G7: 1360 milliárdot költött kommunikációra a Rogán-féle hivatal 8 év alatt

2024. február 19. – 14:43

Másolás

Vágólapra másolva

2015 és 2023 között összesen 1360 milliárd forint értékben kötöttek szerződést a Rogán Antal vezette minisztérium alá tartozó Nemzeti Kommunikációs Hivatal keretmegállapodásai alapján az állami szereplők kommunikációs és rendezvényszervezési feladatokra, írja a G7.

A gazdasági portál annak járt utána, hogy a nyolc év alatt megkötött több mint 2300 szerződés alapján igazak-e Magyar Péter állításai, amelyek szerint a piaci ár sokszorosáért, egy szűk kör nyert az állami szerződéseken. Varga Judit exférje a Partizánnak adott interjújában arról beszélt, hogy a Diákhitel Központnak – amit 2018-tól ő vezetett – többszörösen túlárazott szerződéseket kellett kötnie a milliárdos állami kommunikációs tendereken taroló céggel. Elmondása szerint részben a túlárazott szerződések miatt hagyta el a pénzintézetet 2022 elején, távolabb akart kerülni a NER-től.

A G7 most azt írja, hogy a 2015-től beindult struktúrában minden állami szerv, tehát akár minisztérium, akár kormányhivatal, akár állami többségi tulajdonú vállalkozás – csak az NKOH-n keresztül tud bármiféle kommunikációs, illetve rendezvényszervezési munkát megrendelni. A lap az adatok alapján azt írja, hogy 2015 és 2018 között ez még 20–60 milliárd forintot jelentett, majd 2019 után, 2021-ben érte el csúcsát 335 milliárd forinttal. Ehhez képest 2022 a növekvő infláció ellenére 310, 2023 pedig 120 milliárd forintnyi tendert hozott.

A lap elemzése szerint a New Land Media (79 milliárd forint) és a Lounge Event (63 milliárd forint) érte el az utolsó lezárt üzleti évben a legjelentősebb árbevételt, a Balásy Gyulához köthető kommunikációs vállalatok összesített árbevétele 186 milliárd forintra nőtt 2022-re. A közbeszerzési adatok alapján ez 2023-ban akár a 280 milliárd forintot is elérheti.

Az elemzés végén a lap megállapítja azt is, hogy gyakori érv ugyan a hazai tulajdonú állami vállalatok esetében, hogy az állami felkarolás segíti őket a nemzetközi növekedésben is, „de ennek a kommunikációs iparban nyoma sincs: az exportárbevétel szerepe marginális, 0,1 százalék, és nem látni benne növekedést” – fogalmaz a G7.

Arról az RTL számolt be év végén, hogy csak a nemzeti konzultációs kampányra 20 milliárdnál is többet költhetett tavaly a kormány.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!