Az RMDSZ képviselője azt javasolja, hogy ne a rendőr előtt kelljen vizsgázni a jogosítványért

2022. október 4. – 20:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés: Az RMDSZ hivatalosan is közölte szerdán, hogy törvénymódosítást dolgozott ki és iktatott a parlamentben a járművezetői-engedély megszerzésének átszervezéséről. Ebben úgy fogalmaznak, a törvénytervezet bővíti a járművizsgáztatók körét azáltal, hogy nem csak rendőrtisztek lehetnek vizsgabiztosok, hanem olyan személyek is, akik vizsgáztatói engedélyt szereznek. Idézik a tervezet kioldozóját, Benedek Zakariást, aki szerint azért volt rá szükség, mert a Vezetői Jogosítvány- és Gépjárműnyilvántartó Hivatal (DRPCIV) személyzethiány miatt nem tud olyan ütemben vizsgáztatni, mint amennyire igény lenne, ezért a vizsgázók akár hónapokat is kell várjanak arra, hogy időpontot kapjanak a jogosítvány megszerzéséhez szükséges gyakorlati vizsgára.

A közleményben azt is pontosítsák, hogy a vizsgabiztosok engedélyeztetéséért nem a a Vezetői Jogosítvány- és Gépjárműnyilvántartó Hivatal (DRPCIV) felelne, hanem az átkerülne a Szállításügyi és Infrastrukturális Minisztérium alárendeltségébe tartozó Román Közúti Hatósághoz. Az eredeti hírben ezt pontatlanul állítottuk.

Az eredeti hír: Módosítaná a jogosítvány megszerzését szabályozó törvényt Benedek Zakariás, az RMDSZ Szeben megyei képviselője. Ha elfogadják a javaslatát, már nem a belügyminisztérium tisztjei előtt kellene járművezetői vizsgát tenniük a pályázóknak, hanem egy olyan civil személy előtt, aki erről megfelelő vizsgát tett. Benedek módosító javaslatáról a Trunul Sfatului nevű helyi portál számolt be.

A leendő vizsgabiztosok – a lap szerint – 23 évnél idősebb, legalább 3 éves vezetési tapasztalttal rendelkező, testileg és pszichésen is alkalmas személy lehetnének, akiknek még soha nem vonták még vissza vagy függesztették fel az utóbbi három éveben a jogosítványát, nincs alkalmazásban sofőriskolában, és részt vett egy szakképzésen, amiről sikeres vizsgát tett.

Benedek a javaslat indoklásában azt állítja, hogy számos EU-s tagállamban szervezik meg hasonló módon a vizsgát.

„Az a szabály, hogy a jelölteket a belügyminisztérium munkatársai vizsgáztatják, a volt kommunista blokk államaira jellemző, és annak a maradványa, ahogyan az állam minden területen abszolút ellenőrzést szeretne” – idézi a portál Benedek indoklását.

A tervezet szerint a vezetői engedélyek kiadását lebonyolító hivatal továbbra is megmaradna, de csak az elméleti vizsgákat szerveznék meg, illetve ők engedélyeznék a leendő vizsgabiztosokat.

A módosításban arra is javaslatot tesz, hogy a gyakorlati felmérés során a vizsgázó oktatója is legyen jelen.

„Az intézkedés célja, hogy csökkentse a jelöltek szorongását, és tényleg bizonyítsák, hogy elsajátították a közutakon való biztonságos vezetéshez szükséges ismereteket és készségeket” – tette hozzá Benedek.

A tervezet arra is lehetőséget adna, hogy a jelöltek a hivatalos lakóhelyüktől és/vagy tényleges tartózkodási helyüktől függőn különböző vizsgaközpontokat válasszanak az elméleti és gyakorlati vizsgára, tehát nem lenne kötelező a jogosítvány megszerzéséhez szükséges elméleti és gyakorlati vizsgát ugyanazon a településen teljesíteni.

A portál azt is kiemeli, hogy Szeben megyében a gyakorlati vizsgára jelentkezők 32,8%-a teljesítette sikeresen ezt. Ezzel országosan utolsó helyen állnak. De Arges (33,5%), Iași (33,73%) és Giurgiu (37,47%) megyében sem sokkal jobb az arány. A legnagyobb arányban Brăila (78,8%), Vâlcea (74,9%) és Szatmár (71,1%) megyében vizsgáztak sikeresen.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!