Szüzességi vizsgálat és rendszerszintű bántalmazás: a nők elleni agresszió kultúrájáról kérdeztük a Nőszervezet véleményét

2022. június 16. – 17:03

frissítve

Szüzességi vizsgálat és rendszerszintű bántalmazás: a nők elleni agresszió kultúrájáról kérdeztük a Nőszervezet véleményét
Egy nő virágot helyez el a földön a Román Igazságügyi Minisztérium előtt tartott tüntetésen, hogy felhívja a figyelmet a nők elleni erőszakra Bukarestben 2017. március 8-án – Fotó: Andrei Pungoschi / Anadolu Agency / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A nők szexualitása kontrollálásának és mint ilyen, az autonómiájának elvitatásaként végeztetett szüzességi vizsgálat a nők elleni agresszió egyik formája. Az utóbbi időszakban ismét egyre több, a nők ellen elkövetett erőszakos eset került nyilvánosságra, gyakran olyan esetek, amelyek elkerülhetőek lehettek volna, ha az igazságszolgáltatási rendszer megfelelő komolysággal kezelné a nőket érintő erőszakos eseteket. Legutóbb Molnár Beáta meggyilkolása rázta meg a romániai magyar közvéleményt.

Anakronisztikus, a lányok és nők emberi jogait sértő praktikára hívta fel a figyelmet a napokban a Dela0.ro: a törvényszéki orvostani intézetek magánszemélyek kérésére szüzességi bizonyítványt bocsátanak ki. A bizonyítvány 40-50 lejbe kerül, és többnyire fiatalkorú lányokat vetnek alá a procedúrának. Fontos kiemelni, hogy ezekben az esetekben a vizsgálatok nem szolgálnak bizonyítékként a bűnügyi eljárásokban, csupán azt a célt szolgálják, hogy a szülők vagy más érdekelt személyek megbizonyosodjanak egy lány vagy egy nő „érintetlenségéről”.

Noha kormányzati szinten már egy ideje beszédtéma a gyakorlat beszüntetése, érdemi lépés nem történt. A kérésre lebonyolított szüzességi vizsgálatokat a törvényszéki orvostani intézetek zavartalanul végzik országszerte, noha tavaly november 26-án az Igazságügyi Minisztérium körlevélben a szolgáltatás beszüntetését kérte tőlük, illetve ígéretet tett arra, hogy intézkedéseket hoz a gyakorlat teljeskörű, törvényi szintű betiltása érdekében. Majd február 17-én a Legfelsőbb Orvostani Tanács fogalmazott meg egy hasonló ajánlást.

Ennek ellenére a szolgáltatás több helyen továbbra is elérhető: a szolgáltató intézetek azzal hárítanak, hogy addig, amíg a törvény erre lehetőséget biztosít, kötelességük eleget tenni az igénylők kérésének.

Női jogvédő szervezetek egy petíciót indítottak a gyakorlat beszüntetése érdekében, ma már közel 40 ezren írták alá. A petícióban kiemelik, hogy a praktika ellen az Egyesült Nemzetek Szervezete is felszólalt: határozottan elítéli a szüzességi vizsgálat gyakorlatát, mert szerinte ez egy barbár praktika, amely nem áll tudományos alapokon, valójában a nők kényszerítésének egy formája.

Feltehetően a petíció hatására a Mina Minovici Országos Orvostani Intézet június 10-től kezdődően már nem végez kérésre szüzességi vizsgálatokat.

A témában az RMDSZ Nőszervezetének véleményét is kikértük.

"A szüzesség vizsgálatot egyetlenegy esetben tartjuk elfogadhatónak: ha azt a törvényszék vagy a rendőrség kezdeményezi

– írta megkeresésünkre az RMDSZ Nőszervezete.

Az utóbbi időszakban egyre gyakoribbak a nők ellen elkövetett erőszakos esetek. Az RMDSZ Nőszervezetének véleményét ezzel kapcsolatban is megkérdeztük, különösen azért, mert a Nőszervezet Molnár Beáta meggyilkolása kapcsán nem fogalmazott meg nyilvános állásfoglalást, amelyben egyértelműen és markánsan elítélte volna a nők elleni társadalmi szinten tetten érhető erőszakot.

A Molnár Beáta meggyilkolásával vádolt Boné Ferencet a bíróság korábban felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, noha nyolc percen keresztül bántalmazta korábbi partnerét a nyílt utcán. A bíró pedig nyilvánvalóan nem kezelte a súlyának megfelelően az esetet, ez abból a beszámolóból is kiderül, amelyet az Átlátszó Erdély publikált a témában:

„A bíró empátiával közeledett a vádlotthoz. Úgy tűnt, teljes mértékben hitelt ad a védelem forgatókönyvének, amely szerint a vádlott a körülmények súlya alatt, krízishelyzetben vesztette el az önuralmát. A bíró a sértettet, a sértett ügyvédjét sem kérdezte a benyújtott tanúvallomásokról. A szeretet megbocsátást is jelent, sokkal inkább mint büntetést… – mondta a bíró."

Arra kértük az RMDSZ Nőszervezetét, egy olyan szervezetként, amely kampányt bonyolított le a nők elleni erőszak visszaszorítása érdekében, közölje, szerinte milyen eszközökkel lehet fellépni azon káros szemlélet ellen, amely miatt – akár intézményes szinteken is, hivatalos személyek – tolerálják a nőkkel szembeni erőszakot és az abúzust, sőt közvetve vagy közvetlenül hozzájárulnak ennek fenntartásához.

Molnár Beáta ügye mindannyiunkat mélységesen megrendített. Bea a kolléganőnk volt, és ezért nagyon nehéz erről az ügyről elfogulatlanul beszélni.

– írta válaszában a Nőszervezet elnöksége, amely arról is beszámolt, hogy az elmúlt időszakban milyen eszközökkel léptek fel a nők elleni erőszak jelenségének visszaszorítása, a bántalmazott nők védelme és az elkövetők szigorú büntetése érdekében.

“Három fő feladatunk van: a tudatosítás, a tájékoztatás és a törvénymódosítás” – írták, és beszámoltak arról, hogy Csép Éva Andrea, az RMDSZ Nőszervezet ügyvezető elnöke, parlamenti képviselő két törvénymódosítást nyújtott be a Parlamentbe, amelyek elrendelik a bántalmazó azonnali távoltartását, szigorítják az erőszak elkövetőinek büntetését, illetve szélesebb körben informálnak az ingyenesen hívható segélyhívószámról.

Noha a bántalmazó ellen kibocsátott azonnali távoltartási rendelet hasznos intézkedés, a képviselő a nők elleni erőszak visszaszorítását célzó törvényt módosító, 2017-es javaslata egy vitatható részletet is tartalmazott.

A törvény eredetileg úgy rendelkezett, hogy egy feljelentett agresszor ellen indult eljárás a felek kibékülése esetén megszűnik. Emiatt az agresszorok sok esetben nyomást gyakorolhattak az áldozatukra – aki sokszor hozzátartozójuk – hogy vonják vissza a feljelentést. Csép Éva Andrea tervezete nem számolta volna fel teljesen ezt a kibúvót: az eljárás megszüntetését az első feljelentés utáni kibékülés esetében még lehetővé tette volna.

Egy ugyanebben az időszakban benyújtott módosító javaslat azonban a zéró tolerancia elvét érvényesítette volna. A kezdeményező Adriana Săftoiu, a Nemzeti Liberális Párt akkori képviselője azzal érvelt, hogy a kiskapuk miatt nem képesek a törvények valódi védelmet biztosítani a nőknek.

Most a Nőszervezet elnöksége válaszában úgy nyilatkozik: “a nők elleni erőszak visszaszorítása nemcsak a nők ügye, hanem a férfiaké is, az egész közösségé. Mentalitásváltásra van szükség a romániai társadalom minden szintjén. Teljes mértékben elfogadhatatlannak tartjuk az erőszak minden formáját” – írják.

Beszámoltak arról is, hogy az erőszak jelenségének tudatosítása és visszaszorítása érdekében az elmúlt évek során több programot is kezdeményeztek: az iskolákban szerveztek tájékoztatást, amelyen 2017-ben összesen 3200 diák, majd 2018-ban több, mint 6000 diák vett részt, online kampányokkal, flashmobokkal, fesztiválokon tartott előadásokkal hívták fel a figyelmet arra, hogy az erőszak a mindennapjaink része.

“Pszichológus moderálásával, több nagyvárosban bemutattuk a “Meddig mehet” című videót, amit beszélgetés követett. Az eseményeken többszáz nő vett részt. Slam Poetry Karavánt indítottunk a nők elleni erőszak ellen, amely a legtöbb erdélyi nagyvárosba eljutott. Emellett minden évben készülünk tájékoztató és felhívó kampányokkal a 16 akciónap alkalmából” – foglalták össze a tevékenységüket.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!