Mától Ro-Alert teszt figyelmeztetéseket kapnak a marosvásárhelyiek, de a magyar üzenetet nehéz értelmezni

2022. május 30. – 15:16

Másolás

Vágólapra másolva

Az ország több megyéjéből, valamint az Európai Unió országaiból érkező, orvosi beavatkozó csapatok és nemzetközi értékelők vesznek részt május 30. és június 6. között tartott Modex-gyakorlaton Marosvásárhelyen – számolt be a marosvásárhelyi rádió. A gyakorlatban közel 600 személy vesz részt.

Az európai uniós moduláris gyakorlatok az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusának része. Az említett időszakban hang- és videóüzeneteket, valamint Ro-Alert figyelmeztetéseket juttatnak el a marosvásárhelyi lakossághoz, amelyek világos, tömör és egyszerű tájékoztatást kellene nyújtsanak a súlyos balesetekről és a rövidtávon meghozandó intézkedésekről.

A gyakorlat forgatókönyve szerint egy marosvásárhelyi gazdasági szereplőt incidens ér, ezzel tesztelik a sürgősségi és orvosi szolgálatok reakcióját extrém stresszhelyzetekben. A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal által kiadott közlemény szerint az érintett periódusban a gyakorlathoz kapcsolódó, a médiának, valamint a lakosságnak küldött Ro-Alert üzenetekben jelezni fogják, hogy ez csak egy gyakorlat – teszi még hozzá a rádió híre.

A Ro-Alert üzeneteket hétfőn reggel valóban elkezdték kiküldeni a lakosságnak. Ezt követően volt, aki arra panaszkodott, hogy közvetlenül egymás után többet is kapott belőle, ami meglehetősen zavaró volt. Mások a szöveg magyar fordítását tették szóvá, mivel meglehetősen nehéz értelmezni. „A mérgező anyagok szétszóródása után menjen, és ne tegye ki magát veszélynek. Ne hagyja el az épületet!” – közlik, miközben a román verzióban egyértelműen az áll, hogy azonnal vonuljunk menedékbe.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!