A káosz ellen: a kolozsvári civilek megpróbálják összehangolni a menekültek támogatását

2022. március 24. – 12:14

A káosz ellen: a kolozsvári civilek megpróbálják összehangolni a menekültek támogatását
Fotó: Transtelex.ro

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn, a kolozsvári BT Arénában egy nagyszabású tanácskozást szervezett a Romániai Béke Intézet (PATRIR) azoknak a civil szervezeteknek, akik érdekeltek a segélynyújtásban az ukrán állampolgárok számára.


A tanácskozás előzménye, hogy rengeteg ember, szervezet és cég jelezte, szeretne segítséget nyújtani a humanitárius válság kapcsán az ukrán állampolgároknak, azonban a összehangoltság és szervezettség hiánya miatt a segítség sokszor nem ért célba.


Kai Frithjof Brand-Jacobsen, a békeszervezet vezetője az összegyűlt civil szféra képviselőinek röviden felvázolta a találkozó céljait, az ukrajnai helyzet okozta humanitárius válság újabb fejleményeit, és ismertette a módot, hogy hogyan lehet egyszerű önkéntesként vagy valamely civil szervezet képviselőjeként csatlakozni az összehangolt támogatócsoporthoz.


Az eseményt megelőzte egy vasárnapi találkozó, amelyen a kolozsvári városháza és a Kolozs Megyei Prefektusi Hivatal, illetve több tucatnyi civil szervezet létrehozták a közös, Ukrajnát támogató csoportot, és a koordinációs munka elkezdéséről is döntöttek.


A hétfői találkozón hat munkacsoportot hoztak létre, az első a humanitárius válság enyhítésére érkező támogatások nemzetközi és helyi szintű összehangolásán dolgozik, a második a menekültek fogadására, ellátására összpontosít, a harmadik munkacsoport a menekültek lélektani, jogi támogatását és ügyintézést koordinálja, egy további csoport a kolozsvári hatóságok, civil szervezetek és egyesületek, cégek, a lakosság támogatását és munkáját hangolja össze. Az ötödik munkacsoport a helyi szolidaritási akciók, események, rendezvények koordinálására jött létre. Egy további munkacsoport kimondottan a pénzbeli és egyéb adományok gyűjtését hangolja össze.

Fotó: Transtelex.ro
Fotó: Transtelex.ro


A Transtelex kérdésére Alexandra Pintilie, a Romániai Béke Intézet egyik munkatársa felvázolta, hogyan lehet „jól” segíteni: mint mondta, rengeteg ruhaadomány érkezett, azonban figyelembe kell venni, hogy nagyon sok ukrán menekült szó szerint mindenét hátrahagyta, a háborús helyzet pedig traumatizálhatta őket, így meglehet, hogy elsősorban érzelmi, lélektani támogatásra, segítségre van szükségük.

Fotó: Transtelex.ro Fotó: Transtelex.ro
Fotó: Transtelex.ro


Pintilie szerint arra is tekintettel kell lenni, hogy a menekültek egy olyan környezetbe érkeznek, ahol nem beszélik a nyelvet, nem ismerik a helyi kulturális sajátosságokat, így egy befogadó, integratív támogatói légkört kell megteremteni számunkra.


Beszámolt arról is, hogy hamarosan lesz egy közös kommunikációs platformja is a kolozsvári kezdeményezéseknek, ahol a széles nyilvánosságot fogják tájékoztatni a helyzetről és a támogatási lehetőségekről.

„A lényeg az, hogy minden erőforrás és szükséglet egy helyre érkezzen be. Összehangolásra van szükség, ezt próbáljuk most kivitelezni” – sommázott Pintilie.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!