Kisérettségi románból: a tanárok szerint megfelelő nehézségű tételeket kaptak a diákok, nem voltak elkeseredve

2022. június 14. – 18:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden kezdődött a nyolcadikosok kisérettségije, az első írásbeli vizsgát román nyelv és irodalomból írták, majd június 16-án, csütörtökön folytatják a matematikával, június 17-én, pénteken a nemzeti kisebbségekhez tartozó tanulóknak anyanyelvből mérik fel a tudásukat.

A tanügyminisztérium közleménye szerint idén több mint 155 000 nyolcadik osztályt végzett diák iratkozott be az országos képességvizsgára, hogy a jelenleg elérhető 130 600 nappali középiskolai helyet elfoglalhassák. 2021-től a magyarul tanuló diákok differenciált tételt kapnak a román évfolyamtársaikhoz képest, mivel a román nyelvet és irodalmat 2018-tól kezdődően speciális tankönyvek és program szerint tanulják. A szakemberek akkor többször is hangsúlyozták, hogy a megkülönböztetett tételek miatt a magyar diákok semmilyen formában nem kerülnek hátrányba a román tanulókhoz képest, hiszen azonos kompetenciákról kell bizonyosságot adniuk.

Könnyített tételek idén is – a tanárok összességében elégedettek

A differenciált tételben a nyolcadikosok elsőként az Adevărul portálon megjelent cikkből kaptak szövegrészletet.

A diákok szövegértési készségeit tesztelő második szövegrész a Cristian Teodorescu által szerkesztett, több szerző által írt Mesék a Deltából című kötetből származik. Bogdan Răileanu, az elbeszélés szerzője egy kisfiúról ír, aki a Dunába ejtett telefonját próbálja kétségbeesetten megszárítani. A diákok a szövegből kiemelt szavak jelentését fejhették meg a megadott értelmezések alapján, a szövegben előforduló információkat kellett beazonosítaniuk, illetve különféle kijelentésekről megállapítani, hogy igazak vagy hamisak. További feladatként az ok-okozati összefüggéseket kellett felfedezni a szövegben, illetve az első szöveggel összehasonlítva különbségekre is rá kellett mutatniuk a diákoknak. Egy másik feladatban a szöveg tanulságát leszűrve a diákoknak egy érvelő szöveget is írniuk kellett, amelyből az derülhetett ki, hogy szükséges vagy sem felnőttek segítségét kérni egy nehéz helyzetben. A nyelvtani gyakorlatok mellett egy fogalmazásban gondolhatták tovább a vizsgázó diákok a történetet.

„Szerintem egy elfogadható tétel volt, a szövegek nem voltak hosszúak és nehezek. Azok a szavak, amelyek problémát okoztak volna, azokat érthetően elmagyarázták a végén. Összességében elégedett vagyok” – mondta el a Transtelex megkeresésére Cserei Gyöngyvér, a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum román szakos tanára, akit arra kértünk, hogy röviden értékelje az idei képességvizsga tételét.

Cserei kifejtette, hogy a képességvizsga eredménye gyakorlatilag azon áll vagy bukik, hogy a diákok megértik a kiválasztott szövegrészleteket, avagy sem. Most nem kell előre magolni, hanem a szövegértési feladatokból kiindulva kell megoldani azokat a fogalmazásokat is, ahol alkalmazni kell a nyelvtanról tanultakat.

„A gyerekek nagyon szorítottak, hogy ne verset kapjanak, hanem szabadfogalmazást kelljen írniuk. Ott a követelmények betartása mellett egy kicsit kreatívak is lehetnek. Igazából ezeknél a feladatoknál látszik meg egy diák felkészültsége, hisz nemcsak a fogalmazás rész fontos, hanem a képzelőerő is” – hangsúlyozta Cserei.

Mint mondta, a diákok visszajelzéseiből is az derül ki, hogy „egészen könnyű tételt kaptak”, hasonlót ahhoz, amit a próba-képességvizsgán is meg kellett oldaniuk. A tanár szerint az elmúlt időszakban a minisztérium kiadott néhány gyakorló tételt, ahol voltak „kísérletezések”, azaz más típusú feladatok is, amelyektől igencsak tartottak a diákok.

„Ezt az egy részt nem tartom korrektnek, hogy az utóbbi pár hétben azon izgultunk a gyermekekkel, hogy az új típusú feladatok lesznek a vizsgán, avagy sem. Szerencsére ugyanúgy zajlott minden, mint a próbák alatt” – értékelt a román szakos tanár.

A tételek egyszerűségével kapcsolatban még azt is elmondta, hogy az ő diákjainál ilyenkor „fennáll a veszélye a figyelmetlenségnek”, azaz, ahogy a diákok megkönnyebbülnek az egyszerű tételeket látva, már nem fókuszálnak megfelelően és véletlenül rossz választ írnak be a szövegértelmezési feladatoknál.

„Amikor kijöttek a vizsgáról és kielemeztük a feladatokat, akkor többen is jelezték, hogy eltévesztették, csupán figyelmetlenségből” – árulta el Cserei.

Most a tavalyiaknál jobb eredményekre számítanak

„Sokat számít, hogy az előző generáció nagyrészt távoktatásban tanult, a tavalyi kisérettségi előtt későre kaptuk meg a vizsgáztatási modellt, ráadásul azt többször is módosították. A minisztérium időközben többször változtatta meg a játékszabályokat és az előző generáció felkészültségén ez eléggé meglátszott”– mutatott rá a könnyített tételek ellenére is gyenge tavalyi eredmények okára a pedagógus.

Cserei szerint idén várhatóan jelentős javulásra számíthatunk, hiszen a diákoknak volt idejük felkészülni, illetve a vizsgatételekben semmi meglepetésszerű elvárás nem volt.

„Az eredmények persze továbbra is függenek a diákoktól, az iskolától. Mi most elégedettek vagyunk, de nem beszélhetek olyan oktató nevében is, aki kisebb településeken tanít a román nyelvvel egyáltalán nem találkozó gyerekeket. Ezen felül pedig az is kérdés, hogy milyen tanár javítja ezeket a dolgozatokat, hiszen mindenhol mások az elvárások a diákokkal szemben. Nagyon remélem, hogy minden kolléga objektíven javít, aszerint, ahogy a javítási kurzusokon tanították nekünk. Ha ezt betartják, akkor objektíven osztályoznak majd” – mondta el Cserei Gyöngyvér.

A tételek és a javítókulcsok IDE kattintva érhetők el.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!