A romantika, valamint a bűn és bűnhődés motívum kapta a főszerepet a magyar érettségin

2022. június 23. – 20:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön anyanyelvből folytatódott az érettségi írásbeli vizsgák sora. Az első tételben humán szakosok Arany János Visszatekintés című versét elemezték, a reál szakosok a verssel kapcsolatos kérdésekre válaszoltak.

A második tételben a Filmtett portálon megjelent szövegrészlettel kapcsolatban oldottak meg szövegértelmezési feladatokat, végül A bűn és bűnhődés motívuma az irodalomban címmel írtak értekezést.

„Szerencsés kéz volt, ami a mai tételt kihúzta, hisz egy korrekt tételt kaptak a végzős diákok. A tételsor nem volt nehéz, de nem is túl könnyű, Arany versének a nyelvezete talán okozott némi nehézséget, viszont könnyítésként volt szómagyarázat, a tételkészítők gondolták, hogy lesznek olyan szavak, amelyeket nehezen érthetnek meg a diákok” – kezdte rövid kiértékelőjét Molnár Júlia magyarszakos tanár, a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum oktatója.

Elmondása szerint sem a tanárokat, sem a diákokat nem érte meglepetés, nagyjából lehetett számítani arra, hogy a romantika korából lesz az első tételbe kiválasztott vers. „Általában a minisztériumtól kapott gyakorló tételek alapján már lehet sejteni, hogy mire lehet számítani, tavaly is 90%-ban biztos voltam abban, hogy impresszionista vers lesz” – mutatott rá a pedagógus.

„A III. tételnél, a bűn és bűnhődés motívumánál lehetett több műfajt: elbeszélést, balladát vagy regényt is választani, a diákok nagy szabadságot kaptak arra, hogy azt írják le, amit a legjobban tudnak. Ezekkel a művekkel egyébként is sok órán keresztül foglalkozunk, úgyhogy aki valamennyire készült a vizsgára, annak nem lehetett ez egy nehéz kihívás” – véli Molnár.

Szerinte a magyar diákok amúgy kevés időt és energiát fordíthattak a magyar vizsgára, a felkészülés legnagyobb része általában a román és a szakoknak megfelelő kötelező tantárgyakra megy el, mert attól sokkal jobban tartanak a diákok. „Én mindig mondom nekik, hogy figyeljenek az órákon, mert nem lesz idejük magyarból is jól felkészülni. Ez pedig azért is fontos, mert most már a magolással nem sokra mennek, nem konkrét műelemzést kell írniuk, hanem az irodalomból egy-egy kiragadott szempontról. Tehát most sokkal nagyobb teret kap a kreativitás és én végső soron örülök, hogy ebbe az irányba mozdultunk el” – mondta a magyartanár.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!