A világ leggazdagabb embereinek feltűnően nagy része ugyanazon a hat egyetemen végzett

2024. október 20. – 07:44

A világ leggazdagabb embereinek feltűnően nagy része ugyanazon a hat egyetemen végzett
A Harvard Egyetem egy épülete az Amerikai Egyesült Államok Massachusetts államának Cambridge városában – Fotó: Scott Eisen / Getty Images / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az egész világon 29 350 olyan ember van, akinek 100 millió dollár (36,8 milliárd forint), vagy annál több likvid befektethető vagyona van – írja elemzésében Henley & Partners, amit Magyarországon először a Portfolio ismertetett.

A centimilliomosnak is nevezett szupergazdagok közül a legtöbben a következő városokban laknak:

  • New York: 744 fő;
  • San Francisco-öböl környéke: 675 fő;
  • Los Angeles: 496 fő;
  • London: 370 fő;
  • Peking: 347 fő;
  • Szingapúr: 336 fő;
  • Sanghaj: 322 fő;
  • Hong Kong: 320 fő;
  • Chicago: 290 fő;
  • Párizs: 286 fő.

Ennél talán érdekesebb, hogy a Henley & Partners azt is megnézte, hogy a majdnem huszonnégyezer szupergazdag közül ki hol tanult. Az összesítésük szerint a legtöbben a következő hat egyetemről jöttek ki:

Egyetem neveOrszágVégzett centimilliomosok számVégzett centimilliomosok aránya
Harvard EgyetemEgyesült Államok10533,60%
Stanford EgyetemEgyesült Államok6552,20%
Pennsylvania EgyetemEgyesült Államok5681,90%
MIT (Massachusetts Institute of Technology)Egyesült Államok5061,70%
Oxford EgyetemEgyesült Királyság4721,60%
Yale EgyetemEgyesült Államok4631,60%

A táblázatról leolvasható, hogy a világ leggazdagabbjainak 12,6 százaléka ugyanazon a hat egyetemen végzett. Ez egyrészt amiatt van így, mert még ma is az Egyesült Államokban van a legtöbb szupergazdag, másrészt azért, mert a szegényebb országok gazdagabb családjai is szívesen küldik ezekre az egyetemekre a diákjaikat.

Ezekre az egyetemekre persze rendkívül nehéz bekerülni, így messze felül vannak reprezentálva rajtuk az amerikai, illetve brit felső osztályok tagjai. Egy 2023-as kutatás szerint a legjobb amerikai egyetemeket tömörítő Borostyán Liga képzésein a diákok hatoda a társadalom felső egy százalékából érkezett – írja a New York Times. Ezek az egyetemek tehát jelentős részben csak újratermelik a társadalmi elitet.

Néhány éve egy magyar diák, Szepesi Mór bejutott a Yale Egyetemre, vele akkor interjút is készítettünk, amit itt lehet elolvasni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!