Csoma Botond Strasbourgban: az oroszok háborús bűntetteket követnek el az ukrán lakosság ellen

2022. április 28. – 22:12

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz hadsereg háborús bűntetteket követ el az ukrán lakosság ellen, és az agresszort felelősségre kell vonni – jelentette ki csütörtökön Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének tavaszi ülésszakjának végén.

A politikus a romániai delegáció tagjaként vett részt a strasbourgi székhelyű testület ülésén. Annak kapcsán nyilatkozott, hogy az ET parlamenti közgyűlése csütörtökön elfogadott állásfoglalásában különleges nemzetközi büntetőbíróság létrehozását szorgalmazta az ukrajnai háborús bűntettek elkövetőinek felelősségre vonására.

A tagállamok parlamenti delegációiból álló közgyűlés szerint a büntetőbíróságnak „az agresszió bűntettének a nemzetközi szokásjogban meghatározott definícióját” kellene alkalmaznia. A testület székhelye Strasbourgban lenne, továbbá rendelkeznie kell nemzetközi elfogatóparancs kiadására vonatkozó hatáskörrel, és működését nem korlátozhatja az állami vezetők mentelmi joga.

A közgyűlés által elfogadott állásfoglalás elítéli a nemi erőszak és a kínzás háborús fegyverként alkalmazását. Mindkettő háborús bűncselekménynek minősül a nemzetközi jogban – hangsúlyozza a testület. Az állásfoglalás hozzáteszi, hogy a tagországoknak és a megfigyelő államoknak támogatniuk kell a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság főügyészét, és együtt kell működniük vele, valamint a bűncselekmények kivizsgálása érdekében ki kell használniuk a bíróság egyetemes joghatóságát.

Csütörtöki közleménye szerint a különleges nemzetközi büntetőbíróság létrehozását az RMDSZ is támogatja, mert egyre több, túlélőktől származó nem hivatalos jelentés tanúskodik arról, hogy Oroszország az ukrajnai polgári lakosság ellen követ el agressziót: nemi erőszakot, szexuális zaklatást, kínzást, tömeges kivégzéseket és népirtást használ háborús fegyverként az ukrajnai polgári lakosság ellen.

„Az orosz hadsereg háborús bűntetteket követ el az ukrán lakosság ellen. A huszadik század során számos, az ártatlan lakosságot sújtó kegyetlenséget láttunk, de ne felejtsük el, hogy a második világháború után életre hívott Nemzetközi Katonai Törvényszék Nürnbergben a náci Németország vezetőinek felelősségét vizsgálta a háború szörnyűségeiben. Az emberiesség elleni bűncselekmények nem maradhatnak következmények nélkül” – idézte a közlemény Csoma Botondot.

Az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője emlékeztetett arra, hogy a kegyetlenkedésekről szóló 1943-as háromhatalmi nyilatkozatot Oroszország is aláírta. „Erre a most hidegvérrel mészárló Oroszországnak is emlékeznie kell, és nemcsak azért, mert ők is aláírták. De emlékeznie kell továbbá arra is, hogy 1945-ben a londoni egyezményt is aláírták, az európai tengelyhatalmak háborús bűnöseinek üldözéséről és megbüntetéséről, amely kimondta, hogy a háborús bűnösök felelősségre vonására Nemzetközi Katonai Törvényszéket kell létrehozni” – közölte a politikus.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!