Bocsánatot kért a román hacker, aki több ezer számítógépet fertőzött meg zsarolóvírussal

2022. október 12. – 15:07

frissítve

Bocsánatot kért a román hacker, aki több ezer számítógépet fertőzött meg zsarolóvírussal
Eveline Cismaru – Forrás: képernyőmentés az RTL Nieuws dokumentumfilmjéből

Másolás

Vágólapra másolva

Több ezer számítógépet tört fel és fertőzött meg vírussal 2014 és 2016 között egy román bűnszervezet, amelynek egyik tagja, Eveline Cismaru a holland RTL Nieuwsnak mesélte el a történetét. A lány bocsánatot kért az áldozataitól.

Daniël Verlaan rendező Ik weet je wachtwoord (I Know Your Password) című dokumentumfilmjében szólaltatta meg Eveline Cismarut, aki már letöltötte másfél éves börtönbüntetését, és jelenleg Londonban vezet marketingvállalkozást, írja a Libertatea. Az egykori hacker elmesélte, hogy korábbi szerelme útján került a kiberbűnözők világába, ahol ő volt az egyetlen lány, de „a fiúk örömmel segítettek neki”.

Mint mondta, nagyon egyszerű volt feltörni a számítógépeket: például kifizetetlen számlának álcázott e-mailt küldtek az áldozatoknak, akik gyanútlanul rákattintottak egy linkre, a CTB Locker nevű zsarolóvírus pedig nyomban zárolta a számítógépüket. A hackerek 700 dollár váltságdíjat követeltek, és ebből a tevékenységből néhány év alatt 200 bitcoint gyűjtöttek össze, ami cikkünk megjelenésekor közel 4 millió eurót ér. „Nagyon könnyű megfertőzni egy számítógépet. Egyetlen klikkre van csak szükség” – figyelmeztetett Cismaru.

A román bűnbanda holland számítógépek ezreit ejtette túszul, de Cismaru és kollégája, Alexandru Işvanca álltak egy hírhedt amerikai bűncselekmény mögött is: 2017-ben washingtoni biztonsági kamerákat irányító számítógépeket törtek fel éppen Donald Trump elnöki beiktatása előtt pár nappal. A távlati céljuk az volt, hogy a helyi rendőrség nevében küldjenek zsarolóvírust több tízezer e-mail-címre.

Mindkét hacker banális hiba miatt bukott le, számolt be az Adevărul: Eveline Cismaru saját e-mail-címére irányította át az illegálisan megszerzett adatokat, Alexandru Işvanca pedig a kibertámadásokhoz használt e-mail-címéről rendelt pizzát saját bukaresti címére.

A holland dokumentumfilmben Eveline Cismaru bocsánatot kért az áldozataitól és óvatosságra intette a felhasználókat: „használjanak erősebb jelszavakat, ne szórják szét mindenhol a személyes adataikat, és sose kattintsanak rá gyanús linkekre!”.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!