Az EU két intézménye elfogadta az új, online teret biztonságosabbá tévő megállapodást

2022. április 24. – 11:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament tárgyalói szombaton megállapodtak az illegális, valamint a hamis online tartalmak terjedésének hatékony kezelését és az alapvető jogok védelmét a digitális térben védelmező új szabályokról – számolt be az MTI, a két uniós intézmény közleménye alapján.

A digitális szolgáltatásokról szóló törvényről szóló megállapodás (Digital Services Act, DSA) a felhasználók számára biztonságosabb és nyitottabb digitális tér létrejöttét, a vállalatok számára egyenlő versenyfeltételeket biztosít – közölték.

A törvény célja, hogy megvédje a digitális teret

  • a jogellenes tartalmak terjesztésével szemben,
  • csökkentse a demokratikus folyamatokra és a közbiztonságra negatív hatást gyakorló szolgáltatások megjelenését,
  • a nemi alapú erőszakra, valamint a kiskorúakra gyakorolt káros hatások kockázatát,
  • valamint az olyan tartalmak népszerűsítését, amelyeknek súlyos következményei lehetnek a felhasználók fizikai vagy mentális egészségére.

Az online platformoknak, köztük a közösségi médiának és a piactereknek szigorúbb elvárásoknak kell megfelelniük, illetve intézkedéseket kell hozniuk annak érdekében, hogy felszámolják az illegális tartalmak, áruk és szolgáltatások közzétételét, beleértve a félretájékoztatást is. A médiaszolgáltatóknak információkat kell gyűjteniük és meg kell osztaniuk őket az értékesített termékekről és szolgáltatásokról a megfelelő tájékoztatás céljából.

A kiskorúak számára elérhető platformoknak konkrét intézkedéseket kell hozniuk a gyermekek védelme érdekében, a többi között a nekik célzott hirdetések teljes betiltása révén. A digitális szolgáltatások felhasználóinak jogukban áll majd jogorvoslatot kérni a platformok által elkövetett jogsértések miatt elszenvedett károkért vagy veszteségekért, illetve hatékonyabban ellenőrizhetik személyes adataik felhasználásának módját.

Az új szabályozás biztosítja

  • Az algoritmusok elszámoltathatóságát: az Európai Bizottság és a tagállamok hozzáférhetnek a nagyon nagy online platformok algoritmusaihoz ellenőrzés céljából.
  • A online térben az illegális tartalom gyors eltávolítását: egy átláthatóbb „jelentési és intézkedési” eljárást, amely során a felhasználók felhatalmazást kapnak arra, hogy jelentsék az online illegális tartalmakat, amire az online platformoknak gyorsan kell lépniük.
  • Az alapvető jogok védelmének érvényesítését: a bejelentéseket az alapvető emberi jogok mentén bírálják el – beleértve a szólásszabadságot és az adatvédelmet – nem önkényes és megkülönböztetett módon.
  • Nagyobb felelősségvállalást az online piacon: az online szolgáltatóknak gondoskodniuk kell arról, hogy a fogyasztók biztonságos termékeket vagy szolgáltatásokat vásárolhassanak online, ellenőrzött és megbízható információk biztosításán keresztül, valamint lépéseket kell tenniük az illegális tartalom megjelenésének megakadályozására.
  • Az áldozatok fokozott védelmét az online térben: különösen a beleegyezés nélküli tartalommegosztással szemben szükséges biztosítani az áldozatvédelmet (pl. bosszúpornó esetében), amikor a tartalmat azonnal el kell távolítani.
  • Szankcionálhatóság bevezetését: az online platformok és keresőmotorok nemzetközi forgalmuk 6%-áig terjedő pénzbírsággal sújthatók. A nagyon nagy, több mint 45 millió felhasználót számláló online platformok esetében az EU Bizottságának kizárólagos joga lesz ezt érvényesíteni.

A szabályozás kitér arra is, hogy az átláthatóság kapcsán új követelményeket állítanak, beleértve az online reklámozásban a személyes adatok kezelésének módját (különösen az érzékeny adatokra vonatkozóan, mint az etnikum, szexuális orientáció, vallási-felekezeti hovatartozás), a kiskorúak megkülönböztetett védelmét, illetve annak biztosítását, hogy a jogsérelmet elszenvedett felhasználók igényelhessék a jogorvoslatot, a kártérítést az őket érintő vesztességekért.

Az új megállapodás a válság- és vészhelyzetben különleges intézkedések bevezetését is lehetővé teszi, például közbiztonsági vagy közegészségügyi veszély esetén az EB előírhatja a veszélyes tartalmak korlátozását a nagy platformokon. Az ilyen intézkedések legfeljebb három hónapra lehetnek érvényesek.

Az Európai Parlament és a tanács által elért politikai megállapodást a két társjogalkotónak hivatalosan is jóvá kell hagynia. Az elfogadást követően a szabályozás az Európai Unió egészében, legkésőbb 2024. január 1-jétől lesz érvényes.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!