Az EU két intézménye elfogadta az új, online teret biztonságosabbá tévő megállapodást

2022. április 24. – 11:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament tárgyalói szombaton megállapodtak az illegális, valamint a hamis online tartalmak terjedésének hatékony kezelését és az alapvető jogok védelmét a digitális térben védelmező új szabályokról – számolt be az MTI, a két uniós intézmény közleménye alapján.

A digitális szolgáltatásokról szóló törvényről szóló megállapodás (Digital Services Act, DSA) a felhasználók számára biztonságosabb és nyitottabb digitális tér létrejöttét, a vállalatok számára egyenlő versenyfeltételeket biztosít – közölték.

A törvény célja, hogy megvédje a digitális teret

  • a jogellenes tartalmak terjesztésével szemben,
  • csökkentse a demokratikus folyamatokra és a közbiztonságra negatív hatást gyakorló szolgáltatások megjelenését,
  • a nemi alapú erőszakra, valamint a kiskorúakra gyakorolt káros hatások kockázatát,
  • valamint az olyan tartalmak népszerűsítését, amelyeknek súlyos következményei lehetnek a felhasználók fizikai vagy mentális egészségére.

Az online platformoknak, köztük a közösségi médiának és a piactereknek szigorúbb elvárásoknak kell megfelelniük, illetve intézkedéseket kell hozniuk annak érdekében, hogy felszámolják az illegális tartalmak, áruk és szolgáltatások közzétételét, beleértve a félretájékoztatást is. A médiaszolgáltatóknak információkat kell gyűjteniük és meg kell osztaniuk őket az értékesített termékekről és szolgáltatásokról a megfelelő tájékoztatás céljából.

A kiskorúak számára elérhető platformoknak konkrét intézkedéseket kell hozniuk a gyermekek védelme érdekében, a többi között a nekik célzott hirdetések teljes betiltása révén. A digitális szolgáltatások felhasználóinak jogukban áll majd jogorvoslatot kérni a platformok által elkövetett jogsértések miatt elszenvedett károkért vagy veszteségekért, illetve hatékonyabban ellenőrizhetik személyes adataik felhasználásának módját.

Az új szabályozás biztosítja

  • Az algoritmusok elszámoltathatóságát: az Európai Bizottság és a tagállamok hozzáférhetnek a nagyon nagy online platformok algoritmusaihoz ellenőrzés céljából.
  • A online térben az illegális tartalom gyors eltávolítását: egy átláthatóbb „jelentési és intézkedési” eljárást, amely során a felhasználók felhatalmazást kapnak arra, hogy jelentsék az online illegális tartalmakat, amire az online platformoknak gyorsan kell lépniük.
  • Az alapvető jogok védelmének érvényesítését: a bejelentéseket az alapvető emberi jogok mentén bírálják el – beleértve a szólásszabadságot és az adatvédelmet – nem önkényes és megkülönböztetett módon.
  • Nagyobb felelősségvállalást az online piacon: az online szolgáltatóknak gondoskodniuk kell arról, hogy a fogyasztók biztonságos termékeket vagy szolgáltatásokat vásárolhassanak online, ellenőrzött és megbízható információk biztosításán keresztül, valamint lépéseket kell tenniük az illegális tartalom megjelenésének megakadályozására.
  • Az áldozatok fokozott védelmét az online térben: különösen a beleegyezés nélküli tartalommegosztással szemben szükséges biztosítani az áldozatvédelmet (pl. bosszúpornó esetében), amikor a tartalmat azonnal el kell távolítani.
  • Szankcionálhatóság bevezetését: az online platformok és keresőmotorok nemzetközi forgalmuk 6%-áig terjedő pénzbírsággal sújthatók. A nagyon nagy, több mint 45 millió felhasználót számláló online platformok esetében az EU Bizottságának kizárólagos joga lesz ezt érvényesíteni.

A szabályozás kitér arra is, hogy az átláthatóság kapcsán új követelményeket állítanak, beleértve az online reklámozásban a személyes adatok kezelésének módját (különösen az érzékeny adatokra vonatkozóan, mint az etnikum, szexuális orientáció, vallási-felekezeti hovatartozás), a kiskorúak megkülönböztetett védelmét, illetve annak biztosítását, hogy a jogsérelmet elszenvedett felhasználók igényelhessék a jogorvoslatot, a kártérítést az őket érintő vesztességekért.

Az új megállapodás a válság- és vészhelyzetben különleges intézkedések bevezetését is lehetővé teszi, például közbiztonsági vagy közegészségügyi veszély esetén az EB előírhatja a veszélyes tartalmak korlátozását a nagy platformokon. Az ilyen intézkedések legfeljebb három hónapra lehetnek érvényesek.

Az Európai Parlament és a tanács által elért politikai megállapodást a két társjogalkotónak hivatalosan is jóvá kell hagynia. Az elfogadást követően a szabályozás az Európai Unió egészében, legkésőbb 2024. január 1-jétől lesz érvényes.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!