Jóváhagyta a kormány az igazságügyi törvényeket módosító tervezeteket

2022. augusztus 24. – 14:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Jóváhagyta szerdai ülésén a kormány az igazságügyi törvényeket módosító tervezeteket, írja az Agerpres. A tervezetek parlamenti elfogadásával megvalósul az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (EEM) legfontosabb célkitűzése – jelentette ki a Victoria-palotában tartott sajtónyilatkozatában Cătălin Predoiu igazságügyi miniszter.

A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy az igazságügyi törvények módosítása egyike az országos helyreállítási tervben rögzített célkitűzéseknek is. A szerdán jóváhagyott tervezetek szerinte korszerűsítik az igazságszolgáltatás működésének jogi keretét. 'A bírák, az ügyészek és az állampolgárok korszerű, megreformált jogszabályokat érdemelnek' – jegyezte meg.

Hangsúlyozta, hogy az országos korrupcióellenes stratégia kormány általi jóváhagyásával az igazságügyi minisztérium megvalósította több célkitűzését. Emlékeztetett arra is, hogy a parlament korábban elfogadta az igazságszolgáltatásban dolgozók bűncselekményeit kivizsgáló különleges ügyészség felszámolásáról, illetve a közérdekű bejelentésekről szóló törvényt.

Predoiu közölte, hogy az igazságügyi minisztérium további fontos törvénytervezeteket fog kidolgozni, köztük az igazságszolgáltatásban dolgozó szakemberek – írnokok, informatikusok – jogállásáról szóló jogszabályt is.

Az USR-nek nem tetszik

Bírálta a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője, Stelian Ion képviselő az igazságügyi törvényeknek a kormány által szerdán jóváhagyott módosításait. Az ellenzéki politikus szerint a jogszabályok növelik a politikum befolyását és megszilárdítják a „reformellenes hálózat hatalmát” az igazságszolgáltatásban.

A képviselő az igazságügyi törvények korrigálását és korszerűsítését hiányolja. 'A Predoiu-féle módosítások csak megerősítik a politika befolyását az igazságszolgáltatásra, és megerősítik az igazságszolgáltatáson belül létrehozott reformellenes hálózat hatalmát' – írta bejegyzésében. Hozzátette: a parlamenti vitája során az USR minden törvényes és politikai eszközt megragad arra, hogy minimálisra csökkentse a tervezetek negatív következményeit az igazságszolgáltatásra nézve.

Megjegyezte azt is, hogy Cătălin Predoiu hátat fordított az igazságszolgáltatás reformpárti dolgozóinak, 'kezet csapott a szociáldemokratákkal' és az Igazságszolgáltatás Legfelsőbb Tanácsának (CSM) reformellenes csoportosulásával. Szerinte a kormány által szerdán jóváhagyott módosításokkal szertefoszlott az esélye az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus lezárásának.

A volt igazságügyi miniszter úgy véli, hogy az igazságügyben elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló különleges ügyészséget voltaképp nem számolták fel. Kifogásolta, hogy az uniós ajánlásoknak ellentmondva az ügyészségek vezetőinek kinevezése az államfő jogköre maradt, Klaus Iohannis továbbra sem lesz köteles figyelembe venni, ha a CSM alkalmatlannak minősít egy főügyészjelöltet.

Ilyen körülmények szerint Stelian Ion szerint 'minimum vitatható', hogy a szerdán jóváhagyott módosítások értelmében az ügyészségek vezetői felülbírálhatják a beosztottjaik döntéseit, tekintettel arra, hogy a főügyészek kinevezése változatlanul egy „kifejezetten politikai” eljárás alapján történik.

Hírünk frissül.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!