Political Capital: Romániában is működtek a félreinformáló Kreml-párti trollok

2022. november 8. – 11:13

Másolás

Vágólapra másolva

A trollok aktivitása viszont a vizsgált országok közül Romániában volt a legenyhébb: a kutatók csak két ismétlődő narratívát találtak, amelyet itt jellemzően szélsőjobboldali csoportok vettek át.

Az ukrajnai orosz invázió legitimációját szolgáló „online trollhálózatok” működését azonosította Németországban, Olaszországban, Magyarországon és Romániában a Political Capital.

A független politikai kutató, elemző és tanácsadó intézet Romániában a GlobalFocus Center elemző céggel működött együtt. A kutatás során megállapították, hogy a trollok aktivitása Romániában a legenyhébb a vizsgált országok közül, a jelzett időszakban csak két ismétlődő narratívát sikerült azonosítani, ami arra utalhat, hogy kihívásnak számít a Kreml-párti hálózatnak a romániai közvélemény befolyásolása, amely közismerten Putyin-ellenes.

A kutatás a „repetitív kommenteket” azonosította a Facebook kommentszekcióiban. A SentiOne online monitoring platform segítségével összegyűjtötték a Facebookon 2022. február 25. és július 31. között a vizsgált országokban közzétett, releváns hozzászólások adatbázisait. Ezután programozott szövegbányászati eszközökkel azonosították a repetitív kommenteket, azaz a legalább öt szó hosszúságú, legalább kétszázszor ismétlődő szövegrészeket, áll a Political Capital közleményében, amit a Telex is szemlézett.

A közlemény szerint „az oroszbarát trollok folyamatosan ugyanazt a 3-4 narratívát osztották a háború igazolásához, amelyek elsősorban február 24. és 28. között (a háború első napjaiban) terjedtek a legintenzívebben”.

A Magyarországon terjedő narratívák:

  • „Ukrajna, mint állam nem létezik” – bár Ukrajna függetlenségét Oroszország már 1991 augusztusában elismerte, az első narratíva azt ecseteli, hogy Ukrajnának valójában nincsenek határai, és mivel Oroszország a Szovjetunió jogutódja, azt tesz a volt szovjet tagköztársaságok területén, amit akar.
  • „Ukrajna genocídiumot követett el” az ukrajnai kisebbségek ellen – Ukrajna a területén élő kisebbségek ellen, főképpen az orosz vagy oroszajkú lakosság ellen, genocídiumot hajtott végre, amely indokolja és legitimálja Oroszországnak a kisebbség(ek) védelmében való katonai fellépését.
  • „Ukrajnát egy színtársulat vezeti” – Ukrajnát nem valódi kormány, hanem egy elsősorban amerikai állampolgárokból álló „színtársulat” vezeti. Ez a narratíva a többinél „frissebb”, csak március 8-án jelent meg, a vizsgált időszakban legalább 460 alkalommal másolták be a facebookos kommentszekciókba, és a vizsgált négy országon kívül Indiában, Afrikában vagy Dél-Amerikában is terjed.
  • „a NATO egy katonai bázist akart létrehozni a Krím-félszigeten” – ez a narratíva először február 25-én bukkant fel Magyarországon, és körülbelül egy hét után szinte teljesen el is tűnt. Összességében így is legalább 1107 kommentben olvashatták a megtévesztő állításokat a magyar Facebook-felhasználók.

Az angol nyelven elérhető részletes kutatási jelentés szerint bizonyos narratív elemek megjelentek mind a négy vizsgált országban, például a „náci Ukrajna”, „az oroszok ellen elkövetett genocídium”, „az illegális NATO-terjeszkedés”, „a Majdan téri puccs amerikai támogatottsága”, de ezeket a helyi sajátosságokhoz szabták. Például a népirtás narratíváját Magyarországon a kárpátaljai magyar-ukrán viszony sérelmeivel egészítették ki, Romániában pedig kevésbé hangsúlyozták a NATO és az Amerikai Egyesült Államok állítólagos vétségeit, mert az ország lakossága itt inkább Amerika-párti, ehelyett Ukrajna hiteltelenítését célozták.

A Political Capital és helyi partnere két narratívát azonosított Romániában, amelyek a kutatók szerint összehangolt munkáról és bizonyos mértékig külföldi befolyásról árulkodnak, ugyanis mindkettő az ukrajnai invázió kezdete körül terjedt leginkább. Mindkettőt komment formájában tette közzé Facebook-profilok kis csoportja és a két szöveget kommentelők között jelentős volt az átfedés. Célzottságukat jelzi az is, hogy olyan helyen jelentek meg, ahol a bizonytalan állampolgárok hozzászólhatnak és vitába bocsátkozhatnak (politikusok oldalain vagy médiaoldalakon), továbbá mindkét szöveg megosztása Ukrajna orosz megszállásának kezdőnapján érte el a csúcspontját. Mindkét esetben jellemző volt az is, hogy a helyi szélsőjobboldali csoportok kihasználták a felbukkanó narratívát a saját imidzsük építésére, állapítja meg a kutatás.

A két Romániában azonosított Kreml-párti Facebook-szöveg a következő:

  • „Jó szomszédaink, az ukránok” – az ironikus címmel ellátott szöveg első része bizonyos történelmi eseményekről pontokba szedve sorol fel olyan értelmezéseket, amelyek Ukrajna Romániával vagy az ukrajnai román kisebbséggel szembeni állítólagos rosszindulatát hivatottak alátámasztani. A második rész pedig egy rendkívül hosszú, 1644 szavas expozé az ukrán vezetők „nácizmusáról”. Az elemzés kimutatta, hogy a szöveg két része külön-külön évekkel a februári invázió előtt megjelent nyilvánosan, és már a Krím 2014-es elcsatolása előtt része volt a román nacionalista diskurzusnak. Az újrahasznosított tartalmat megosztotta 2022-ben pl. Nicușor Moise, a Dacia Noastră szervezet elnöke, rá hivatkozva a Homo Orthodoxus nacionalista-ortodox Facebook-oldal, majd Daniel Ghiță, a szociáldemokrata párt parlamenti képviselője, aki azt állította, hogy az eredeti szerzőt nem ismeri.
  • „Akkor miért nem sajnálkoztatok?” – a másik szöveg struktúrájában hasonlít arra a Magyarországon is terjedő narratívára, amely Ukrajnát népirtással vádolja, és elsősorban a romániai vezetőket kritizálja amiatt, hogy Ukrajnát támogatják. Az elemzés szerint ez a narratíva egy tulceai újságíró oldalán jelent meg először, aki érdekes módon nem Kreml-párti, az invázió utáni megnyilvánulásaiban egyértelműen elítéli Putyint. A szöveget azonban 2022 februárjában több, a nyíltan Kreml-párti Diana Șoșoacă szenátort támogató, illetve a Románok Egyesüléséért Szövetséghez (AUR) köthető csoportban is terjesztették.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!