Alin Tișe „nem túl optimista” a Szászfenesre tervezett regionális kórházzal kapcsolatban

2022. november 16. – 12:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Alin Tișe, a Kolozs megyei tanács elnöke „nem túl optimista” a Szászfenesre tervezett regionális kórházzal kapcsolatban. Tișe a Napoca Live műsorában nyilatkozott az évek óta tervezett kórházról, és elmondása szerint nem bízik abban, hogy az a közeljövőben megépül.

Elmondta, a kórház projektjét teljes egészében átvette a kormány, a folyamat teljes egészében az Egészségügyi Minisztérium hatáskörébe tartozik, tehát már sem a megyei tanácsnak, sem a kolozsvári, sem a szászfenesi önkormányzatnak nincs hatásköre benne, legfeljebb csak az infrastruktúrával támogathatják. Emlékeztetett, hogy a kormány európai pénzből tervezi megépíteni a kórházat, majd a műsorvezető felvetésére azt mondta, „nem túl optimista” a tárca tempójával kapcsolatban.

A szaktárca által korábban közölt információk szerint a hétemeletesre tervezett épület a teljes északnyugati régiót fogja kiszolgálni, összesen 849 ágyat, 19 műtőtermet és más, fejlett technológiával ellátott helyiségeket terveznek bele, hogy a legmagasabb standardok szerinti ellátásban részesüljenek a páciensek. Ugyanakkor terveznek rá helikopterleszállót és 1396 parkolóhelyet is. A tervek szerint minden típusú betegséget gyógyítanak majd benne, a 849 ágyból 744-et az heveny esetek kezelésére, 105-öt a kritikus esetek, 60-at sürgősségi esetek számára tartanak fenn.

Az előzetes tervek szerint a kórháznak hét év alatt kellett volna megépülnie, megnyitását 2027-re ütemezték. A beruházás értéke 540 millió euró, amire tavaly már alá is írták finanszírozási szerződést az Európai Fejlesztési és Újjáépítési Bankkal (EBRD). Akkor még Tișe azt mondta, a terület és a finanszírozás is biztosított, a tervezés pedig folyamatban van, és bizakodik abban, hogy az egészségügyi intézményt sikerül befejezni a kitűzött határidőre.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!