Több évnyi szünet után kap új lendületet a magyar-román kisebbségi vegyes bizottság

2022. október 11. – 10:41

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint tízéves szünet után újra összeült Bukarestben a magyar-román kisebbségi vegyes bizottság, amely a Romániában élő magyar és a Magyarországon élő román kisebbség gondjait hivatott feltérképezni és átbeszélni – közölte hétfő este az MTI.

A kisebbségeket érintő problémák „listájára” a magyar fél a restitúciós kérdéseket, a stadionokban hallható gyűlöletbeszédet, a marosvásárhelyi katolikus gimnázium és a magyar orvosképzés és a jelképhasználat ügyét tüntette fel – mondta el Kalmár Ferenc Magyarország miniszteri különmegbízottja, a bizottság magyar társelnöke.

Újságírói kérdésre Kalmár elmondta: az 1996-ban aláírt magyar-román alapszerződés szerint a nemzeti kisebbségek problémáinak megoldására létrehozandó, szakértőkből, az illetékes minisztériumok képviselőiből álló vegyes bizottságnak évente legalább egyszer össze kell ülnie, hogy megoldásokat javasoljon a felmerülő gondokra. Az utolsó ülés jegyzőkönyvét 2009-ben írták alá. A 2011-ben tartott nyolcadik bizottsági ülésszak jegyzőkönyvét a magyar fél már nem volt hajlandó aláírni, mivel 18, általa felvetett kérdést a testület nem tárgyalt meg.

Ugyanitt kiderült: a kisebbségek helyzetéről folytatandó államközi párbeszéd intézményes keretének újraindításáról tavaly állapodott meg a két külügyminiszter, Bogdan Aurescu és Szijjártó Péter.

Kalmár Ferenc hétfőn a kisebbségi vegyes bizottság jelenlegi román társelnökével, Daniela Gitman államtitkárral találkozott, hogy előkészítsék a mintegy harminctagú testület jövő tavasszal tartandó plenáris ülését. A román fél egy új jegyzőkönyv-struktúrára tett javaslatot, ezért Kalmár Ferenc szerint a magyar félnek először meg kell vizsgálnia, hogy azok a problémák, amelyek a romániai magyar közösséget feszítik, beleférnek-e a román fél által javasolt új (az identitás-megőrzést szolgáló intézkedésekre összpontosító) struktúrába, és szükség esetén kiegészítést javasoljon tárgyalópartnerének.

Arra a kérdésre, hogy mit várnak a több mint tízéves szünet után újrainduló párbeszédtől, amelynek a 18 megoldatlan ügy „történelmi örökségére” és sok azóta felmerült problémára kell választ találnia, a miniszteri különmegbízott annyit mondott: a párbeszédet mindenképp fenn kell tartani, és mindig a megegyezés reményével kell tárgyalóasztalhoz ülni.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!