CNCD: diszkriminál Kolozsvár önkormányzata, amikor pénzbírsággal sújtja a piszkosan tömegközlekedőket

2022. október 11. – 15:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Diszkriminációnak számít a kolozsvári önkormányzat szeptemberi határozata, amellyel szigorítottak a tömegközlekedésre vonatkozó szabályokon: az új rendelkezés szerint 100 lejtől 200 lejig terjedő pénzbírsággal sújthatók azok a személyek, akik piszkos öltözetben szállnak fel a városi tömegközlekedési eszközökre. Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) döntése alapján egyértelmű, hogy Kolozsvár önkormányzata hátrányos helyzetbe hozza, és korlátozza a tömegközlekedéshez való jogát a szegénységben élő lakosoknak – írt a fejleményekről a Știri de Cluj portál.

A kolozsvári önkormányzat egyébként már évekkel ezelőtt hozott egy döntést arról, hogy a nem megfelelő öltözetű utasokat le lehet szállítani a buszokról, villamosokról, nagy felháborodást keltve, mert az önkormányzat ezzel a lépéssel gyakorlatilag a pataréti romák kiszorítását érte el.

A CNCD indoklásában is részletesen kitér a marginalizált és rossz körülmények között élő roma közösség helyzetére, ebből kifolyólag úgy vélték, hogy a ruházat feltételeinek megszabása túlságosan szubjektív, és egyértelműen azt a célt szolgálja, hogy korlátozza ezeknek az embereknek a tömegközlekedéshez való jogát.

A CNCD-nek feljelentést tevő civil szervezet „részben kielégítőnek” értékelte a tanács által kiadott figyelmeztetést, amelyben a tanácsosi döntés szövegének újrafogalmazását kérték. Ajánlásuk szerint a helyi döntéshozók találják meg „az egyensúlyt a vagyonvédelem szükségessége és a különböző emberekkel, veszélyeztetett csoportokkal és közösségekkel szembeni diszkrimináció hatásai között”, illetve „fogalmazzanak úgy, hogy az ne hagyjon teret a szubjektív értelmezéseknek, és ne legyen diszkriminatív hatású a hátrányos helyzetű csoportokra vagy közösségekre nézve”.

A portálnak az üggyel kapcsolatban reagált a kolozsvári önkormányzat is és közölték: tudomásul vették a CNCD „ajánlását”, de egyébként a gyakorlatban így alkalmazták volna, mivel a határozatot nem „szó szerint” fogják betartatni, hanem inkább csak a „szellemiségében” fognak eljárni, vagyis csak akkor büntetnek, ha valóban visszaélések történnek.

Annak idején Vass Csaba kollégánk méltatta egy írásban a döntést, amiből most is szívesen idézünk:

„Viszont, ha már ennyire szellőztetnének a tömegközlekedésen, én kíváncsi vagyok, hogy a mindig kedves, udvarias és mindig kellemes illatú jegyellenőröket hogyan fogják kiképezni? Ugye, nyugativá kell tenni a tömegközlekedést, tehát ez azt jelenti, hogy ”Nyugaton„ már volt ilyen probléma, de megoldották. Akkor gondolom a közeljövőben nyugati szagellenőrök érkeznek majd továbbképzést tartani kolozsvári kollégáiknak.

És gondolom, fel kell majd állítani egy bűzskálát egytől tízes fokozatig, és kb. ötös szint után már lehet büntetni a szagos utast. A listán az egyes talán egy shaormacudetoate-t fogyasztó ember lehelete lesz, a ötös az valahol a Sora háta mögötti, vizeletszagú utcák illata, a tízes meg két, malomárokba borult ROSAL-os szemeteskocsi tartalmának a bűze az augusztusi hőségben. Nem tudom. Aztán meg valószínűleg az ellenőrök a kiképzés során a szagteszteket sem fogják megúszni. Elképzelem, ahogyan bekötött szemmel különböző dolgokról kell megalapítsák, hogy mi az és mekkora büntetést érdemel a bűze, de az is lehet, hogy már szimatból ki fogják szúrni, hogy kinek van jegye, bérlete, és ki az, aki nem használta az utazási kártyáját.”

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!