Pert nyert Románia ellen az Emberi Jogok Európai Bíróságán egy szexuális zaklatás áldozatává vált takarítónő

2022. szeptember 5. – 11:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Pert nyert a román állam ellen egy Temes megyei nő az Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB), ahová azután fordult, miután az ellene elkövetett szexuális zaklatást a romániai bíróság nem minősítette bűncselekménynek. Amennyiben az EJEB ítélete végleges marad, Romániának 7500 eurós kártérítést kell fizetnie, írja a clujust.ro.

A jelenleg 52 éves felperes 2014. és 2017. között egy takarító cég alkalmazottjaként dolgozott Temesvár Keleti Pályaudvarán. A nő 2017. november 3-án tett feljelentést a pályaudvar igazgatója ellen, akit azzal vádolt, hogy két évig szexuálisan zaklatta őt. A vádirat szerint az állomásfőnök többször megpróbálta levetkőztetni, illetve arra kérte, maradjon veszteg, mert „valami szépet” tenne vele. Miután a nő következetesen visszautasította, az állomásfőnök többször szóban inzultálta és akadályozta a munkája végzésében, majd szemére hányta, hogy elhanyagolta a kötelességét.

A nő ekkor értesítette az ügyről a takarító cég főnökét, később pedig a szexuális zaklatás tényét igazoló hangfelvételt is bemutatott a Román Állami Vasúttársaság (CFR) képviselőinek. Az állomásfőnök ezután bocsánatot kért tőle, a takarító cég főnöke viszont nem sokkal később azt kérte, hogy vegyen ki szabadságot, utána pedig egy másik pályaudvarra menjen vissza dolgozni, vagy mondjon fel. A nő a felmondást választotta.

A temesvári ügyészség úgy döntött, hogy az állomásfőnök nem követett el bűncselekményt, így az ügyet le kell zárni. A panaszos a Temesvári Bírósághoz fordult, ám a 2020 júniusi jogerős döntés jóváhagyta a korábbi ügyészi határozatot. Az ítélet szerint a pályaudvar igazgatója valóban szexuális szolgáltalásokat kért a takarítónőtől, de a felsorakoztatott bizonyítékok szerint a nő nem érezte magát sem megalázva, sem szexuális szabadságában korlátozva, így az állomásfőnök próbálkozásai nem számítanak bűncselekménynek.

Az EJEB augusztus 30-i ítéletében azt állapította meg, hogy a felperes panaszának kivizsgálása hiányos volt, a romániai hatóságok ugyanis nem indokolták megfelelően a döntésüket, és a felperes által felsorakoztatott bizonyítékokat nem helyezték kontextusba, továbbá nem állapították meg azt sem, hogy a feltételezett agresszor cselekedetei milyen hatással voltak az áldozatra, és nem vizsgálták meg, hogy lett-e volna oka az áldozatnak rágalmaznia a főnökét, amint arra néhány tanú nyilatkozata utalt.

A strasbourgi ítélet szerint a romániai hatóságok megsértették a magánélethez való jogot a felületes eljárással, ezért az állam 7500 euró kártérítés kifizetésére köteles. Az EJEB döntése egyelőre nem jogerős.

Iulia Motoc EJEB-bíró az Adevărulnak azt mondta, hogy a döntés európai precedenst teremt, mert először fordul elő a bíróság történetében, hogy a szexuális zaklatást a magánélethez való jog megsértéseként kezelik.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!