Demeter Szilárd a Kárpát-medencei magyar médiatalálkozón: a teljes sajtó halott, csak még nem vették észre

2022. november 13. – 13:39

Másolás

Vágólapra másolva

A televízió, a rádió, az online portálok és a nyomtatott média is halott, „csak még nem vették észre”, állította Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum székelyföldi származású főigazgatója II. Kárpát-medencei magyar médiatalálkozón a Krónika beszámolója alapján. A beszámoló szerint az online, valamint a közösségi média térhódításáról, és a sajtó előtt álló kihívásokról tanácskoztak a magyarországi és külhoni sajtó képviselői.

Demeter úgy vélte, a sajtónak irányt kell váltania, mert eddig nem adott életmódválaszt, nem vázolt olyan megoldási lehetőségeket, ami túlélővé teszi az embereket. „Hasznos tudást kell biztosítani a közösségek számára, ezért a közvetlen környezetünkben található anyagból olyan tárgyakat kell gyártani, amit majd alakítani tudunk, mert a végén semmilyen identitásunk nem lesz” – idézi a Krónika a PIM főigazgatója, akinek a közbenjárására az Erdélyi Médiatér Egyesület jelentős összegű magyar kormányzati támogatást kapott. Az egyesület pedig tulajdonrészt vásárolt többek között a Krónikát is kiadó Prima Press kft.-ben.

Demeter Szilárd – Fotó: Attila Kisbenedek / AFP
Demeter Szilárd – Fotó: Attila Kisbenedek / AFP

A találkozón nem csak Demeter Szilárd állt elő meglepő állításokkal a sajtó képviselői előtt. Az MTI összefoglalója Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentéseiről is beszámol, aki szintén emlékezetes kijelentéseket tett, többek között a megváltozott médiafogyasztási szokásokról szólva.

Gulyás szerint az elmúlt 12 év legfontosabb kormányzati eredményének nevezte a nemzet egységének megteremtését, amiben értékelése szerint kiemelkedő szerepet játszottak a határon túli médiumok. Nélkülük ezeket az eredményeket nem lehetett volna elérni.

Gulyás Gergely a jövőbeni kilátásokról szólva kiemelte: miután alapvetően gazdasági alapon kell működtetni a médiát, nem lehet eltekinteni azoktól a változásoktól, amelyek a fogyasztói szokásokban bekövetkeztek. A mérések azt mutatják, hogy a Covid-járvány óta az online médiának nagyobb a jelentősége a televíziónál is, és ez nemcsak Magyarországon, hanem minden valószínűség szerint a határon túli médiumok esetében is igaz. A hírfogyasztókat tekintve 50 százalék feletti, aki az online felületekről tájékozódik, 40 százalék körüli a televízióból információt szerzők aránya, a többiek a nyomtatott sajtót veszik kézbe.

Ez nem változtat azon, hogy a nyomtatott sajtónak van értéke, amit meg kell őrizni, de a jelentősége, például a politikai vélemények meghatározásánál, rendkívül csekéllyé vált

– közölte.

Objektíven értékelni kell azt is, hogy milyen újságírói teljesítmények állnak az egyes szerkesztőségek mögött. Az nem fordulhat elő, hogy aki aktívan és jól dolgozott, bármilyen támogatás hiánya miatt az utcára kerül, elveszíti állását – húzta alá Gulyás Gergely. A Krónika tudósítása úgy értékeli, hogy a miniszter ezzel „egyértelműen a Prima Press lapcsoporthoz tartozó nyomtatott lapok – köztük a Krónika – megszüntetésére utalt”.

A tanácskozást a nemzetpolitikai államtitkárság és a Magyar Nemzeti Médiaszövetség szervezte. Ez utóbbinak Toót-Holló Tamás, a Magyar Nemzet napilap főszerkesztője az elnöke.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!