Alin Tișe „nem túl optimista” a Szászfenesre tervezett regionális kórházzal kapcsolatban

2022. november 16. – 12:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Alin Tișe, a Kolozs megyei tanács elnöke „nem túl optimista” a Szászfenesre tervezett regionális kórházzal kapcsolatban. Tișe a Napoca Live műsorában nyilatkozott az évek óta tervezett kórházról, és elmondása szerint nem bízik abban, hogy az a közeljövőben megépül.

Elmondta, a kórház projektjét teljes egészében átvette a kormány, a folyamat teljes egészében az Egészségügyi Minisztérium hatáskörébe tartozik, tehát már sem a megyei tanácsnak, sem a kolozsvári, sem a szászfenesi önkormányzatnak nincs hatásköre benne, legfeljebb csak az infrastruktúrával támogathatják. Emlékeztetett, hogy a kormány európai pénzből tervezi megépíteni a kórházat, majd a műsorvezető felvetésére azt mondta, „nem túl optimista” a tárca tempójával kapcsolatban.

A szaktárca által korábban közölt információk szerint a hétemeletesre tervezett épület a teljes északnyugati régiót fogja kiszolgálni, összesen 849 ágyat, 19 műtőtermet és más, fejlett technológiával ellátott helyiségeket terveznek bele, hogy a legmagasabb standardok szerinti ellátásban részesüljenek a páciensek. Ugyanakkor terveznek rá helikopterleszállót és 1396 parkolóhelyet is. A tervek szerint minden típusú betegséget gyógyítanak majd benne, a 849 ágyból 744-et az heveny esetek kezelésére, 105-öt a kritikus esetek, 60-at sürgősségi esetek számára tartanak fenn.

Az előzetes tervek szerint a kórháznak hét év alatt kellett volna megépülnie, megnyitását 2027-re ütemezték. A beruházás értéke 540 millió euró, amire tavaly már alá is írták finanszírozási szerződést az Európai Fejlesztési és Újjáépítési Bankkal (EBRD). Akkor még Tișe azt mondta, a terület és a finanszírozás is biztosított, a tervezés pedig folyamatban van, és bizakodik abban, hogy az egészségügyi intézményt sikerül befejezni a kitűzött határidőre.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!