Kisérettségi románból: a tanárok szerint megfelelő nehézségű tételeket kaptak a diákok, nem voltak elkeseredve

2022. június 14. – 17:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden kezdődött a nyolcadikosok kisérettségije, az első írásbeli vizsgát román nyelv és irodalomból írták, majd június 16-án, csütörtökön folytatják a matematikával, június 17-én, pénteken a nemzeti kisebbségekhez tartozó tanulóknak anyanyelvből mérik fel a tudásukat.

A tanügyminisztérium közleménye szerint idén több mint 155 000 nyolcadik osztályt végzett diák iratkozott be az országos képességvizsgára, hogy a jelenleg elérhető 130 600 nappali középiskolai helyet elfoglalhassák. 2021-től a magyarul tanuló diákok differenciált tételt kapnak a román évfolyamtársaikhoz képest, mivel a román nyelvet és irodalmat 2018-tól kezdődően speciális tankönyvek és program szerint tanulják. A szakemberek akkor többször is hangsúlyozták, hogy a megkülönböztetett tételek miatt a magyar diákok semmilyen formában nem kerülnek hátrányba a román tanulókhoz képest, hiszen azonos kompetenciákról kell bizonyosságot adniuk.

Könnyített tételek idén is – a tanárok összességében elégedettek

A differenciált tételben a nyolcadikosok elsőként az Adevărul portálon megjelent cikkből kaptak szövegrészletet.

A diákok szövegértési készségeit tesztelő második szövegrész a Cristian Teodorescu által szerkesztett, több szerző által írt Mesék a Deltából című kötetből származik. Bogdan Răileanu, az elbeszélés szerzője egy kisfiúról ír, aki a Dunába ejtett telefonját próbálja kétségbeesetten megszárítani. A diákok a szövegből kiemelt szavak jelentését fejhették meg a megadott értelmezések alapján, a szövegben előforduló információkat kellett beazonosítaniuk, illetve különféle kijelentésekről megállapítani, hogy igazak vagy hamisak. További feladatként az ok-okozati összefüggéseket kellett felfedezni a szövegben, illetve az első szöveggel összehasonlítva különbségekre is rá kellett mutatniuk a diákoknak. Egy másik feladatban a szöveg tanulságát leszűrve a diákoknak egy érvelő szöveget is írniuk kellett, amelyből az derülhetett ki, hogy szükséges vagy sem felnőttek segítségét kérni egy nehéz helyzetben. A nyelvtani gyakorlatok mellett egy fogalmazásban gondolhatták tovább a vizsgázó diákok a történetet.

„Szerintem egy elfogadható tétel volt, a szövegek nem voltak hosszúak és nehezek. Azok a szavak, amelyek problémát okoztak volna, azokat érthetően elmagyarázták a végén. Összességében elégedett vagyok” – mondta el a Transtelex megkeresésére Cserei Gyöngyvér, a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum román szakos tanára, akit arra kértünk, hogy röviden értékelje az idei képességvizsga tételét.

Cserei kifejtette, hogy a képességvizsga eredménye gyakorlatilag azon áll vagy bukik, hogy a diákok megértik a kiválasztott szövegrészleteket, avagy sem. Most nem kell előre magolni, hanem a szövegértési feladatokból kiindulva kell megoldani azokat a fogalmazásokat is, ahol alkalmazni kell a nyelvtanról tanultakat.

„A gyerekek nagyon szorítottak, hogy ne verset kapjanak, hanem szabadfogalmazást kelljen írniuk. Ott a követelmények betartása mellett egy kicsit kreatívak is lehetnek. Igazából ezeknél a feladatoknál látszik meg egy diák felkészültsége, hisz nemcsak a fogalmazás rész fontos, hanem a képzelőerő is” – hangsúlyozta Cserei.

Mint mondta, a diákok visszajelzéseiből is az derül ki, hogy „egészen könnyű tételt kaptak”, hasonlót ahhoz, amit a próba-képességvizsgán is meg kellett oldaniuk. A tanár szerint az elmúlt időszakban a minisztérium kiadott néhány gyakorló tételt, ahol voltak „kísérletezések”, azaz más típusú feladatok is, amelyektől igencsak tartottak a diákok.

„Ezt az egy részt nem tartom korrektnek, hogy az utóbbi pár hétben azon izgultunk a gyermekekkel, hogy az új típusú feladatok lesznek a vizsgán, avagy sem. Szerencsére ugyanúgy zajlott minden, mint a próbák alatt” – értékelt a román szakos tanár.

A tételek egyszerűségével kapcsolatban még azt is elmondta, hogy az ő diákjainál ilyenkor „fennáll a veszélye a figyelmetlenségnek”, azaz, ahogy a diákok megkönnyebbülnek az egyszerű tételeket látva, már nem fókuszálnak megfelelően és véletlenül rossz választ írnak be a szövegértelmezési feladatoknál.

„Amikor kijöttek a vizsgáról és kielemeztük a feladatokat, akkor többen is jelezték, hogy eltévesztették, csupán figyelmetlenségből” – árulta el Cserei.

Most a tavalyiaknál jobb eredményekre számítanak

„Sokat számít, hogy az előző generáció nagyrészt távoktatásban tanult, a tavalyi kisérettségi előtt későre kaptuk meg a vizsgáztatási modellt, ráadásul azt többször is módosították. A minisztérium időközben többször változtatta meg a játékszabályokat és az előző generáció felkészültségén ez eléggé meglátszott”– mutatott rá a könnyített tételek ellenére is gyenge tavalyi eredmények okára a pedagógus.

Cserei szerint idén várhatóan jelentős javulásra számíthatunk, hiszen a diákoknak volt idejük felkészülni, illetve a vizsgatételekben semmi meglepetésszerű elvárás nem volt.

„Az eredmények persze továbbra is függenek a diákoktól, az iskolától. Mi most elégedettek vagyunk, de nem beszélhetek olyan oktató nevében is, aki kisebb településeken tanít a román nyelvvel egyáltalán nem találkozó gyerekeket. Ezen felül pedig az is kérdés, hogy milyen tanár javítja ezeket a dolgozatokat, hiszen mindenhol mások az elvárások a diákokkal szemben. Nagyon remélem, hogy minden kolléga objektíven javít, aszerint, ahogy a javítási kurzusokon tanították nekünk. Ha ezt betartják, akkor objektíven osztályoznak majd” – mondta el Cserei Gyöngyvér.

A tételek és a javítókulcsok IDE kattintva érhetők el.