A romániaiak 88 százaléka gondolja, hogy fontos szerepe van a NATO-nak a biztonságban

2022. szeptember 29. – 21:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Német Marshall Alap (GMF) által közölt tanulmány szerint 14 európai és észak-amerikai országban összesen 11 százalékponttal nőtt egy év alatt a NATO népszerűsége. Romániában a megkérdezettek 88%-a gondolja, hogy az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének fontos szerepe van az ország biztonságában – írja az Agerpres, az AFP nyomán.

A csütörtökön közzétett felmérésben mind a 14 országban (Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Litvánia, Lengyelország, Portugália, Egyesült Királyság, Románia, Spanyolország, Amerikai Egyesült Államok, Svédország, Törökország, Hollandia) 1500 személyt kérdeztek, a mintába bevett válaszadók 78%-a gondolja úgy, hogy a NATO-nak „nagyon” vagy „inkább fontos” szerepe van országának biztonsága szempontjából, 2021-ben – az orosz-ukrán háború előtt – ez az arány még csak 67% volt.

Érdekesség még, hogy az Oroszországhoz és Ukrajnához földrajzilag közel álló (és a kutatásba bevett) országok lakói nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a NATO-nak: Lengyelországban 91%, Romániában 88%, Litvániában 87%, de magas értékeket regisztráltak a nyugat-európai országokban is, például Portugáliában (90%), Hollandiában (81%) vagy Németországban (80%) is. A NATO Törökországban a legkevésbé népszerű, ott a válaszadók csupán 21%-a vélte úgy, hogy a szövetség „nagyon fontos” a biztonsága szempontjából.

„A Kelet és Nyugat sávon megosztott Európáról szóló történet nem igazán állja meg a helyét, ezek a számok ugyanis azt mutatják, hogy a háború megítélése és a biztonság fogalma ennél sokkal bonyolultabb” – kommentálta a felmérést Martin Quencez, a GMF párizsi székhelyének igazgatóhelyettese.

Az uniós országokból származó megkérdezettek többsége gondolta még ugyanakkor, hogy az Európai Unió is fontos tényező a nemzetbiztonság tekintetében, de például az EU-n kívüli országokból is: az Egyesült Királyságból a válaszadók 67%-a, valamint a törökök 58%-a szintén fontos szereplőként írják le az EU-t biztonságuk szempontjából.

Bár a 14 országban megkérdezettek 64%-a továbbra is Amerikát tartja a világ legbefolyásosabb hatalmának, ez a hatalom szerintük drasztikusan csökkenni fog. Csupán 37%-uk gondolja úgy, hogy az Egyesült Államok lesz a világ legerősebb szuperhatalma a következő 5 évben, míg 25%-uk úgy véli, hogy a legbefolyásosabb ország Kína lesz. Az Európai Unióról ugyanezt a válaszadók csupán 15%-a gondolja, Oroszország esetében ez az arány 10%.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!