Egy évvel elhalasztották a betétdíjas rendszer bevezetésének határidejét

2022. október 5. – 18:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Jövő év november 30-ára módosította a kormány a betétdíjas rendszer bevezetéséhez szükséges beruházások befejezésének határidejét. Az erről szóló határozatot szerdai ülésén fogadta el a kabinet, tájékoztat az Agerpres.

A betétdíjas rendszer bevezetéséről szóló jogszabályt tavaly októberben fogadta el a kormány. Az eredeti határozat szerint október 1-jétől kellett volna alkalmazni, a határidőt azonban meghosszabbították 2023. november 30-áig.

A jogszabály előírja, hogy gyártóknak és a viszonteladóknak kötelességük lesz begyűjteni és újrahasznosítani a műanyag palackokat, az üvegeket és az alumíniumdobozokat. A betétdíjas rendszer a belföldön gyártott és az importált termékek csomagolóanyagaira egyaránt kiterjed. A gyártóknak kötelességük az újra nem használható, primer/elsődleges csomagolásokat megfelelő jelzéssel és vonalkóddal ellátni. A rendszer életbe lépésétől tilos olyan csomagolású terméket piacra dobni, amely a rendszerbe tartozik, de nincs ellátva ezekkel az adatokkal.

Emellett, tilos lesz olyan termékeket forgalmazni, amelyek csomagolóanyagán nincs megfelelőképpen jelölve a betétdíj-kötelesség, vagy amelyek gyártója nincs bejelentkezve a betétdíjas rendszerbe.

A betétdíj egységesen 50 bani, ennyit kell a fogyasztó a termék árán kívül fizessen, amikor olyan terméket vásárol, ami primer/elsődleges csomagolóanyagba van csomagolva. Ezt az összeget maradéktalanul visszakapják a vásárlók, amikor a gyűjtőpontoknál leadják a visszaváltható csomagolásokat.

A gyűjtőpontoknál a kereskedőknek kötelességük visszaváltani a csomagolóanyagot, anélkül, hogy a fogyasztók blokkal bizonyítanák a vásárlás tényét, ugyanakkor nincs földrajzi megkötöttség sem, tehát Románia területén bárhol visszaválthatók a csomagolóanyagok, függetlenül attól, hogy az országban hol szerezték be a termékeket. Emellett a gyűjtőpontok nyitvatartása meg kell egyezzen az üzlet működési idejével.

A betétdíjat készpénzben, banki átutalás vagy vásárlási utalvány formájában is megkaphatják a fogyasztók. A HoReCa ágazatába tartozó kereskedők csak azokra a termékekre számíthatnak fel betétdíjat, amelyeket a kereskedelmi egységen kívül fogyasztanak el a vásárlók. A 200 négyzetméternél kisebb alapterületű kereskedelmi egységek egymással társulva vagy az önkormányzatokkal együttműködve is teljesíthetik azt a kötelességüket, hogy gyűjtőpontot hozzanak létre. A betétdíjat a vevő nem kapja meg, ha a csomagoláson nincs rajta, nem látható vagy nem olvasható a betétdíjas rendszerbe tartozás jele; ha a csomagolás eldeformálódott, nem ép, piszkos vagy nincs teljesen kiürítve. Ugyanakkor kizáró ok az is, ha a csomagolás beváltása nem történik meg az adott típus visszavonásának bejelentésétől számított 24 hónapon belül.

A szerdai kormányülést követően Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter elmondta, a rendszer bevezetésével megbízott RetuRO vállalat már elkezdte a tárgyalásokat a finanszírozást biztosító bankokkal, és megkezdte az informatikai rendszer kiépítését, amelybe már idén regisztrálhatnak a termelők és kiskereskedők, megjelölve az általuk forgalomba hozott csomagolóanyag-mennyiséget. Ugyanakkor elkezdték a visszaváltó automaták (Reverse Vending Machines – RVM) összeszerelését is.

„A háború zavart okozott a nemzetközi piacon, ez kihatott a szállítási időkre és a becsült árakra is” – magyarázta a tárcavezető, aki szerint 12 hónapon belül befejezhető a beruházás.

Korábban Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter úgy nyilatkozott a rendszerről, hogy „óriási előrelépés lesz annak irányába, hogy Románia tisztább, környezetkímélőbb, élhetőbb legyen”.

Azt állította, hogy azokban az az európai országokban, ahol a betétdíjas rendszert már alkalmazzák, 85 százalék feletti újrahasznosítási arányt érnek el. Érvelése szerint, a visszaváltás kitűnő eszköze lehet a műanyagszennyezés visszaszorításának is: akár 40 százalékkal csökkentheti az óceánokba kerülő műanyaghulladék mennyiségét.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!