1,2 milliárd eurót fordítana a környezetvédelmi minisztérium a szelektív és intelligens hulladékgyűjtési rendszerekre

2022. május 31. – 20:56

Másolás

Vágólapra másolva

„A Helyreállítási Alapból több mint 1,2 milliárd eurót különítettünk el a hulladékgazdálkodás fejlesztésére. A legtöbb romániai település a nagyméretű hulladékok kezeléséhez szükséges infrastruktúra hiányával küzd, a megrongálódott bútorok, építési hulladék vagy autóabroncsok kezelése kihívást jelent az önkormányzatoknak. Éppen ezért a PNRR-ből olyan programot dolgoztunk ki, amelyből hulladékudvarok létesítését támogatjuk.

Ugyanakkor a városi önkormányzatok számára a követendő irány az intelligens hulladékgyűjtési rendszerek fejlesztése, amelyekkel monitorizálni tudják a háztartásokból származó hulladékot, és növelni tudják az újrahasznosítási arányt. Ezért a másik támogatási programunk a digitalizált hulladékszigetek létrehozására vonatkozik. Mindkét pályázati kiírás útmutatóját elkészítette a szaktárca, és ezeket most közvitára bocsátjuk” – jelentette be Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter bukaresti sajtótájékoztatóján.

A hulladékudvarokra vonatkozó pályázati kiírás olyan hulladékátvevő helyek létrehozását finanszírozza, ahol a háztartásokban keletkező nem veszélyes és veszélyes hulladékok átvételét és elkülönített gyűjtését végzik.

„Legkevesebb 565 hulladékudvar létrehozására van lehetőség, amelyekbe önkéntes alapon viheti be a lakosság azt a szemetet, amelyet nem szállít el a szolgáltató. Közzétettük a típusterveket, és az első 250 gyűjtőközpont már 2024 szeptemberére elkészül. A hulladékudvarokat legfeljebb 50 ezer fős közösségek kiszolgálására tervezték. Az újrahasznosítható és biológiailag lebomló hulladékot, állattetemeket, nagyméretű hulladékot, elektromos és elektronikai hulladékot, használt akkumulátorokat, építési és bontási hulladékot is átveszik, külön tárolják majd, és előkészítik újrahasznosításra” – mutatott rá Tánczos.

Az Országos Helyreállítási és Rezilienciaépítési Terv alapján megvalósuló pályázati program összköltségvetése 452,2 millió euró.

A vissza nem térítendő támogatásra az önkormányzatok, vagy az általuk létrehozott közösségi fejlesztési társulások pályázhatnak. Egy pályázatban legfeljebb 5 gyűjtőudvar létrehozására lehet támogatást igényelni.

A digitalizált hulladékszigetek kiépítését 200,1 millió euróval támogatja a környezetvédelmi szaktárca, amelyből mintegy 13700 tárolórendszert hozhatnak létre a városok lakónegyedeiben, tömbháznegyedeiben a hulladék szelektív gyűjtésére.

„Olyan hulladékszigetek építését támogatjuk, ahol a lakosság külön tárolókba dobhatja be a biológiailag lebomló, papír-, műanyag-, üveg- vagy fémhulladékot. Minden háztartás egy elektronikus kártyát kap, ez nyitja a hulladéktárolót, és ez alapján a rendszer rögzíteni is tudja, hogy ki mekkora mennyiségű hulladékot dobott be. Az önkormányzatok egyik legfontosabb feladata lesz, hogy a lakosságot felkészítsék ezeknek az okoskonténereknek a használatára”hangsúlyozta a tárcavezető.

A Helyreállítási Alapból megvalósuló hulladékgazdálkodási beruházások pályázati útmutatóit a környezetvédelmi tárca honlapján bocsátották közvitára, és várhatóan június végéig véglegesítik. A minisztérium már korábban közzétette az ivóvíz és szennyvízhálózatok fejlesztését támogató pályázati kiírások útmutatóit, és hamarosan meghirdeti az erdősítési és újraerdősítési programokat is.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!