A koronavírus még közöttünk jár, csak nem illik róla beszélni

2022. április 26. – 17:25

frissítve

A koronavírus még közöttünk jár, csak nem illik róla beszélni
Fotó: Maskmedicare Shop / Unsplash

Másolás

Vágólapra másolva

Egyelőre a hatóságokat látszik igazolni a korlátozások március 9-i feloldása: a veszélyhelyzet megszűnése óta eltelt közel ötven napban látványosan lelaposodott a járványgörbe, egyre kevesebben vannak kórházban, és nagyot csökkent a halálesetek száma is. Vass Levente egészségügyi államtitkár azonban aggasztónak tartja az oltáskampány megtorpanását, mert szerinte nem zárható ki a koronavírus újabb, az eddigieknél veszélyesebb mutációinak a megjelenése.

Közel ötven nap telt el a koronavírus-járvány miatt korábban elrendelt korlátozások feloldása óta, és lassan kimondható, hogy visszatért a normális medrébe az élet Romániában is. Még a tömegközlekedési eszközökön és a beltéri helyiségekben is csak elvétve látni ma már maszkot viselő embereket, feledésbe merülni látszik a kézfertőtlenítés, zavartalanná váltak a társas érintkezések.

A veszélyhelyzet március 9-én szűnt meg Romániában, és a járványgörbe alakulása látszólag azt támasztja alá, hogy ez nem volt elhibázott lépés. Az egészségügyi minisztérium adatai szerint a kormány döntése utáni első két hétben enyhén növekedett ugyan, de utána látványosan csökkeni kezdett az igazolt koronavírus-fertőzések száma. Az elmúlt hetekben a legtöbb esetet, 5140-et március 22-én jegyezték, a legfrissebb – április 26-i – esetszám pedig már csak 724.

Az igazolt koronavírusos esetek napi száma a korlátozások feloldása óta – Forrás: datelezi.ro
Az igazolt koronavírusos esetek napi száma a korlátozások feloldása óta – Forrás: datelezi.ro

A járványgörbe laposodását nyilván az is magyarázhatja, hogy időközben a korábbi napi 35-40 ezerről napi alig 15 ezerre csökkent az elvégzett koronavírus-tesztek száma. Ám kedvezően alakult időközben egy másik fontos mutató: míg március 9-én 4340 személyt kezeltek kórházban, és közülük 633-at intenzív osztályon, jelenleg 1272-en vannak kórházban, és közülük csak 224-en súlyos betegek. Még látványosabban csökkent a halálesetek száma a március 9-i 62-ről az április 26-i 2-re.

Megcsappant ugyanakkor az oltakozási kedv is a korlátozások feloldásának bejelentése után. Míg március 4-én még közel 5 ezer adag vakcinát adtak be Romániában, március 11-én 3 ezret, mára már pedig egy hét alatt 7 ezret, vagyis naponta átlagban mindössze ezret.

Vass Levente egészségügyi államtitkár pedig éppen ez utóbbi statisztikát tartja a legaggasztóbbnak. „Sajnálatos, hogy ennyire megtorpant az oltakozás az országban. A vakcina segítségével elkerülhető lenne az a veszély, hogy ősszel az előzőeknél ugyan kisebb mértékű, de akár haláleseteket és súlyos megbetegedéseket okozó járványhullám érje el Romániát” – magyarázta a Transtelexnek.

A szakember szerint ugyanis a koronavírus a kedvező adatok ellenére sem tűnt el, „még közöttünk jár, csak nem illik róla beszélni”. Kérdésünkre kifejtette, ez alatt azt érti, hogy az emberek belefáradtak a járvány elleni védekezésbe, így a hazai döntéshozók számára sem prioritás már például az oltáskampány. „A politikai szempontok sokszor felülírják az egészségügyi észérveket” – jelentette ki az államtitkár.

A vírusnak sem érdeke elpusztítani a gazdaszervezetet

Vass Levente mindazonáltal úgy véli, hogy több tényező együttes hatásának köszönhetően rövid és középtávon nem várható a járványgörbe újabb növekedése. Az egyik tényező éppen a vírus természete. Emlékeztetett arra, hogy tavaly október-novemberben, a negyedik hullám idején akár napi 500 halálesetet is követelt a koronavírus delta-variánsa. Ezt az utóbbinál jóval „szelídebb” omikron-variáns által dominált ötödik hullám követte idén februárban, amikor a nagy esetszámok ellenére a korábbinál jóval kisebb volt a súlyos megbetegedések és a halálesetek száma. „Kialakult tehát egy olyan vírustörzs, amelyik a létfenntartása érdekében nem pusztítja el a fertőzött gazdaszervezetet. Ez a természet rendje amúgy. A koronavírus nem ellenünk, hanem mellettünk akar élni” – magyarázta.

Az államtitkár szerint a koronavírus terjedését fékezte az is, hogy Romániában eddig atipikus volt az időjárás, az elmúlt hónapokban kéthetenként váltakoztak a nagyon hideg, illetve a melegebb, langyosabb, csapadékosabb periódusok, ami éppen a 14 napos ciklusok révén megakadályozta vírus terjedését. Ezzel szemben Nagy-Britanniában például tipikus tavasz volt, ami meg is mutatkozott az ottani esetszámokban. „Most már, ha minden jól megy, akkor a következő hetekben, április végén, május elején nem kell az esetszámok növekedésével számolnunk, mert az idő felmelegedése nem kedvez a vírusnak” – jelentette ki az államtitkár.

Jobban terjed, mint azt az adatok mutatják

Vass Levente szerint az ötödik hullám is hozzájárult a járvány csillapodásához azáltal, hogy a terjedése növelte a lakosság immunitását, elvégezte az oltáskampányra háruló feladatot. Ám a vírus továbbra is terjed, valószínű, hogy sokkal nagyobb ütemben, mint amit az adatok mutatnak, csak mivel enyhébb tüneteket okoz, nagyon kevesen kerülnek nyilvántartásba.

„Jelenleg a koronavírus omikron-variánsának egy még ragályosabb alváltozata terjed Romániában. Az alacsony esetszámoknak az is a magyarázata, hogy az emberek a Covid-19-betegség tüneteit hagyományos hűlésként kezelik, nem tesztelnek, nem fordulnak háziorvoshoz. Ennek az a veszélye, hogy az életet közvetlenül ugyan nem veszélyeztető, de maradandó egészségkárosodást okozó szövődményes betegségek alakulnak ki. Ez hosszú távon társadalmi szintű egészségromlást eredményezhet” – tette hozzá.

Ezért a szakember azt javasolja mindenkinek, hogy amikor hűléses tüneteket észlel, otthon végezzék el a legjobb minőségű gyorstesztet, és ha pozitív, akkor legyenek tekintettel nem csak a saját, hanem a családjuk, környezetük egészségére is. Vagyis forduljanak a háziorvosukhoz, kövessék az utasításait. „Szükség esetén kérjenek betegszabadságot, mert a betegség nem szégyen, esetleg kellemetlen” – jegyezte meg.

Szezonális betegséggé szelídülhet

Az államtitkár kérdésünkre elmondta: a továbbiakban arra számít, hogy a koronavírus okozta Covid-19-betegség az influenzához hasonló szezonális betegséggé szelídül. Kezelését megkönnyíti, hogy az aktív (fertőzés révén végbemenő) és a passzív (oltással történő) immunizálásnak köszönhetően az emberek szervezete már tud védekezni a kórokozó ellen. Szerinte nem elhanyagolható az sem, hogy az egészségügyi rendszer az első nagy olaszországi járványhullám okozta pánik után megtanulta kezelni a betegséget.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy az orvostudomány még nem zárja ki a koronavírus esetleges újabb, az eddigieknél veszélyesebb mutációinak a megjelenését. „Ezért akár szakmaiatlanság vádját is kockáztatva azt mondanám: az lenne a kívánatos, ha minél több ember beoltaná magát vagy minél hamarabb átesne a betegségen. A cél az, hogy az emberek mielőbb hozzájussanak ahhoz az antigénszetthez, ami megtanítja a szervezetüket védekezni a Covid-19 ellen” – mondta Vass Levente.

Több millió ember nincs biztonságban

Lorenzovici László egészségügyi menedzser Vass Leventéhez hasonlóan úgy látja, hogy a Covid-19 kezelése lassacskán a szezonális légúti megbetegedések kezeléséhez hasonlóvá válik. A Transtelexnek elmondta, a koronavírus-járványt az emberek mobilitása miatt megállítani nem, csak megfékezni lehet, ám aki élt a prevenciós lehetőségekkel, és beoltotta magát, annak nincs mitől tartania. Emellett a pandémia kezdetétől eltelt több mint két évben sokat fejlődött az orvostudomány és az egészségügyi technológia, megjelentek hatékony gyógyszerek is – tette hozzá.

Az oltakozási kedv megcsappanásáról megjegyezte: az egészségügyi szolgáltatások fogyasztásának van egy felső korlátja, amelyik nagy mértékben a társadalom fejlettségétől függ. „Attól, hogy egy szolgáltatás igénybe vehető, nem biztos, hogy igénybe is veszik. Ezt jól példázza a vidéki települések alacsony átoltottsága” – magyarázta.

Lorenzovici László szerint a több mint 8,1 millió beoltott mellett a Covid-19-betegségen átesett lakosság is részben védett a koronavírus ellen, de még mindig több millió ember van Romániában, aki nem érezheti biztonságban magát. Ráadásul a természetes úton szerzett immunitás sem jelent százszázalékos védettséget, van, akit háromszor is megfertőzött a koronavírus a járvány kezdetétől. „Ez nagy biológiai szórást mutat, az emberek szervezete eltérően reagál a vírusra. Jómagam például egyszer sem fertőződtem meg, miközben a családtagjaim igen, úgy, hogy be is voltak oltva” – magyarázta.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!