A karib-tengeri sziget, ahol a GDP tíz százalékát adja a mesterséges intelligencia, de nem úgy, ahogy gondolnánk

2024. május 29. – 10:24

A karib-tengeri sziget, ahol a GDP tíz százalékát adja a mesterséges intelligencia, de nem úgy, ahogy gondolnánk
Anguilla szigete 2017-ben – Fotó: Hedelin F /Andia / Universal Images Group / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

1988-ban az Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) nevű nemzetközi szervezet minden ország számára kijelölte, hogy milyen domain végződést (hivatalos nevén legfelső szintű tartományneveket, azaz TLD-ket) használjanak onnantól kezdve. A legtöbb kétbetűs jelölésben semmi izgalmas nincsen, néhány ország végződése azonban olyan szerencsésen alakult, hogy egy-egy technológiai boom idején kisebb vagyonokat tudnak beszedni. A legújabb hullámban a mesterséges intelligencia (artificial intelligence, azaz AI) térnyerése miatt az .ai végződésű Anguillát árasztották el a kérelmek, a brit tengerentúli terület pedig igyekszik hatékonyan és okosan kihasználni a vállalkozások lelkesedését.

A karib-tengeri szigetnek az AI-boom egy kisebb vagyont hozott tavaly: összesen 32 millió dollárt, azaz nagyjából 11 milliárd forint érkezett a költségvetésbe az .ai végződésű webcímeket regisztráló vállalatok miatt.

Ez a nagyrészt turizmusra támaszkodó terület GDP-jének tíz százalékának megfelelő összeg.

A domainregisztrációkért 140-től akár több ezer dollárig terjedő összeget is kaphat a kormányzat, az eddigi legdrágábban bejegyzett oldal az expert.ai volt, ezt körülbelül százezer dollárért adták el.

Az .ai végződés azoknak a cégeknek (főleg startupoknak) hasznos, melyek igyekeznek azt kommunikálni, hogy az AI-boom élvonalába tartoznak: köztük van Elon Musk egyik cége is, az X.ai szintén fizet a használatért a szigetnek. A boom a ChatGPT-vel indult meg igazán, a térnyerése után megnégyszereződött a regisztrációk száma.

Ellis Webster, Anguilla vezetője a The New York Timesnak azt nyilatkozta, a kormány arra használja fel a pénzt, hogy ingyenes egészségügyi ellátást biztosítson a 70 éves és idősebb polgárok számára. Mellette több millió dollárért befejezik egy iskola és szakképzési központ építését, felújítják a repteret, megduplázzák a sporttevékenységekre, rendezvényekre és létesítményekre szánt költségvetést, és növelik a külföldön gyógykezelésre szoruló állampolgárok támogatását.

Hogy meddig tart a fellendülés, egyelőre nehezen megjósolható, de 2024-ben Anguilla a tavalyihoz hasonló bevételre számít – a megújítások miatt ráadásul a bevételre valószínűleg hosszú távon is számíthatnak.

Hasonló eset volt az Ausztráliától északkeletre lévő Tuvalué, ami 50 millió dollárért adta el a .tv végződés jogait egy kanadai vállalkozónak, a pénzt később többek között az áramellátás fejlesztésére és ösztöndíjakra fordították. Szerencsés ország Montenegró is, ahol a végződés (.me) az „engem” angol megfelelője, így a személyességérzet miatt (például youand.me, notify.me, whatabout.me) szintén népszerű opció a startupok körében. Montenegrót már a domain 2008-as bevezetése előtt elárasztottak a kérelmek, az élesítés óta több mint 320 ezer nevet regisztráltak.

Anguilla egyébként nem önálló ország, hanem Bermudához és Gibraltárhoz hasonlóan egyike a brit tengerentúli területeknek. Ezek nem részei az Egyesült Királyságnak, de a szuverenitása alá tartoznak.

(The New York Times, Concordeblog, El Pais)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!