A romániaiak közel fele gondolja úgy, hogy az ukrajnai háború átterjedhet az országra

2022. május 19. – 20:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A romániaiak félnek leginkább attól, hogy az ukrajnai háború átterjed az országukra, míg a szerbek tartanak ettől legkevésbé, derül ki a Data Diggers frissen közzétett kutatásából, amelyet összesen hat, Ukrajnával szomszédos országban, Magyarországon, Lengyelországban, Szlovákiában, Moldovában, illetve a már említett Romániában és Szerbiában végeztek. Az online kérdőíves felmérésben márciusban országonként 400-440 személyt kérdeztek meg, és csütörtökön közölték az adatokat.

A romániai megkérdezettek 46 százaléka gondolja úgy, hogy a háború átterjedhet a szomszédos országokba, míg a lengyelek 37 százaléka, a magyarok 33 százaléka, a szerbeknek viszont alig a 15 százaléka gondolja ugyanezt. Még a moldovaiaknak is „csak” a 46 százaléka tart ettől a fejleménytől.

A háború leginkább a lengyeleket rémítette meg, 50 százalékuk érez rettegést a háború miatt, és a románokat dühítette fel leginkább, 59 százalékuk mondta, hogy felháborodottságot váltott ki nála a háború kitörése. Nem meglepő módon minden országban többségben vannak azok, akik szomorúságot éreznek.

Egy atomfegyver esetleges bevetését a szerbek tartják a legkevésbé valószínűnek, 30 százalékuk mondta, hogy biztosan nem, 44 százalékuk pedig, hogy inkább nem folyamodnak atomfegyverhez a háborúban. A lengyelek 49 százaléka, a szlovákok 57 százaléka, a románok 61 százaléka, a moldovaiak 63 százaléka, illetve a magyarok 64 százaléka gondolja azt, hogy biztosan nem, vagy inkább nem vetnek be atomfegyvert.

A menekültek befogadásával kapcsolatban mind a hat országban többségben vannak azok, akik úgy gondolják, hogy az országuk be kellene fogadja az Ukrajnából érkezőket. A lengyelek 54 százaléka állította, hogy már segített ukrajnai menekülteken valamilyen formában, és 19 százalékuk még tervezi. Nem meglepő módon a szerbek állították legkisebb arányban, hogy már segítettek, mindössze 4 százalékuk. Ez részben érthető, hiszen Szerbia nem is szomszédos ország Ukrajnával, míg Lengyelországba érkezett a legtöbb menekült.

Ukrajna EU-ba és NATO-ba történő gyorsított eljárású felvételét is a lengyelek támogatják leginkább, 60 százalék fölött van arányuk, míg a témával kapcsolatban a szerbek (5-7%) és magyarok (17-17%) a leginkább elutasítók. Az Ukrajnának nyújtott katonai segítséget is a lengyelek (82 százalék) és a románok (75 százalék) tartják leginkább indokoltnak, míg a magyarok (47 százalék) és a szerbek (28 százalék) a legkevésbé indokoltnak. A szerbiai megkérdezettek 35 százaléka ráadásul úgy nyilatkozott, hogy teljesen indokolatlan az EU vagy az Egyesült Államok katonai segítségnyújtása.

Nem annyira meglepőek az adatok, ha mellé tesszük azt is, hogy a szerbek 57 százaléka szerint a diplomácia és 50 százaléka szerint a vezetők fogják jelentősen befolyásolni a háború sorsát. Ezzel szemben a lengyeleknél (és kevéssel elmaradva tőlük a románoknál is) azok vannak nagyobb arányban, akik szerint a fegyverek (55 százalék), a harci taktika (52 százalék), illetve a katonák (55 százalék) lesznek jelentős befolyással a háború kimenetelére. Egyébként a románok 64 százaléka hiszi, hogy a vezetők fogják befolyásolni a háború kimenetelét.

Ezek után már nem meglepő, hogy a lengyelek 78 százaléka gondolja úgy, hogy az ukránok egész Európa jövőjéért harcolnak. Ezzel a véleményükkel egyébként eléggé egyedül vannak, még a rendszerint velük hasonló véleményen álló romániai megkérdezetteknek is csak 44 százaléka gondolja úgy, hogy az ukránok egész Európáért harcolnak. A szerbeknél ez az arány 14 százalék, a magyaroknál pedig 27 százalék.

A felmérésben a különböző vezetők cselekedeteit is értékelték a megkérdezettek. Vlagyimir Putyin tetteiről a szerbeken kívül mindenki inkább negatívan gondolkodik, míg Volodimir Zelenszkij ukrán elnök cselekedeteit inkább jónak látják (ebben az esetben is csak a szerbek képeznek kivételt).

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!