs sok remény” – magyarázta az anyja.

Ștefania apja azt nyilatkozta, nem tudja ki hibázott vagy mi történt, mert nem orvos. „Csak annyit mondhatok, hogy a lányunkat a lábán vittük be a kórházba, mosolyogva. Aztán koporsóban hoztuk haza.”

A szatmári kórház állásfoglalása szerint 15:21 órakor vettek fel a sürgősségi osztályon egy 15 éves lányt, aki szívelégtelenség és légzési nehézségek tüneteit mutatta: gyengeség, sápadtság, tahikardia, az oxigénszaturáció 88%-os. Az első vizsgálatok akut jobboldali szívtágulatra utaltak, és felmerült a tüdőembólia gyanúja, ezért tombolízist alkalmaztak.

A tájékoztatás szerint a gyerekorvos, a kardiológus és az ATI-s orvosok együttes erőfeszítése ellenére a beteg általános állapota gyorsan romlott, ami egy szív- és légzésleálláshoz vezetett, de a páciens először még újraéleszthető volt. Körülbelül 30 perccel később, 19:10 órakor állt be a halál, egy második szív- és légzésleállást követően. Ezúttal már nem tudták újraéleszteni a pácienst. Azt írták, hogy boncolást követően fogják megállapítani a halál pontos okait.

A szatmáriak felháborodását az váltotta ki, hogy Ștefania halála nem egyedi eset. A történtek kapcsán a helyi sajtó egy január 17-i esetet említ a leggyakrabban, amikor egy 14 éves lány hunyt el a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban. A kiskorút az avasfelsőfalui kórházból szállítottak át a szatmári kórházba, súlyos tüdőgyulladással, lélegeztetőgépre kapcsolva. Vele kapcsolatban a kórház azt közölte, hogy a felvételkor a beteg általános állapota kedvezőtlenül alakult, végül pedig leállt a légzése és a keringése. Tény azonban, hogy neki olyan veleszületett betegsége is volt, ami csökkentette a túlélési esélyeit. Szatmárnémetiben azonban évek óta téma a sürgősségi kórház személyzetének arrogáns és a betegeket megalázó magatartása, számos panaszt lehet ezzel kapcsolatban olvasni a különböző online felületeken.

Nem csak Szatmárnémetiben panaszkodnak a sürgősségi ellátásra

Országosan sem ez az egyetlen eset, amikor a páciensek panaszkodnak a kórházak sürgősségi osztályára. Január közepén járta be a román médiát annak a 25 éves mangaliai férfinak az esete, akit napokig félrediagnosztizáltak a helyi kórházban.

A férfi először alhasi fájdalmakra, lázra és hányásra panaszkodva ment be az intézménybe. Bélgyulladást diagnosztizáltak nála, kezelést kapott, majd hazaengedték. Mivel egyre rosszabbul érezte magát, másnap ismét elment a kórházba, ahol kapott egy infúziót és ismét hazaküldték. A férfi harmadszor is visszatért a kórházba, ekkor már vesekövet állapítottak meg nála, de további kezelése után ismét hazaküldték.

Miután negyedszer, már nagyon legyengülve is visszament, végül az az orvos, aki háromszor hazaküldte, beutalta a kórházba. A hozzátartozók elmondása szerint a beteg állapota közben folyamatosan romlott. Végül hat nap után úgy döntöttek, hogy átszállítják a Konstancia Megyei Kórházba, ahol sürgősségi vakbélműtét végeztek rajta, de már nem tudták megmenteni az életét, több szervében is fertőzés alakult ki. Az orvosszakértői jelentés szerint a fiatalember hashártyagyulladásban halt meg. Ebben az esetben a család büntetőfeljelentést tett a mangaliai kórház orvosa ellen emberölés és hivatali gondatlanság miatt.

Túlzsúfolt sürgősségi osztályok

A News.ro a héten készített egy összeállítást a romániai túlzsúfolt sürgősségi osztályokról, amelyben három illetékes megszólaltatásával próbálták meg körbejárni a problémát. Hadrian Borcea, a nagyváradi sürgősség vezetője a szezonális hatások mellett – ilyen az őszi és tavaszi influenzajárványok –, azt emelete ki, hogy a romániai egészségügyi rendszerben sok olyan beteget kell kezeljenek, akiknek igazából nem is sürgősségi ellátásra lenne szükségük, de oda fordulnak segítségért. Példaként olyan onkológiai betegeket említ, akik a fájdalmaikkal nincs ahová forduljanak, ezért a sürgősségi osztályra érkeznek. Az orvos elmondása szerint viszont a náluk elérhető kezelés csak időszakos, nem oldja meg a problémájukat, ezért később vissza kell menjenek, ami túlzsúfolja az osztályokat.

A szakember véleménye szerint az egész egészségügyi ellátórendszer szintjén változtatni kellene. Említette a függőséggel élő betegeket is, akiknek szintén szakorvosi ellátásra lenne szükségük, de a sürgősségire mennek. Újabb példaként egy nagyváradi fiatalembert hozott fel, aki novemberben és decemberben összesen 64 alkalommal ment be a sürgősségire, mert tudta, hogy a szerhasználata növeli a szívinfarktus kockázatát. Bár mindannyiszor elvégezték a szükséges vizsgálatokat, de az orvos szerint a férfinak elsősorban szakorvoshoz kellene fordulnia és nem hozzájuk.

Cristiana Oprița, a vâlceai sürgősségi kórház orvosa például azt nyilatkozta a lapnak, hogy az osztályra érkező betegek 90%-a olyan krónikus eset, akinek nem lenne mit keresniük a sürgősségin. Mihai Grecu, a Temes Megyei Sürgősségi kórház vezetője szerint ezzel szemben náluk 10-15% azoknak a betegeknek az aránya, akinek a problémáját máshol, nem a sürgősségi osztályokon lehetne megoldani.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!