Új alapokra helyeznék az oktatást: bemutatták az új törvénytervezeteket

2022. július 12. – 16:54

frissítve

Új alapokra helyeznék az oktatást: bemutatták az új törvénytervezeteket
Két bukaresti diák a román érettségire készül 2022. június 20-án. Fotó: Marcela Pirvan

Másolás

Vágólapra másolva

Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter új alapokra helyezné a közoktatást, változik az érettségi menete, a kilencedik osztályba való belépés feltételei is módosulnak.

Átültették törvénytervezetbe a Képzett Románia elnevezésű hosszú távú oktatási projektbe foglalt elveket, a jogszabályjavaslatokat szerdán bocsátják közvitára – jelentette be kedden a tanügyminiszter.

Az Agerpres közlése szerint Sorin Cîmpeanu sajtótájékoztatóján rámutatott, két törvénytervezet készült, az egyik a közoktatást, a másik a felsőoktatást érintő elképzeléseket tartalmazza. A törvényjavaslatokat a minisztérium dolgozta ki az illetékes szakigazgatóságokkal való egyeztetést követően, és szerdától 35 napon át, augusztus 17-éig lesznek közvitán.

A tárcavezető emlékeztetett, hogy a Képzett Románia projektet több mint 10 ezer személy véleményének, javaslatainak figyelembe vételével dolgozták ki.

Cîmpeanu hangsúlyozta, a reformcsomagot a kormány és a parlament is felvállalta már azáltal, hogy belefoglalták az országos helyreállítási tervbe (PNRR), az erre fordítható finanszírozás a helyreállítási alapból Románia által lehívható teljes összeg 12 százalékát teszi ki.

A közvita lezárultát követően az újonnan érkező javaslatokat is belefoglalják a tervezetekbe, ezeket jóváhagyja a kormány, majd szeptember 1-je után elküldik a parlamentnek is elfogadásra. Az új törvények a Hivatalos Közlönyben való megjelenésüktől számított 30 nap után lépnek érvénybe. Ezután nyolc hónap áll majd rendelkezésre a kapcsolódó kormányhatározatok és miniszteri rendeletek kidolgozására – ismertette az eljárást a miniszter.

Sorin Cîmpeanu hozzátette, a tervek szerint 2023 szeptemberétől alkalmazandó új előírások nem „kozmetikázzák” az oktatási rendszert, hanem alapjaiban megreformálják azt.

Nem veszik figyelembe a négyéves átlagot a középiskolai felvételnél

A 5-8. osztályos tanulmányi átlagot már 2023-tól sem veszik figyelembe a középiskolai felvételinél. Az idén szeptemberben 7. osztályt kezdő tanulóknak plusz esélyük lesz, hogy felvételt nyerjenek egy általuk választott középiskolába. 2024-től a színvonalas középiskolák (többnyire főgimnáziumok) jogosultak lesznek saját felvételi vizsgát szervezni a helyek 90%-ának elfoglalására, a fennmaradó helyeket a jelenleg is érvényben levő számítógépes elosztás révén osztják szét a diákok között. A középiskolai felvételi vizsgát már a képességvizsga előtt le kell tenni.

Az érettségi menetrendje is módosul

Az oktatási miniszter a sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy az új oktatási törvénytervezet szerint a 2023-2024-es tanévben a kilencedik osztályt kezdő tanulók majdani érettségi vizsgája teljese eltér majd a jelenlegitől. Az érettségi során a kompetenciák felmérésére fektetik a hangsúlyt: az első teszt több tantárgyból is felméri a diákok készségeit, lesz emellett két nyelvvizsga, egy digitális készségfelmérő teszt, egy, a profilnak megfelelő vizsga, illetve a kisebbségi diákok anyanyelvükből is vizsgáznak.

További újdonság, hogy művészetekből és testnevelésből nem osztályozzák a diákokat, csak „átmenő” és „elégtelen” minősítést kaphatnak.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!