A romantika, valamint a bűn és bűnhődés motívum kapta a főszerepet a magyar érettségin

2022. június 23. – 20:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön anyanyelvből folytatódott az érettségi írásbeli vizsgák sora. Az első tételben humán szakosok Arany János Visszatekintés című versét elemezték, a reál szakosok a verssel kapcsolatos kérdésekre válaszoltak.

A második tételben a Filmtett portálon megjelent szövegrészlettel kapcsolatban oldottak meg szövegértelmezési feladatokat, végül A bűn és bűnhődés motívuma az irodalomban címmel írtak értekezést.

„Szerencsés kéz volt, ami a mai tételt kihúzta, hisz egy korrekt tételt kaptak a végzős diákok. A tételsor nem volt nehéz, de nem is túl könnyű, Arany versének a nyelvezete talán okozott némi nehézséget, viszont könnyítésként volt szómagyarázat, a tételkészítők gondolták, hogy lesznek olyan szavak, amelyeket nehezen érthetnek meg a diákok” – kezdte rövid kiértékelőjét Molnár Júlia magyarszakos tanár, a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum oktatója.

Elmondása szerint sem a tanárokat, sem a diákokat nem érte meglepetés, nagyjából lehetett számítani arra, hogy a romantika korából lesz az első tételbe kiválasztott vers. „Általában a minisztériumtól kapott gyakorló tételek alapján már lehet sejteni, hogy mire lehet számítani, tavaly is 90%-ban biztos voltam abban, hogy impresszionista vers lesz” – mutatott rá a pedagógus.

„A III. tételnél, a bűn és bűnhődés motívumánál lehetett több műfajt: elbeszélést, balladát vagy regényt is választani, a diákok nagy szabadságot kaptak arra, hogy azt írják le, amit a legjobban tudnak. Ezekkel a művekkel egyébként is sok órán keresztül foglalkozunk, úgyhogy aki valamennyire készült a vizsgára, annak nem lehetett ez egy nehéz kihívás” – véli Molnár.

Szerinte a magyar diákok amúgy kevés időt és energiát fordíthattak a magyar vizsgára, a felkészülés legnagyobb része általában a román és a szakoknak megfelelő kötelező tantárgyakra megy el, mert attól sokkal jobban tartanak a diákok. „Én mindig mondom nekik, hogy figyeljenek az órákon, mert nem lesz idejük magyarból is jól felkészülni. Ez pedig azért is fontos, mert most már a magolással nem sokra mennek, nem konkrét műelemzést kell írniuk, hanem az irodalomból egy-egy kiragadott szempontról. Tehát most sokkal nagyobb teret kap a kreativitás és én végső soron örülök, hogy ebbe az irányba mozdultunk el” – mondta a magyartanár.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!