Frissítve: Emmanuel Macron: Franciaország számára Románia nem akármilyen ország

2022. június 15. – 10:45

frissítve

Frissítve: Emmanuel Macron: Franciaország számára Románia nem akármilyen ország
Emmanuel Macron és Klaus Iohannis a találkozón – Fotó: államelnöki hivatal

Másolás

Vágólapra másolva

Romániába érkezett kedd este Emmanuel Macron francia elnök, hogy meglátogassa az ukrajnai háború miatt létrehozott romániai NATO-harccsoport gerincét képező francia csapatokat.

A konstancai Mihail Kogalniceanu légi támaszponton Nicolae Ciucă miniszterelnök fogadta a francia elnököt, majd együtt keresték fel az ott állomásozó, a román, amerikai és más nemzetiségű NATO-katonákkal közösen szolgálatot teljesítő francia katonákat. Macron szerdán ugyancsak a légi bázison találkozott – a kedden még Hágában, a madridi NATO-csúcsról egyeztető – Klaus Iohannis államfővel, akivel – a román elnöki hivatal közleménye szerint – egyebek mellett a két ország stratégiai partnerségéről, az Ukrajna elleni törvénytelen orosz agresszió következtében kialakult biztonsági helyzetről tárgyal.

Frissítés (2):

Franciaország számára Románia „nem akármilyen ország”, a két állam közötti szövetség két évszázados barátságon alapul – szögezte le Emmanuel Macron francia elnök szerdán a Konstanca megyei Mihail Kogălniceanu támaszponton, miután megbeszélést folytatott román hivatali kollégájával.

Macron hangsúlyozta, a biztonságát fenyegető válságokban Románia mindig számíthatott Franciaország testvéri támogatására, és ez a hagyomány folytatódik ma. Hozzátette, a román hatóságok kérésére dolgoznak „egy ambiciózus terven” a román haditengerészet támogatására.

A francia elnök beszélt arról is, hogy a háború miatt Romániába vezényelt francia NATO-csapat bővülni fog, egyebek mellett erről is tárgyalni fognak a hónap végi madridi NATO-csúcson. És aháború kapcsán leszögezte, az Európai Unió és Franciaország is elítéli az orosz agressziót, de ahhoz, hogy a háború véget érjen, tárgyalóasztalhoz kell ülni.

„Makacs dolog a földrajz, Oroszország a helyén marad, holnap is ott lesz, ahol ma van és ahol tegnap volt. Oroszország félelmetes hatalom, és mi nem akarunk háborút az orosz néppel, nem akarjuk megsemmisíteni – ahogyan ezt mondták egyesek. Ahhoz, hogy Ukrajna nyerjen, és beszüntessék a tüzet, tárgyalnunk kell. Az ukrán elnöknek tárgyalnia kell Oroszországgal, és nekünk, európaiaknak is ott kell ülnünk a tárgyalóasztalnál, biztonsági garanciákat szolgáltatva” – fogalmazott.

Hozzátette, országa a továbbiakban is gazdasági, pénzügyi és humanitárius támogatást nyújt Ukrajnának, és befogadja a háború elől menekülőket.

Románia schengeni csatlakozása kapcsán a francia elnök azt mondta, azt akarják, hogy „haladjon előre az ügy”.

A francia államfőt a Konstanca megyei Mihail Kogălniceanu támaszponton fogadta szerda reggel Klaus Iohannis, majd négyszemközti és hivatalos megbeszéléseket folytattak. Macron kedd este érkezett Romániába. Innen a Moldovai Köztársaságba utazik tovább, ahol Maia Sandu elnök fogadja majd.

Frissítés (1): Megerősödött a Románia és Franciaország közötti biztonsági együttműködés az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború előidézte válságban – szögezte le Klaus Iohannis államfő szerdán a Konstanca megyei Mihail Kogălniceanu támaszponton, ahol Emmanuel Macron francia elnököt fogadta.

A román államfő rámutatott, Macron látogatása és „tartalmas egyeztetéseik” újabb bizonyítékai annak, hogy kitűnő stratégiai partnerség áll fenn a két ország között. Iohannis ismét megköszönte Franciaországnak, hogy katonákat küldött Romániába, illetve hogy felvállalta az országban létrehozott NATO-harccsoport irányítását.

Az eredeti hír: A francia elnök szerda délben a szomszédos Moldovában folytatja kelet-európai útját és a sajtó azt valószínűsíti, hogy csütörtökön kerülhet sor régóta lebegtetett ukrajnai látogatására is. Franciaország június végéig látja el az Európai Unió soros elnökségét, és a bukaresti média szerint Macron minden bizonnyal még ebben a minőségben akarja a két, uniós tagfelvételt kérő országot integrációs törekvéseik támogatásáról biztosítani.

A Bild am Sonntag című német lap értesülései szerint Olaf Scholz német kancellár Emmanuel Macron francia államfővel és Mario Draghi olasz kormányfővel együtt látogathat el Kijevbe. A három vezető a világ legfejlettebb ipari országait összefogó G7 csoport június 26-án kezdődő németországi csúcstalálkozóje előtt felkeresheti Kijevet, ahol egyikük sem járt az orosz támadás kezdete óta.

A román sajtó tág teret szentelt annak az Olekszij Goncsarenko ukrán parlamenti képviselő Twitteren közzétett bejelentésnek is, miszerint a „három testőrt” – a francia elnököt, a német kancellárt, és az olasz miniszterelnököt – „d'Artagnanként” Iohannis is elkíséri Kijevbe. Ezt Bukarest nem erősítette meg, mondván, hogy a kijevi látogatásokat mostanában nem harangozzák be, hanem utólag számolnak be róluk.

Az államelnöki hivatal közlése szerint a francia elnök látogatására a két ország közötti kétoldalú párbeszéd és stratégiai partnerség keretében kerül sor; ehhez járul Franciaország nemrégiben hozott döntése, hogy a Romániában létrehozandó NATO-harccsoport keretországa lesz, és csapatokkal vesz részt benne.

A két elnök megvitatja, hogyan lehet tovább erősíteni a román-francia stratégiai partnerséget, amelyet 2018-ban újítottak meg a Klaus Iohannis és Emmanuel Macron által Párizsban aláírt nyilatkozattal.

A megbeszéléseken szó lesz Románia schengeni övezethez való csatlakozásáról és az EU külső határainak védelmében való aktív részvételéről is. Különös figyelmet fordítanak a két ország álláspontjának összehangolására az Európai Tanács brüsszeli ülése és a június második felében Madridban tartandó NATO-csúcstalálkozó kapcsán.

Terítékre kerül az Ukrajnában dúló háború okozta helyzet, a menekültek és otthon maradottak támogatása, az ország háború utáni újjáépítése. Ugyanakkor a két államfő beszélni fog a Moldovai Köztársaság támogatásáról, és Ukrajna, Moldova, valamint Grúzia uniós csatlakozási törekvéseinek támogatásáról is.

Romániába márciusban érkezett ötszáz francia katona az ukrajnai háború miatt most először mozgósított NATO Reagáló Erőinek részeként. Ezeknek a csapatoknak az átminősítése révén hozták létre a NATO állandó romániai harccsoportját. Franciaország egy MAMBA légvédelmi rakétarendszert és egy száztagú légvédelmi különítményt is küldött a román légelhárítás midia-foki kiképző és gyakorlatozó támaszpontjára.

(MTI/Agerpres)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!