Dan Tanasă továbbra is akcióban: Sepsiszentgyörgyön is le kell cserélni az utcanévtáblákat a feljelentése nyomán

2022. december 8. – 18:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Alapfokon helyt adott a bukaresti törvényszék a Dan Tanasă parlamenti képviselő vezette Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) keresetének, és csütörtöki ítéletében arra kötelezte Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármestert, hogy a törvényes előírásoknak megfelelő utcanévtáblákat helyeztessen ki a városban, írja az Agerpres Dan Tanasă blogbejegyzésére hivatkozva.

A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) képviselője azt írta blogbejegyzésében, hogy még augusztusban kérte Antal Árpádtól "a törvény betartását", a polgármester azonban nem engedett a kérésnek, ezért beperelte.

Tanasă azt nehezményezi, hogy a jelenlegi sepsiszentgyörgyi utcanévtáblákon egy sorban szerepel az utca román és magyar neve, ami szerinte szembemegy azzal az elvvel, hogy az ország hivatalos nyelve a román. "A bukaresti törvényszék az ADEC-nek adott igazat, és megállapította, hogy az RMDSZ-es polgármester nem tartja tiszteletben az állam hivatalos nyelvét" – írta a képviselő.

Csütörtöki ítéletében a bukaresti törvényszék arra kötelezi az elöljárót, cseréltesse le az utcanévtáblákat olyanokra, amelyeken felül szerepel az utca neve az állam hivatalos nyelvén és alatta a magyar utcanév. A döntés a kiközlésétől számított 15 napon belül megfellebbezhető.

Blogbejegyzésében Dan Tanasă felrótta Ráduly István Kovászna megyei prefektusnak, hogy a törvényes kötelessége lett volna kezdeményezni ezt a pert, de ezt nem tette meg. "Ráduly ugyanis RMDSZ-es, és a PSD, PNL, RMDSZ alkotta koalíciót nem érdekli sem az alkotmány, sem az állam hivatalos nyelve" – fogalmazott, hozzátéve, hogy 2021-ben az egyik Kovászna megyei község polgármestereként Ráduly is elveszített egy ehhez hasonló, ugyancsak az ADEC kezdeményezte pert.

Csíkszeredában már elért, hogy lecseréljék az utcanévtáblákat

Dan Tanasă emlékeztetett továbbá, hogy az ADEC a csíkszeredai polgármesteri hivatalt is beperelte. Abban az ügyben 2020-ban született jogerős döntés. Ráduly Róbert akkori polgármester az ítéletet úgy hajtotta végre, ahogy a magyarul, majd románul egy sorba írt utcanevet tartalmazó táblákat középen elvágatta, és a román nevet tartalmazó fél táblát a magyar fölé helyeztette.

A jelenlegi városvezetés úgy döntött, hogy tiszteletben tartja az ítéletet, és csütörtökön felszereltették az első két új utcanévtáblát Korodi Attila polgármester és Bors Béla alpolgármester jelenlétében.

Korodi Attila a sajtónak elmondta: az új utcanévtáblák beszerzése azért késett, mert megrendelésük előtt a városháza jóvá akarta hagyatni Csíkszereda új címerét. Kijelentette, hogy elégedett a táblák egyedi, a többi településétől eltérő vizuális identitásával. A polgármester tájékoztatása szerint több mint 600 új utcanévtáblát szerelnek fel a városban, és újdonságként a házak számozását is jelző táblákat is elhelyeznek. Ez a művelet Korodi Attila szerint várhatóan több hónapig fog tartani.

Fotó: Mihály László / Csíkszeredai Városháza Facebook oldala
Fotó: Mihály László / Csíkszeredai Városháza Facebook oldala



Az elöljáró elmondta azt is, hogy a városvezetés ezzel eleget tesz a jogerős ítéletben foglaltaknak. 'A bíróság nagyon világos döntést hozott, nincs mit kommentálnunk, betartjuk' – jelentette ki.

Bors Béla alpolgármester közlése szerint 'abszolút újdonságként" az utcanévtáblák fényvisszaverő anyagból készültek a katasztrófavédelem és a mentőszolgálat kérésére, hogy megkönnyítsék számukra az utcanevek és házszámok azonosítását az éjszakai beavatkozások során. Elmondta azt is, hogy a jövő húsvétig tartó táblacsere 65 ezer lejjel terheli meg a helyi költségvetést.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!