„Átadták” Kolozsvár legújabb lakossági sportbázisát, mi pedig elmentünk szemügyre venni

2022. július 17. – 13:51

frissítve

„Átadták” Kolozsvár legújabb lakossági sportbázisát, mi pedig elmentünk szemügyre venni
Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy lendülettel jelentette be július elején Emil Boc polgármester és Oláh Emese alpolgármester is, hogy végre elkészült a Monostor negyedben található a La terenuri sportbázis, és már folyamatban van az átvétele. Elérkezettnek éreztük tehát az időt, hogy megnézzük a több mint 6 millió euróból fejlesztett beruházást. Végül is egy kicsit ez is olyan, mint a hasonló romániai beruházások többsége, bejelentik, hogy kész, aztán még legalább két hónapig dolgoznak rajta: gondoljunk csak a Kolozsváriak erdeje fantázianevű parkra, amit még javában építettek, amikor a város elöljárója bejelentette, hogy elkészült. A parkhoz képest a La terenuri sportbázis legalább tényleg kész van, a sportpályák használható állapotban vannak, noha egyelőre lakat van rajtuk, de a skateparkot már birtokba vették a helyiek, és az idősek is sakkozhatnak már, ha kedvük tartja.

Nem meglepő, hogy a polgármester igyekezett mihamarabb pontot tenni a projekt végére, mert a La terenuri nem egy kifejezetten sikertörténet. A györgyfalvi sportbázis népszerűsége adott lendületet a Monostor negyedi tömbházak mögött, a Kálvária patak és Bükk erdő közötti 4,2 hektáros terület fejlesztésének. Előzetesen, az önkormányzat 4 hónapot szabott meg a tervezésre és további 12 hónapot a munkálatok kivitelezésére, vagyis a projektnek 16 hónapon belül kellett volna elkészülnie azok után, hogy 2019. június 22-én elkezdődött. Gyors számolással rájöhetünk, hogy már 2020 végre el kellett volna készüljenek vele. A kivitelező már a tervezéssel is csúszott, majd a kivitelezés kapcsán is hosszabbítást kért a kedvezőtlen időjárásra hivatkozva, amit meg is kapott, de aztán közbejött a járvány. Emil Boc 2020 júniusában állt oda az első kapavágásra fotózkodni, de akkor már egy ideje zajlottak a munkálatok. Ekkor az önkormányzat kilátásba helyezte a szerződés felbontását, ha a kivitelezés 2021 végéig nem készülne el. Ez valószínűleg nem igazán hatotta meg a kivitelezőt, mert 2021 júniusában Boc arról tájékoztatta a Kolozsváriakat, hogy a munkálatok 30 százalékon állnak, és nyilvánosan figyelmeztette a céget, hogy feketelistára kerül, ha a projekt nem lesz meg határidőre. És természetesen nem lett meg, mert az utolsó simítások még ezen a héten is zajlottak, amikor elmentünk megnézni.

Utolsó simítások – Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Utolsó simítások – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Ha láttuk már korábban a látványterveket, akkor az lehet az érzésünk, mintha a béta verzióját kapnánk a tervnek. Ugyan a gumiszőnyegek szép színesek, de azért ez még nem az az árnyékos, parkos terület, amit azok a képek ígértek. Ennek oka természetes, egyszerűen az elültette fáknak még nőniük kell. Idővel ez meg fog oldódni, csak türelmesen ki kell várni.

A La terenuri legnagyobb baja – ami egyébként minden más kolozsvári fejlesztésre is általában jellemző – a gondosság, a precizitásra törekvés hiánya. Írok példákat is. Hiába telepítettek öntözőberendezést a parkba, ha az nem működik megfelelően, és egy-egy helyen szinte bokáig süllyedünk a sárban nyár közepén is, míg néhány tíz méterrel odébb épp szárad ki a frissen leterített gyepszőnyeg, a frissen ültetett fák között is van olyan, ami már végét járja, és nem valószínű, hogy megéri a következő tavaszt. Nagyon menő a gumiszőnyeggel borított futópálya, de sajnos, egy szakaszon cipőnyomok vannak rajta, így valószínűleg ott feslik fel a leghamarább. Az edzőgépek környékén is jobban oda lehetett volna figyelni a gumiszőnyegek minőségére, hogy lehetőleg ne morzsolódjanak már az átadás előtt.

Az idősebb generációnak szánt regenerációs eszközök – Fotó: Tóth Helga / Transtelex Az idősebb generációnak szánt regenerációs eszközök – Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Az idősebb generációnak szánt regenerációs eszközök – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Ha az eddigiek alapján úgy tűnik, a La terenuri sportbázist elfuserálták, mindenképp hangsúlyoznám, hogy összességében egy szuper hely, amire a Monostor negyednek mindenképp szüksége volt. Ha a különböző sportpályákat – hiszen foci-, kosárlabda-, tenisz-, röplabdapálya és fallabda is van – végre beüzemelik, és a helyiek is felfedezik, akkor ez a sportbázis legalább olyan népszerű lesz, mint a Györgyfalvi negyedi létesítmény. Az önkormányzat egyébként két új gyalogátkelőt nyitott a Kálvária patak fölött, hogy több irányból is könnyen megközelíthető legyen, a híres monostori McDonald's irányából nagyjából 5 perc alatt lehet odajutni.

Az említett – még lakat alatt lévő sportpályákon kívül – több olyan lehetőség is van, amit már használatba vettek a helyiek (legalábbis, amikor megnéztük, használhatták). Ilyen a skatepark, a futópálya, a fiatalabbaknak és időseknek szóló szabadtéri edzőgépek, illetve a parkour pályák is. A játszótér bár készen van, még nem adták át, így egyelőre zárva, és ezt egy kiabálós bácsi a tudtunkra is adja, ha megközelítjük. A szabadtéri sakktáblákat pedig valószínűleg azért sem használják, mert egy centi árnyék sincs a környéken.

A legnagyobb talányt a három egymástól jó nagy távolságra kihelyezett napozóágy, illetve a két amfiteátrum jelenti. Egy olyan magyarázatot kaptam, hogy a nagyobbik amfiteátrum télen korcsolyapályaként üzemel, bár erre a célra kicsinek tűnik. A kisebbikben „hangpróbát” tartottunk, és tényleg másképp szól benne a hangunk.

Nyugágyak és amfiteátrum – Fotó: Tóth Helga / Transtelex Nyugágyak és amfiteátrum – Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Nyugágyak és amfiteátrum – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Az élhetőbb Kolozsvárt tényleg komolyan gondolhatja a polgármester, hiszen a napokban két hasonló, bár nagyobbnak tűnő fejlesztést népszerűsített Facebook oldalán: a tervek szerint az 54 hektáros Keleti Parkban is kialakítanak egy sportolásra alkalmas övezetet, bár itt a hely természetközeliségének megőrizése törekednek, illetve hasonló létesítményekre lehet számítani a Borháncs negyedi oktatási HUB-ban is.

Fotó: Tóth Helga / Transtelex Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Fotó: Tóth Helga / Transtelex

A polgármester szerint az oktatási központban a bölcsődei, óvodai és iskolai létesítmények mellett olimpiai úszómedence (amit már David Popovici győzelmei környékén is emlegetett), illetve sportbázis és park is készül majd. A poszt szerint nagyjából hasonló létesítményre számíthatunk, mint a Monostor negyedben: játszótereket, sakktáblákat, pingpongasztalokat, szabadtéri fitnesz eszközöket, gördeszka-pályát, illetve amfiteátrumszerű lelátókat ígért az elöljáró.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!