Iohannis a roma holokauszt emléknapján: a kisebbségek diszkriminációját mindannyiunknak büntetnünk kell

2022. augusztus 2. – 12:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kisebbségek megbélyegzését és diszkriminációját „szigorúan büntetni kell” – hangsúlyozta a roma holokauszt európai emléknapja alkalmából megfogalmazott keddi üzenetében az államfő, írja az Agerpres.

„Ma kegyelettel adózunk annak a közel 500 000 roma gyermek, nő és férfi emlékének, akik a holokauszt áldozatai lettek. Egész családok pusztultak el ebben a népirtásban, szörnyű brutalitásnak kitéve. Gondolataink a borzalmak túlélőikkel és leszármazottaikkal is vannak” – ismertette Klaus Iohannis üzenetét a bukaresti holokauszt emlékműnél tartott megemlékezésen Cătălina Galer államtanácsos.

Az államfő emlékeztetett arra, hogy 80 évvel ezelőtt kezdte el az Antonescu-rezsim a romák deportálását a Dnyeszteren túli területekre. Akkor mintegy 25 000 romát hurcoltak el, és arra ítélték őket, hogy embertelen és egészségtelen körülmények között éljenek, élelemtől megfosztva és kényszermunkára kényszerítve. Ennek a közösségnek alig a fele élte túl a deportálásokat. „A román állam vállalta a felelősséget ezért a bűncselekményért, amely történelmünk sötét epizódja” – szögezte le Iohannis.

Az elnök szerint nem szabad elfelejteni azokat a drámákat, megaláztatásokat és traumákat, amiket ezek az emberek elszenvedtek. „A roma holokauszt emléknapja arra kötelez bennünket, hogy éberek maradjunk, és ne engedjük, hogy rasszista, antiszemita, diszkriminatív vagy idegengyűlölő üzenetek és attitűdök terjedjenek a társadalomban. Ebben a szörnyű mészárlásban elpusztított minden egyes élet olyan örökség számunkra, amelyet ápolnunk kell, de egyben olyan fény is, amely eligazít bennünket európai utunkon” – fogalmazott üzenetében az államfő.

Klaus Iohannis megállapította, hogy Románia, akárcsak egész Európa, több mint két éve nehéz helyzetben van a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború miatt, és ez idő alatt „aggasztóan” fokozódott a gyűlöletbeszéd, terjedtek a diszkriminatív és rasszista üzenetek, különösen a nyilvánosságban.

„A holokauszt meghamisítása, relativizálása vagy akár tagadása a demokratikus társadalmak megmérgezésére, az értékek és elvek megtagadására irányuló cselekedetek. A rasszista vagy soviniszta kijelentések elfogadhatatlanok, és az ilyen magatartásokat és megnyilvánulásokat határozottan el kell utasítani és el kell ítélni. Bonyolult időket élünk, ezért fontos, hogy a román társadalom egységes legyen, és példát mutasson a toleranciában, az elfogadásban, az etnikai és vallási sokszínűség megbecsülésében és tiszteletben tartásában” – fejtette ki az államfő.

Hangsúlyozta: továbbra is az oktatás a legfontosabb eszköz arra, hogy a történelem sötét epizódjai többé ne ismétlődhessenek meg. „A kisebbségek megbélyegzését és megkülönböztetését mindannyiunknak keményen kell büntetnünk. Kötelességünk az embertársaink iránti tisztelet és törődés előmozdítása és ápolása is. A mai Romániában a roma közösség tagjainak nem kellene attól félniük, hogy előítéletek érik őket, vagy hogy elszigetelődnek a társadalomtól” – hangsúlyozta Iohannis.

Az államfő úgy vélekedett: Románia példát mutatott a régióban, mivel az első uniós tagállamok között volt, amelyek országos stratégiát fogadtak el az antiszemitizmus, az idegengyűlölet, a radikalizálódás és a gyűlöletbeszéd megelőzésére és leküzdésére. „Meggyőződésem, hogy a központi és helyi hatóságok felelősséggel és energiával folytatják a fájdalmas múlt feldolgozására irányuló erőfeszítéseiket, a román társadalom pedig megerősíti az európai és demokratikus értékek iránti elkötelezettségét” – üzente a roma holokauszt európai emléknapján Klaus Iohannis.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!