Először szervez átfogó műhelymunkát a családon belüli erőszakról a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal

2022. május 4. – 09:09

Másolás

Vágólapra másolva

Fészekzajok – kiút a bántalmazásból – címmel szervez előadást és műhelymunkát május 13-án 17 órától Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatalának szociális igazgatósága.

Telman Enikő, a hivatal szociális és mentálhigiénés szakembere a Transtelex megkeresésére elmondta: Székelyudvarhelyen először kezdeményez családon belüli erőszak témájában ilyenszerű rendezvényt a hivatal.

„Úgy gondoltuk, nagyon jó lenne megmutatni az érdeklődőknek, hogy számtalan lehetőség áll a rendelkezésükre a családon belüli problémák kezelésére. Sok módszer van, amiről valószínűleg nincs tudomásuk” – magyarázta Telman.

Mint kifejtette, tulajdonképpen a családon belüli erőszakról, annak formáiról, a bántalmazási ciklusról, a bántalmazás hatásairól, a kezdeti tünetek megjelenéséről, a megelőzés fontosságáról és persze a jogi lehetőségeikről is beszélgetni fognak. A cél az, hogy egy bántalmazott tudja: baj esetén hová fordulhat segítségért és milyen eszközök állnak a rendelkezésére.

„A beszélgetésre nem csak az érintett személyeket várjuk, hanem azokat is, akik segíteni szeretnének másokon, például ismerősökön, szomszédokon”

– hangsúlyozta a szakember.

Sokan a mai napig nem kérnek segítséget

Arra a kérdésre, hogy a városban mekkora szintű jelenségről lehet beszélni, esetleg a hivatalnak vannak-e erre vonatkozó felmérései, Telman azt válaszolta, hogy nincsenek pontos adataik, mert sajnos többen vannak azok, akik egyáltalán nem kérnek segítséget.

„Családon belüli bántalmazás esetén persze előfordul, hogy felhívják a 112-t. A rendőrség ilyenkor kiszáll és velük együtt mi is kimegyünk, beszélgetünk a bántalmazottal, az agresszorral, megpróbáljuk feloldani a rendkívül stresszes helyzetet. Ilyenkor tanácsokat adunk, majd havonta látogatást teszünk náluk. A lényeg, hogy beszélgetésre kell sarkallni az érintetteket” – magyarázta a szakértő.

Kifejtette, az előadással azt szeretnék elérni, hogy még többen merjenek megnyílni és kiállni, ha otthon hasonló problémákkal küszködnek.

A részvételi szándékot előzetesen jelezni kell a [email protected] e-mail címen, vagy a 0743229564-os telefonszámon.

Ha családon belüli erőszak miatt segítségre van szüksége, hívja az áldozatok megsegítése céljából működtetett 0800 500 333-as ingyenes, zöld telefonszámot, vészhelyzet esetén pedig a 112 segélyhívószámot.

A Tanácsadó központ az erőszak megelőzéséért szervezettől is segítséget lehet kérni a 0758 552 397 telefonszámon, vagy közösségi média oldalukon.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!