Először szervez átfogó műhelymunkát a családon belüli erőszakról a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal

2022. május 4. – 09:09

Másolás

Vágólapra másolva

Fészekzajok – kiút a bántalmazásból – címmel szervez előadást és műhelymunkát május 13-án 17 órától Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatalának szociális igazgatósága.

Telman Enikő, a hivatal szociális és mentálhigiénés szakembere a Transtelex megkeresésére elmondta: Székelyudvarhelyen először kezdeményez családon belüli erőszak témájában ilyenszerű rendezvényt a hivatal.

„Úgy gondoltuk, nagyon jó lenne megmutatni az érdeklődőknek, hogy számtalan lehetőség áll a rendelkezésükre a családon belüli problémák kezelésére. Sok módszer van, amiről valószínűleg nincs tudomásuk” – magyarázta Telman.

Mint kifejtette, tulajdonképpen a családon belüli erőszakról, annak formáiról, a bántalmazási ciklusról, a bántalmazás hatásairól, a kezdeti tünetek megjelenéséről, a megelőzés fontosságáról és persze a jogi lehetőségeikről is beszélgetni fognak. A cél az, hogy egy bántalmazott tudja: baj esetén hová fordulhat segítségért és milyen eszközök állnak a rendelkezésére.

„A beszélgetésre nem csak az érintett személyeket várjuk, hanem azokat is, akik segíteni szeretnének másokon, például ismerősökön, szomszédokon”

– hangsúlyozta a szakember.

Sokan a mai napig nem kérnek segítséget

Arra a kérdésre, hogy a városban mekkora szintű jelenségről lehet beszélni, esetleg a hivatalnak vannak-e erre vonatkozó felmérései, Telman azt válaszolta, hogy nincsenek pontos adataik, mert sajnos többen vannak azok, akik egyáltalán nem kérnek segítséget.

„Családon belüli bántalmazás esetén persze előfordul, hogy felhívják a 112-t. A rendőrség ilyenkor kiszáll és velük együtt mi is kimegyünk, beszélgetünk a bántalmazottal, az agresszorral, megpróbáljuk feloldani a rendkívül stresszes helyzetet. Ilyenkor tanácsokat adunk, majd havonta látogatást teszünk náluk. A lényeg, hogy beszélgetésre kell sarkallni az érintetteket” – magyarázta a szakértő.

Kifejtette, az előadással azt szeretnék elérni, hogy még többen merjenek megnyílni és kiállni, ha otthon hasonló problémákkal küszködnek.

A részvételi szándékot előzetesen jelezni kell a [email protected] e-mail címen, vagy a 0743229564-os telefonszámon.

Ha családon belüli erőszak miatt segítségre van szüksége, hívja az áldozatok megsegítése céljából működtetett 0800 500 333-as ingyenes, zöld telefonszámot, vészhelyzet esetén pedig a 112 segélyhívószámot.

A Tanácsadó központ az erőszak megelőzéséért szervezettől is segítséget lehet kérni a 0758 552 397 telefonszámon, vagy közösségi média oldalukon.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!