Új alapokra helyeznék az oktatást: bemutatták az új törvénytervezeteket

2022. július 12. – 16:54

frissítve

Új alapokra helyeznék az oktatást: bemutatták az új törvénytervezeteket
Két bukaresti diák a román érettségire készül 2022. június 20-án. Fotó: Marcela Pirvan

Másolás

Vágólapra másolva

Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter új alapokra helyezné a közoktatást, változik az érettségi menete, a kilencedik osztályba való belépés feltételei is módosulnak.

Átültették törvénytervezetbe a Képzett Románia elnevezésű hosszú távú oktatási projektbe foglalt elveket, a jogszabályjavaslatokat szerdán bocsátják közvitára – jelentette be kedden a tanügyminiszter.

Az Agerpres közlése szerint Sorin Cîmpeanu sajtótájékoztatóján rámutatott, két törvénytervezet készült, az egyik a közoktatást, a másik a felsőoktatást érintő elképzeléseket tartalmazza. A törvényjavaslatokat a minisztérium dolgozta ki az illetékes szakigazgatóságokkal való egyeztetést követően, és szerdától 35 napon át, augusztus 17-éig lesznek közvitán.

A tárcavezető emlékeztetett, hogy a Képzett Románia projektet több mint 10 ezer személy véleményének, javaslatainak figyelembe vételével dolgozták ki.

Cîmpeanu hangsúlyozta, a reformcsomagot a kormány és a parlament is felvállalta már azáltal, hogy belefoglalták az országos helyreállítási tervbe (PNRR), az erre fordítható finanszírozás a helyreállítási alapból Románia által lehívható teljes összeg 12 százalékát teszi ki.

A közvita lezárultát követően az újonnan érkező javaslatokat is belefoglalják a tervezetekbe, ezeket jóváhagyja a kormány, majd szeptember 1-je után elküldik a parlamentnek is elfogadásra. Az új törvények a Hivatalos Közlönyben való megjelenésüktől számított 30 nap után lépnek érvénybe. Ezután nyolc hónap áll majd rendelkezésre a kapcsolódó kormányhatározatok és miniszteri rendeletek kidolgozására – ismertette az eljárást a miniszter.

Sorin Cîmpeanu hozzátette, a tervek szerint 2023 szeptemberétől alkalmazandó új előírások nem „kozmetikázzák” az oktatási rendszert, hanem alapjaiban megreformálják azt.

Nem veszik figyelembe a négyéves átlagot a középiskolai felvételnél

A 5-8. osztályos tanulmányi átlagot már 2023-tól sem veszik figyelembe a középiskolai felvételinél. Az idén szeptemberben 7. osztályt kezdő tanulóknak plusz esélyük lesz, hogy felvételt nyerjenek egy általuk választott középiskolába. 2024-től a színvonalas középiskolák (többnyire főgimnáziumok) jogosultak lesznek saját felvételi vizsgát szervezni a helyek 90%-ának elfoglalására, a fennmaradó helyeket a jelenleg is érvényben levő számítógépes elosztás révén osztják szét a diákok között. A középiskolai felvételi vizsgát már a képességvizsga előtt le kell tenni.

Az érettségi menetrendje is módosul

Az oktatási miniszter a sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy az új oktatási törvénytervezet szerint a 2023-2024-es tanévben a kilencedik osztályt kezdő tanulók majdani érettségi vizsgája teljese eltér majd a jelenlegitől. Az érettségi során a kompetenciák felmérésére fektetik a hangsúlyt: az első teszt több tantárgyból is felméri a diákok készségeit, lesz emellett két nyelvvizsga, egy digitális készségfelmérő teszt, egy, a profilnak megfelelő vizsga, illetve a kisebbségi diákok anyanyelvükből is vizsgáznak.

További újdonság, hogy művészetekből és testnevelésből nem osztályozzák a diákokat, csak „átmenő” és „elégtelen” minősítést kaphatnak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!