Elérte a 8 milliárdot a Föld népessége

2022. november 15. – 10:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének becslése szerint kedden a Föld népessége elérte a 8 milliárdot. Az ENSZ tájékoztatása szerint a világ össznépessége közel 12 év alatt nőt 7-ről 8-ra milliárdra. Most úgy becsülik, hogy a 20. század közepén tapasztalt nagymértékű növekedés üteme valamelyest lassult, így 15 év múlva, 2037-ben éri el a Föld lakossága a 9 milliárdot, míg nagyjából 2080-ra várható, hogy elérjük a 10-et.

A világ két legnépesebb országa jelenleg Kína és India, mindkettő népessége 1,4 milliárd körül van jelenleg. Utánuk messze lemaradva az Egyesült Államok következik, 335 millió lakossal. Az Európai Unió országaiban összesen 447 millióan élnek. A Föld legnagyobb területű országa még mindig Oroszország, amely 143 milliós lakosságával a kilencedik helyen van a legnépesebb országok rangsorában.

A Telex összefoglalója szerint a világ népessége 1987-ben meghaladta az 5 milliárd főt, 1999-ben már a 6 milliárdot is, 2011 elején pedig a 7-et.

António Guterres ENSZ-főtitkár szerint 2022. november 15. remek alkalom arra, hogy változatosságunkat és az emberiséget ünnepeljük, valamint örüljünk annak, hogy az egészségügy fejlődése soha nem látott mennyiségű ember számára tette lehetővé, hogy korábban elképzelhetetlen hosszúságú életet éljen, emellett a gyerekhalandóságot és az anyai halálozási rátát is drasztikusan csökkentettük.

Az ENSZ közelmúltbéli népesség-előrejelzéseinek igazuk volt abból a szempontból is, hogy valóban lassulni kezdett a népességnövekedés üteme, jelenleg a növekedés már csak évente 1 százalékos, holott 50 éve még 2 százalék felett is járt ez a ráta. Az 1 százalékos növekedés is azt jelenti, hogy évente 80 millióval növekszik a Föld lakossága. Az ENSZ becslése szerint az emberi népesség a 2080-as években tetőzik majd 10,4 milliárd fő körül, és 2100-ig nagyjából ezen a szinten is marad, majd csökkenésnek indul.

A világ legnépesebb országa valószínűleg már 2023-ban India lesz, és a 2050-es évekig előrejelzett népességnövekedés több mint feléért India mellett 7 ország lesz felelős: Pakisztán, a Fülöp-szigetek, Nigéria, Tanzánia, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Egyiptom és Etiópia. Ebből is látszik, hogy a növekedés nagy része Délkelet- Ázsiában és Afrikában koncentrálódik. Ehhez képest már 61 olyan ország van, ahol 1 százalékos vagy annál nagyobb népességcsökkenést prognosztizál az ENSZ a következő években. A fogyás már nem korlátozódik csupán Európára, a világ népességének kétharmada olyan országban él, ahol a termékenységi ráta a népesség szinten tartásához szükséges 2,1 alatt van.

A Telex összefoglalója arra is kitér, hogy a bolygó ugyan elbír ugyan ennyi lakost, de nem fenntartható az, ahogyan élünk. A bolygó erőforrásait túlhasználjuk, szennyezzük a környezetet, minden fosszilis tüzelőanyagot elégetünk, amire csak rábukkanunk, az emberen és a hozzá szorosan kapcsolódó fajokon kívül szinte minden élőlény számára sokkal, de sokkal rosszabb hellyé tettük a Földet az elmúlt 200 évben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!