A Romániába látogató magyar politikusok nyilatkozatairól is tárgyalt Szijjártó Péterrel Bogdan Aurescu

2022. november 15. – 15:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor miniszterelnökkel is tárgyalt Bogdan Aurescu külügyminiszter a Karmelita kolostorban, írja az MTI a miniszterelnök sajtófőnökének, Havasi Bertalannak a tájékoztatására hivatkozva. A román külügy keddi tájékoztatása szerint Aurescu Szijjartó Péter meghívására látogatott a magyar fővárosba, ahol az előzetes tervek szerint a magyar hivatali kollégája mellett a Magyarországon élő román kisebbség és az ott tevékenykedő román üzletemberek képviselőivel találkozik.

Az MTI a magyar külgazdasági és külügyminisztérium tájékoztatására hivatkozva azt írja, hogy a találkozón felelevenítették, hogy éppen húsz éve írták alá a két ország közötti stratégiai partnerségről szóló nyilatkozatot, amelynek megőrzése – a tájékoztató szerint – Romániának, Magyarországnak és az egymás területén élő nemzeti közösségeknek is érdeke.

Szijjartó Budapestet is megmutatta Aurescunak – Fotó: Szijjartó Péter Facebook oldala
Szijjartó Budapestet is megmutatta Aurescunak – Fotó: Szijjartó Péter Facebook oldala

„Mindig vannak ellenérdekeltek, mindig vannak zavarkeltők, akik akkora hangorkánt gerjesztenek, hogy úgy tűnik, mintha többen lennének, mint mi. De a helyzet az, hogy a két ország jelenlegi kormányainak van egy világos és mindenki számára könnyen érthető és látható célja, ami pedig az, hogy ezt a stratégiai partnerséget fenntartsuk, egészen egyszerűen azért, mert a két országnak és a két nemzetnek ez jó” – jelentette ki Szijjartó a találkozó utáni közös sajtótájékoztatón.

Állítása szerint a magyar kormány erőforrásként tekint egymás nemzeti közösségeire a kétoldalú kapcsolatok szempontjából. Elmondta, ezt az is bizonyítja, hogy a magyarországi román nemzeti kisebbség költségvetési támogatása hatszorosára nőtt 2010 óta, az ortodox egyház támogatása pedig hétszeresére.

Szijjartó szerint miközben az Európai Unió a recesszió felé rohan, annak kivédésében fontos fegyvertény, hogy tavaly mintegy tízmilliárd eurót ért el és ezzel rekordot döntött a magyar-román kereskedelmi forgalom, majd idén is 29 százalékos növekedést regisztráltak. A miniszter emlékeztetett, hogy Románia a magyar gazdaság harmadik legfontosabb exportpiaca, ahol több fontos magyar vállalat is folyamatosan növeli a jelenlétét, így például a Mol 245 benzinkúttal, az OTP 97 bankfiókkal, a Richter pedig több mint 600 alkalmazottal van már jelen.

A miniszter az energiaellátás biztonságáról elmondta, hogy Romániának jelentős szerepe van a földgázbeszerzés diverzifikációjában, amit elősegít a két ország közötti interkonnektor kapacitásának évi 1,75 milliárdról 2,5 milliárd köbméterre történő bővítése is. Hozzátette: hamarosan aláírják azt a négyoldalú megállapodást, amelynek eredményeként Magyarország Azerbajdzsánból Georigán és Románián keresztül zöld villamos energiát tud majd importálni.

A miniszter szerint a harmadik – a gazdaság és az energiaellátás mellett – kihívást jelentő területet, aminek a kezelésében a stratégiai partnerség nagy segítség, a migráció kezelése. Ennek szempontjából rendkívül fontos, hogy Románia kiváló munkát végez a határőrizet terén, és hatékony az együttműködés.

Szijjártó szerint az említett három fontos kérdésben a Romániával fenntartott stratégiai partnerség segít, ezért egyértelműen ennek a partnerségnek a fenntartásában érdekeltek.

Román-magyar kereskedelmi kamara nyílhat jövőre Budapesten,

jelentette ki az Agerpres összefoglalója szerint Bogdan Aurescu a találkozót követő sajtótájékoztatón.

Fotó: Szijjartó Péter Facebook oldala
Fotó: Szijjartó Péter Facebook oldala

„Tavaly több mint 11 milliárd eurós kereskedelmi forgalmat bonyolított le a két ország, Magyarország Románia egyik legfontosabb kereskedelmi partnere, a negyedik helyen áll az export, és harmadik helyen az import tekintetében. Az év első hét hónapjában több mint 32%-os növekedést tapasztaltunk a román-magyar kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokban. A világjárvány, az ukrajnai háború negatív hatásai ellenére a két ország közötti kereskedelem növekszik, ami azt mutatja, hogy kivételes lehetőségek rejlenek a kapcsolatunkban. Hogy ezeket a kérdéseket még helyesebb és artikuláltabb útra tereljük, megállapodtunk egy román-magyar kereskedelmi kamara létrehozásában” – jelentette ki Aurescu a megbeszélést követően. Elmondása szerint örül annak, hogy konkrét lépéseket tesznek ennek az ügynek a konkretizálásában, hozzátette, a magyar fél biztosítja majd a szükséges forrásokat ennek a kamarának a létrehozásához. A miniszter szerint a kereskedelmi kamara jövő évi megnyitása elérhető cél.

Elmondta, a találkozón szó esett a magyar politikusok romániai magánlátogatásairól, illetve nyilatkozatairól is. Aurescu ezzel Novák Katalin tavaszi látogatására, illetve Orbán Viktor tusványosi kijelentéseire utalt.

„Ami a Romániában tett magánlátogatásokat és az ilyenkor elhangzó nyilatkozatokat illeti, úgy vélem, rendkívül fontos, hogy felelős párbeszéd legyen közöttünk, közös értékeink keretein belül, összhangban politikai alapszerződésünkkel és a stratégiai partnerségről szóló nyilatkozatunkkal, és szem előtt tartva Románia alkotmányos értékeinek, valamint az európai és euroatlanti térség közös értékeinek jelentőségét” – mondta Aurescu.

A megbeszélés másik pontja a nemzeti kisebbségek védelmével foglalkozó román-magyar vegyesbizottság következő ülése volt, amelynek társelnökei az év vége előtt újra összeülnek.

„A magyarországi román kisebbségről is beszéltünk. Még mindig számos nehézséggel kell szembenézniük, különösen a média és az anyanyelvi oktatás tekintetében” – tette hozzá a külügyminiszter. Aurescu ugyanakkor megköszönte Magyarországnak, hogy feltétel nélkül támogatja Románia schengeni csatlakozását.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!