Mától Ro-Alert teszt figyelmeztetéseket kapnak a marosvásárhelyiek, de a magyar üzenetet nehéz értelmezni

2022. május 30. – 16:16

Másolás

Vágólapra másolva

Az ország több megyéjéből, valamint az Európai Unió országaiból érkező, orvosi beavatkozó csapatok és nemzetközi értékelők vesznek részt május 30. és június 6. között tartott Modex-gyakorlaton Marosvásárhelyen – számolt be a marosvásárhelyi rádió. A gyakorlatban közel 600 személy vesz részt.

Az európai uniós moduláris gyakorlatok az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusának része. Az említett időszakban hang- és videóüzeneteket, valamint Ro-Alert figyelmeztetéseket juttatnak el a marosvásárhelyi lakossághoz, amelyek világos, tömör és egyszerű tájékoztatást kellene nyújtsanak a súlyos balesetekről és a rövidtávon meghozandó intézkedésekről.

A gyakorlat forgatókönyve szerint egy marosvásárhelyi gazdasági szereplőt incidens ér, ezzel tesztelik a sürgősségi és orvosi szolgálatok reakcióját extrém stresszhelyzetekben. A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal által kiadott közlemény szerint az érintett periódusban a gyakorlathoz kapcsolódó, a médiának, valamint a lakosságnak küldött Ro-Alert üzenetekben jelezni fogják, hogy ez csak egy gyakorlat – teszi még hozzá a rádió híre.

A Ro-Alert üzeneteket hétfőn reggel valóban elkezdték kiküldeni a lakosságnak. Ezt követően volt, aki arra panaszkodott, hogy közvetlenül egymás után többet is kapott belőle, ami meglehetősen zavaró volt. Mások a szöveg magyar fordítását tették szóvá, mivel meglehetősen nehéz értelmezni. „A mérgező anyagok szétszóródása után menjen, és ne tegye ki magát veszélynek. Ne hagyja el az épületet!” – közlik, miközben a román verzióban egyértelműen az áll, hogy azonnal vonuljunk menedékbe.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!