Felmérés: egyre nagyobb a szakadék a vidéki és városi diákok teljesítménye között

2022. június 24. – 15:53

Másolás

Vágólapra másolva

A képességvizsgán háromszor annyi vidéki diák ért el 5-ös alatti átlagot, mint városi környezetben. Ez azt jelenti, hogy országos szinten három falun élő diákból egy nem ért el 5-ös átlagot, míg a városi diáktársaik körében ez az arány egy a tízhez – derült ki a World Vision Alapítvány csütörtökön közzétett jelentéséből, melyet a kisérettségi eredményei alapján állítottak össze.

Ha a 9-es fölötti átlagok számát nézzük, akkor is jelentős különbség rajzolódik ki a diákok között ebből a szempontból, ugyanis tízszer több városi tanuló ért el a 10-es átlagot és hétszer többen hoztak össze 9,5-9,9-es közötti átlagot, mint a vidéken élő társaik.

A gyermekjogvédő szervezet szerint tavaly például a vidéki gyerekek 37,43%-a ért el 5-nél kisebb jegyet, szemben a városiak 14,35%-os arányával, ehhez képest idén 20%-kal nőtt a szakadék a városi és vidéki gyerekek teljesítménye között.

A World Vision Románia alapítvány a vidéken élő, fokozottan kitett közösségekről készített legfrissebb jelentése szerint:

  • az V-VIII. osztályos gyermeket nevelő szülők csaknem fele mondja, hogy nehézségbe ütköznek, ha a matematika házi feladatok megoldásában kell segíteniük;
  • minden ötödik diák szülője mondta, hogy a legnehezebb neki a román nyelv és irodalomból való segítségadás;
  • a gyerekek 24%-át nem segíti otthon senki a házi feladatok elkészítésében;
  • az V-VIII. osztályos szülők 14%-a állította, hogy nem csinál semmit, ha a gyermeke nem tudja megoldani a házi feladatokat;
  • a diákok közel fele mondta azt, hogy csak „néha” vagy egyáltalán nem szeret iskolába járni;
  • a megkérdezett tanárok harmada szerint az osztályok több mint negyede tanulási zavarral küzdő gyerekek;
  • a szülők 67%-a mondja azt, hogy a tanárok jó tanítási módszereket alkalmaznak az iskolában;
  • a gyerekek mindössze 35%-ának van megfelelő tanfelszerelése.

„Sajnos most is óriási különbségeket tapasztalunk a vidéken és városon tanuló diákok teljesítménye között. A legnagyobb szakadék a matematika vizsgaeredményeken látszik, ott a falusi gyerekek 36%-a írt 5-nél kisebb jegyet, városon ez az arány csak 14%. Szintén szomorú eredmény, hogy a román nyelv és irodalom vizsgán minden negyedik vidéki diák a küszöb alatti szinten teljesített. Ezek az adatok csak megerősítik, hogy a legkiszolgáltatottabb környezetben élő diákok túlságosan kevés tanulási támogatást kapnak otthon és az iskolában, sok fiatalnak egyszerűen nincs meg az alapvető tanfelszerelése sem. Tekintettel arra, hogy a vizsgázó diákok 40%-a vidéki térségből származik, ez az eredmény minden döntéshozó számára vészjelzés kellene legyen” – nyilatkozta Mihaela Nabăr, a World Vision Romania ügyvezető igazgatója.

Szerinte a probléma kezelésében sokkal több felzárkoztató intézkedésre, programra lenne szükség országos szinten, ami egyben a tanárképzést valamint a digitális infrastruktúra fejlesztését is magába kellene foglalja. „Persze itt az is szempont, hogy a koronavírus-járvány miatt óriási volt a lemorzsolódás” – tette hozzá Nabăr.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!