Megszavazta a képviselőház, hogy büntetett előéletűek nem indulhatnak az elnökválasztáson

2022. június 8. – 21:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy szavazattöbbséggel elfogadta a képviselőház szerdán azt a törvénykezdeményezést, amely megtiltja a szándékos bűncselekményekért elítélt büntetett előéletűeknek, hogy jelöltessék magukat az államelnök-választáson.

Az MTI összefoglalójában emlékeztet, Alina Gorghiu, a PNL szenátora 2017-ben még ellenzékből terjesztette a parlament elé a most elfogadott törvényjavaslatot, amikor százezrek tüntettek korrupció-ellenes jelszavakkal a PSD akkori kormánya, illetve a kormányt háttérből ellenőrző Liviu Dragnea pártelnök ellen. A szenátus PSD-s többsége 2017-ben elutasította a törvénytervezetet, amelynek megszavazása megakadályozhatta volna, hogy a – korrupcióért akkor még csak felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélt pártelnök induljon az államelnök-választáson. Dragneát közben egy második korrupciós ügyben 2019-ben már letöltendő szabadságvesztésre ítélték, aki két év után tavaly ki is szabadult.

A Dragneától közben elhatárolódott, két évig ellenzékbe kényszerült PSD most már a PNL-vel és az RMDSZ együtt ismét kormányon van, a Marcel Ciolacu házelnök vezette párt pedig a törvénytervezet képviselőházi vitájában már hozzájárult ahhoz, hogy jogszabályban korlátozzák a büntetett előéletűek megválaszthatóságát.

A PSD-PNL-RMDSZ nagykoalíció annyit finomított az eredeti tervezeten, hogy a jogszabályban szereplő tiltás érvényét veszti, ha a priusszal rendelkező, elnöki ambíciókat tápláló jelölt helyzetében olyan fordulat következik be – például az ítélet megsemmisítése, amnesztia, vagy kegyelem – amely megszünteti az ítélet jogkövetkezményeit.

A képviselőházi szavazáson a törvénytervezetet a Bűnözők nélküli közéletet jelmondatú polgári kezdeményezésnek egymillió aláírást gyűjtő ellenzéki USR is támogatta. Egyedül az AUR tartózkodott, állításuk szerint azért, mert a törvény „csak egyes” büntetett előéletűek államfővé választását akadályozza meg.

Közben Marcel Ciolacu a Bűnözők nélküli közéletet népszavazás megszervezését is belebegtette. Az USR kezdeményezésére ugyanis alkotmánymódosító népszavazást is akartak rendezni, ami nemcsak az államfői méltóság, hanem a parlamenti és az önkormányzati választott tisztségek megpályázásától is eltiltaná a szándékos bűncselekményekért jogerősen szabadságvesztésre ítélt állampolgárokat mindaddig, amíg meg nem szűnnek az ítélet jogkövetkezményei.

Az USR azt szerette volna, ha már a 2020-as választások idején megejtik az erről szóló népszavazást, de akkor nem jött össze. 2020 júniusában a képviselők ugyan még megszavazták az erről szóló törvényjavaslatot, de 2020 őszén aztán addig sakkoztak a parlamentben akkor még többséggel rendelkező PSD-vel az élen, hogy kifutottak abból a határidőből, ami még lehetővé tette volna a 2020. december 6-ra kiírt parlamenti választásokkal egyszerre meg lehessen tartani az alkotmánymódosító népszavazást. A törvény tehát még mindig a szenátusban van.

„A Bűnözők nélküli közéletet kezdeményezés az előző parlament idején átment a képviselőházon, most a szenátusban van. Amikor a szenátus megszavazza, a kormánynak 30 napon belül népszavazást kell tartania. Tekintettel arra, hogy már nincs világjárvány, véleményem szerint nem jelentene problémát ennek a népszavazásnak a megszervezése” – jelentette ki Ciolacu a parlamentben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!