„Átadták” Kolozsvár legújabb lakossági sportbázisát, mi pedig elmentünk szemügyre venni

2022. július 17. – 13:51

frissítve

„Átadták” Kolozsvár legújabb lakossági sportbázisát, mi pedig elmentünk szemügyre venni
Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy lendülettel jelentette be július elején Emil Boc polgármester és Oláh Emese alpolgármester is, hogy végre elkészült a Monostor negyedben található a La terenuri sportbázis, és már folyamatban van az átvétele. Elérkezettnek éreztük tehát az időt, hogy megnézzük a több mint 6 millió euróból fejlesztett beruházást. Végül is egy kicsit ez is olyan, mint a hasonló romániai beruházások többsége, bejelentik, hogy kész, aztán még legalább két hónapig dolgoznak rajta: gondoljunk csak a Kolozsváriak erdeje fantázianevű parkra, amit még javában építettek, amikor a város elöljárója bejelentette, hogy elkészült. A parkhoz képest a La terenuri sportbázis legalább tényleg kész van, a sportpályák használható állapotban vannak, noha egyelőre lakat van rajtuk, de a skateparkot már birtokba vették a helyiek, és az idősek is sakkozhatnak már, ha kedvük tartja.

Nem meglepő, hogy a polgármester igyekezett mihamarabb pontot tenni a projekt végére, mert a La terenuri nem egy kifejezetten sikertörténet. A györgyfalvi sportbázis népszerűsége adott lendületet a Monostor negyedi tömbházak mögött, a Kálvária patak és Bükk erdő közötti 4,2 hektáros terület fejlesztésének. Előzetesen, az önkormányzat 4 hónapot szabott meg a tervezésre és további 12 hónapot a munkálatok kivitelezésére, vagyis a projektnek 16 hónapon belül kellett volna elkészülnie azok után, hogy 2019. június 22-én elkezdődött. Gyors számolással rájöhetünk, hogy már 2020 végre el kellett volna készüljenek vele. A kivitelező már a tervezéssel is csúszott, majd a kivitelezés kapcsán is hosszabbítást kért a kedvezőtlen időjárásra hivatkozva, amit meg is kapott, de aztán közbejött a járvány. Emil Boc 2020 júniusában állt oda az első kapavágásra fotózkodni, de akkor már egy ideje zajlottak a munkálatok. Ekkor az önkormányzat kilátásba helyezte a szerződés felbontását, ha a kivitelezés 2021 végéig nem készülne el. Ez valószínűleg nem igazán hatotta meg a kivitelezőt, mert 2021 júniusában Boc arról tájékoztatta a Kolozsváriakat, hogy a munkálatok 30 százalékon állnak, és nyilvánosan figyelmeztette a céget, hogy feketelistára kerül, ha a projekt nem lesz meg határidőre. És természetesen nem lett meg, mert az utolsó simítások még ezen a héten is zajlottak, amikor elmentünk megnézni.

Utolsó simítások – Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Utolsó simítások – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Ha láttuk már korábban a látványterveket, akkor az lehet az érzésünk, mintha a béta verzióját kapnánk a tervnek. Ugyan a gumiszőnyegek szép színesek, de azért ez még nem az az árnyékos, parkos terület, amit azok a képek ígértek. Ennek oka természetes, egyszerűen az elültette fáknak még nőniük kell. Idővel ez meg fog oldódni, csak türelmesen ki kell várni.

A La terenuri legnagyobb baja – ami egyébként minden más kolozsvári fejlesztésre is általában jellemző – a gondosság, a precizitásra törekvés hiánya. Írok példákat is. Hiába telepítettek öntözőberendezést a parkba, ha az nem működik megfelelően, és egy-egy helyen szinte bokáig süllyedünk a sárban nyár közepén is, míg néhány tíz méterrel odébb épp szárad ki a frissen leterített gyepszőnyeg, a frissen ültetett fák között is van olyan, ami már végét járja, és nem valószínű, hogy megéri a következő tavaszt. Nagyon menő a gumiszőnyeggel borított futópálya, de sajnos, egy szakaszon cipőnyomok vannak rajta, így valószínűleg ott feslik fel a leghamarább. Az edzőgépek környékén is jobban oda lehetett volna figyelni a gumiszőnyegek minőségére, hogy lehetőleg ne morzsolódjanak már az átadás előtt.

Az idősebb generációnak szánt regenerációs eszközök – Fotó: Tóth Helga / Transtelex Az idősebb generációnak szánt regenerációs eszközök – Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Az idősebb generációnak szánt regenerációs eszközök – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Ha az eddigiek alapján úgy tűnik, a La terenuri sportbázist elfuserálták, mindenképp hangsúlyoznám, hogy összességében egy szuper hely, amire a Monostor negyednek mindenképp szüksége volt. Ha a különböző sportpályákat – hiszen foci-, kosárlabda-, tenisz-, röplabdapálya és fallabda is van – végre beüzemelik, és a helyiek is felfedezik, akkor ez a sportbázis legalább olyan népszerű lesz, mint a Györgyfalvi negyedi létesítmény. Az önkormányzat egyébként két új gyalogátkelőt nyitott a Kálvária patak fölött, hogy több irányból is könnyen megközelíthető legyen, a híres monostori McDonald's irányából nagyjából 5 perc alatt lehet odajutni.

Az említett – még lakat alatt lévő sportpályákon kívül – több olyan lehetőség is van, amit már használatba vettek a helyiek (legalábbis, amikor megnéztük, használhatták). Ilyen a skatepark, a futópálya, a fiatalabbaknak és időseknek szóló szabadtéri edzőgépek, illetve a parkour pályák is. A játszótér bár készen van, még nem adták át, így egyelőre zárva, és ezt egy kiabálós bácsi a tudtunkra is adja, ha megközelítjük. A szabadtéri sakktáblákat pedig valószínűleg azért sem használják, mert egy centi árnyék sincs a környéken.

A legnagyobb talányt a három egymástól jó nagy távolságra kihelyezett napozóágy, illetve a két amfiteátrum jelenti. Egy olyan magyarázatot kaptam, hogy a nagyobbik amfiteátrum télen korcsolyapályaként üzemel, bár erre a célra kicsinek tűnik. A kisebbikben „hangpróbát” tartottunk, és tényleg másképp szól benne a hangunk.

Nyugágyak és amfiteátrum – Fotó: Tóth Helga / Transtelex Nyugágyak és amfiteátrum – Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Nyugágyak és amfiteátrum – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Az élhetőbb Kolozsvárt tényleg komolyan gondolhatja a polgármester, hiszen a napokban két hasonló, bár nagyobbnak tűnő fejlesztést népszerűsített Facebook oldalán: a tervek szerint az 54 hektáros Keleti Parkban is kialakítanak egy sportolásra alkalmas övezetet, bár itt a hely természetközeliségének megőrizése törekednek, illetve hasonló létesítményekre lehet számítani a Borháncs negyedi oktatási HUB-ban is.

Fotó: Tóth Helga / Transtelex Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Fotó: Tóth Helga / Transtelex

A polgármester szerint az oktatási központban a bölcsődei, óvodai és iskolai létesítmények mellett olimpiai úszómedence (amit már David Popovici győzelmei környékén is emlegetett), illetve sportbázis és park is készül majd. A poszt szerint nagyjából hasonló létesítményre számíthatunk, mint a Monostor negyedben: játszótereket, sakktáblákat, pingpongasztalokat, szabadtéri fitnesz eszközöket, gördeszka-pályát, illetve amfiteátrumszerű lelátókat ígért az elöljáró.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!