Temu: 3 dolláros fülhallgatóval és macskapapuccsal nyomná le az Amazont a kínai webáruház, ami elárasztotta az internetet

2024. január 6. – 07:56

Temu: 3 dolláros fülhallgatóval és macskapapuccsal nyomná le az Amazont a kínai webáruház, ami elárasztotta az internetet
A Temu piactér androidos alkalmazása – Fotó: Németh Sz. Péter / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A Temu nevű kínai webáruház egy Super Bowl-reklám után indult óriási növekedésnek, és kevesebb mint egy év alatt Európában lekörözte az eBayt felhasználók számában. Az üzleti modellje azonban egyelőre nem fenntartható: a cég 2023-ban folyamatos veszteségtermeléssel tartotta fenn alacsony árait, a kiesést az anyavállalat másik sikeres cégének bevétele finanszírozza. A Temu ráadásul rövid pályafutása során már több botrányba belefutott, júniusban például az Egyesült Államok törvényhozásának a figyelmét is felkeltette, miután valószínűvé vált, hogy rabszolgamunkával készülhetett a náluk árult termékek egy része.

Az elmúlt hónapokban szinte mindenkivel szembejöttek az interneten a Temu webáruházának hirdetései. Pizzatakaró, fülsapka zuhanyzáshoz, gumipapucs macskáknak, de találhatunk falra ragasztható hátvakarót, borsó alakú övtáskát, tyúkokra való bukósisakot és szemöldökfésűt is – tényleg minden van, amire az ember vágyhat, talán még több is.

Látszólag kínai vállalat lett 2023 egyik nagy nyertese, a semmiből berobbanó webáruház havi 51 millió felhasználójával novemberben lekörözte az eBayt Európában, és úgy tűnik, még messze sem állt meg a növekedés. Még sincs könnyű dolguk: két óriási, szintén kínai konkurense is akad a vállalatnak az igencsak telített online vásárlási piacon, ráadásul tavaly több botrány is övezte a működését.

A Temu csak nemrég tört be ugyan a nemzetközi piacra, de testvérvállalata, a Pinduoduo már évek óta jelen van Kínában. A vállalatot Colin Huang alapította, aki korábban a Microsoft gyakornoka volt az Egyesült Államokban, majd hazatért, hogy a Google csapatában erősítse annak kínai terjeszkedését. Huang 2007-ben otthagyta a céget, és egymás után három vállalatot is felépített, mielőtt 2013-ban nyugdíjazta magát. Két évre rá visszatért megalapítani a Pinduoduót, majd 2018-ban tőzsdére vitte a vállalatot New Yorkban – jelenleg pedig Kína második leggazdagabb embere.

Indulásakor a webáruház a kínai lakosság szegényebb, vidéken élő rétegeit célozta meg. Akkori konkurenciájával ellentétben olcsóbb, márka nélküli termékeket kezdett árulni, sokáig pedig a veszteséges működést is vállalta az alacsonyabb árakért cserébe, ez pedig be is jött a terjeszkedéshez. A 155 milliárd dollárt érő Pinduoduo lett Kína harmadik legnagyobb online áruháza, 2022-ben pedig úgy döntöttek, hogy a nemzetközi terjeszkedéssel is megpróbálkoznak. A Pinduoduót birtokló, hivatalosan Írországban bejegyzett PDD Holdings megalapította a Temut, ami az elmúlt évben óriási vagyonokat költött webáruházának hirdetéseire, ezért futhatunk bele folyamatosan a termékeikbe a közösségi médiában.

Egyedi felépítés, agresszív marketing

2023 februárjában debütált a Temu első tévéreklámja az amerikai Super Bowl szünetében, közel ötmilliárd forintnyi dollárt kellett ezért fizetniük, de így is megérte az üzlet: a következő nap 45 százalékkal megemelkedtek a Temu telefonos applikációjának a letöltései. A kínai vállalat ezután is megtartotta jó szokását, egyes becslések szerint

2023-ban közel 2 milliárd dollárt (majdnem 700 milliárd forint) költött a hirdetéseire világszerte (vagyis 100 milliárd forinttal többet a leggazdagabb magyar, Mészáros Lőrinc becsült vagyonánál).

Több influenszer és online-tartalom-gyártó is arról panaszkodott, hogy a Temu napi rendszerességgel bombázza őket reklámajánlatokkal, és ha megpróbálják letiltani a webáruház emailjeit, az egy új címről folytatja a levelezést.

A Temu sikere az óriási reklámpénzek mellett az oldal felépítésében rejlik. Mielőtt 2013-ban visszavonult, Colin Huang egy online webáruházat, egy marketingcéget és egy videójáték-stúdiót is felépített, az itt gyűjtött tapasztalatait ötvözte végül a Pinduoduóban, majd a Temuban is: ahogy belépünk az oldalra, az villámakciókkal, csak neked, csak most leárazásokkal, és egy véletlenül sem előre beprogramozott szerencsekerékkel fogad bennünket. A Temu webáruházában ezzel még nem találkozhatunk ugyan, de kínai testvéráruházának sikeréhez az úgynevezett csoportos akciók is jelentősen hozzájárultak, amikor az applikáció nagyobb engedményeket ad, ha a felhasználók közösen rendelik meg az termékeket.

A Mikulás által jóváhagyott karácsonyi lázadalom – a Temu egyik furcsa hirdetése a Facebookon
A Mikulás által jóváhagyott karácsonyi lázadalom – a Temu egyik furcsa hirdetése a Facebookon

A Temu termékei emellett tényleg hihetetlenül olcsók: találkozhatunk 3-4 dollárokért kínált szónikus fogkefékkel és AirPodot imitáló fülhallgatókkal is a webshopban.

Minderre az alacsonyabb kínai munkabérek mellett a webáruház marketingstratégiája is rájátszik: az Aliexpress-szel vagy a Wishsel ellentétben a Temun csak azokat a termékeket árulhatják az eladók, amelyekből 14 nap alatt legalább 30 darabot eladtak, összesen minimum 90 dollár értékben – ha ezt nem sikerül teljesíteni, letörlik az árut az oldalról.

A terjeszkedésüket az Egyesült Államokban az úgynevezett de minimis szállítás is segítette, ami miatt a 800 dollár érték alatti termékeknél nem kell vámot fizetni az országba való beérkezésükkor, viszont ez a vámmentesség az Európai Unióban már 2021 óta nem lehetséges.

Telített piac

Nem a Temu az első kínai webáruház, amely néhány év belföldi építkezés után végigsöpört a világpiacon, nemrég ugyanezt láthattuk az Aliexpressnél, a Wishnél, majd a Sheinnél is, így felmerül a kérdés, milyen utat jártak be ezek a vállalatok.

Az olcsó termékeket forgalmazó webáruházak zászlóshajója egy évtizeden át a kínai Aliexpress volt, ami működésében a Temuval ellentétben sokkal inkább az Amazon modelljét követi. A 2010-ben alapított cég, amely Taobao nevű webáruházával Kínán belül az egyik legnagyobb riválisa volt a Pinduoduónak, 2014-es tőzsdére lépésével új rekordot állított fel: 25 milliárd dollárt hozott a részvénykibocsátása, amit 2019-ig senki sem tudta megdönteni. A cég ma is hatalmas, de egyre nehezebben tartja a lépést az új generációs riválisaival, ezt pedig a befektetők is érzik, mivel 2020 októbere óta folyamatosan esik részvényeinek ára, csak az elmúlt egy évben közel 30 százalékkal csökkent. Jack Ma, a cég alapítója egy belsős üzenetváltásban arról beszélt, hogy az Aliexpressnek „ki kell javítani az irányt”, amelybe halad, és a Temut birtokló PDD Holdings üzletstratégiáját méltatta. Miután a szavai nyilvánosságra kerültek, a PDD Holdings részvényeinek ára megugrott, és története során először a cég értéke lehagyta az Alibabáét.

Úgy tűnt, hogy a 2010-ben alapított Wish előtt fényes jövő áll, az oldal a folyamatos akciókkal és meglepően alacsony áraival hamar elkezdte becsábítani a vásárlókat, a Business Insider szerint 2015-ben a vállalat tulajdonosai még egy tízmilliárd dolláros felvásárlási ajánlatot is visszautasítottak az Amazontól. Egy évtizeden át nem állt meg a növekedés: 2020-ban már 64 millió vásárlója volt az oldalnak, és decemberben a New York-i tőzsdére is bevezették a vállalat részvényeit.

Jól ment a cégnek, de a New York Timesnak nyilatkozó korábbi dolgozók szerint eközben a Wish olyan kísérleteket végzett a vásárlókon, amelyek keretében több ezer dolláros termékeket próbáltak meg egy-két dollárért eladni, amiket aztán nem küldtek ki – azt vizsgálták, mennyien dőlnek be az átverésnek. Az alkalmazottak szerint az ehhez hasonló, a növekedési célokat a vásárlói elégedettség elé helyező üzletpolitika, és a rengeteg rossz minőségű, vagy egyáltalán meg sem érkező termék volt az, ami a bukás felé kormányozta az oldalt.

2022-ben a Wish bevétele 73 százalékkal csökkent az azt megelőző évhez képest, és a részvényei is a töredékét érik csak a 2020. végi számoknak.

Ezzel egy időben egy másik kínai vállalat, a 2008-ban alapított, nagyrészt ruhákat forgalmazó, ultra fast fashion-modellben működő Shein is megkezdte világszintű terjeszkedését, a koronavírus miatti karanténidőszak alatt megugró online vásárlási számok pedig gyorsították a folyamatot. Folyamatos kedvezményeivel és alacsony áraival a Shein modellje a Temuéhoz hasonló, viszont sokéves előnyből indult a nemzetközi piacon: a vállalat 2022-ben már közel 100 milliárd dollárt ért – annyit, mind a H&M és a Zara együttvéve.

A vállalat 2023 novemberében jelentette be tőzsdére vonulását, ezért sem nézett ki jól, amikor decemberben a Temu beperelte őket, mert állításuk szerint a cég „a maffia módszereihez hasonló módon” próbálta lenyomni a konkurenciát. Nem ez volt az első alkalom, hogy a két webáruház a bíróságon feszült egymásnak, a Shein már 2022 decemberében beperelte a Temut, amiért állításuk szerint influenszereknek fizettek azért, hogy azok negatív képet fessenek a Sheinről. Erre reagálva a Temu is beperelte a Sheint júliusban, viszont a két vállalat októberben ejtette az egymás elleni vádakat, legalábbis az újabb decemberi incidensig.

Macskapapucs és más random furcsaságok a Temuról – Forrás: Temu Macskapapucs és más random furcsaságok a Temuról – Forrás: Temu
Macskapapucs és más random furcsaságok a Temuról – Forrás: Temu
Macskapapucs és más random furcsaságok a Temuról – Forrás: Temu

Kemény harc a terjeszkedésért

A jogi viszály is jól mutatja, hogy a Temu legnagyobb konkurense jelenleg a Shein, ami a maga 33 milliárd dollárra becsült 2023-as bevételével még mindig jóval a Temu 16 milliárd dollár körüli forgalma fölött áll. A két cégnek viszont az óriási növekedés közben figyelnie kell, nehogy egyik a napról a másikra a Wish sorsára jussanak.

A Temuhoz hasonlóan a Wish is óriási pénzeket költött hirdetésekre, 2021-ben közel egymilliárd dollárt, három év leforgása alatt azonban a fent már részletezett, rossz üzletpolitika miatt mégis megbukott a növekedési modelljük. A Wired cikke szerint hiába a Temu óriási forgalma, nem egyértelmű, milyen jövő áll a webáruház előtt: egyes becslések alapján a cég 13 milliárd dolláros forgalom után 3,65 milliárd dolláros mínuszt könyvelhetett el 2023-ban, mivel

az árak alacsonyan tartásával az Egyesült Államokban 6, világszerte pedig 18 dollárt bukik átlagosan a vállalat minden rendelésen – abban bízva, hogy az olcsó termékekkel minél több felhasználót tudnak a webshopra szoktatni.

A techstartupok körében egyébként nem ritka, hogy az indulás utáni években a növekedési célokat a nyereség elé helyezik: az Ubernél például egészen 2023-ig kellett várni, mire a cég végre elkezdett profitot termelni, de a Woltot nemrég felvásároló DoorDash futárcégóriás 10 évvel az alapítása után is még mindig veszteséges. A kínai webáruházak azonban mindenki másnál nagyobb lendülettel képviselik ezt a piacszerzési stratégiát, így hirtelen nagyon nagyra tudnak nőni.

Átvállalják a költségeket

A Temunál kimutatható, egyelőre brutális mértékű veszteség alapvetően a szállításból jön össze. Miután megvásároltuk az oldalról a legszimpatikusabb pizzás takarót vagy szónikus fogkefét, azt el kell juttatniuk hozzánk Kínából. A Temunál vásárolt termékeknél általában semennyit sem kell fizetnünk ezért, pedig közel sincs ingyen a szállítás, a webáruház átlagosan nagyjából 10 dollárt fizet érte csomagonként. Egyelőre a PDD másik webáruházának, a Pinduoduónak a bevételeiből fedezték a kiesést, ez a cég, mint korábban írtuk, szintén hasonló módszereket használt a vásárlók megnyerésére.

Korábbi beszámolók szerint a Temunál ez az arány májusban még jóval nagyobb volt, ekkor rendelésenként átlagosan 30 dollárt veszített, mégis vár a cégre még néhány akadály a veszteség további lefaragásában. A szállítás 10 dolláros ára még mindig nem a végösszeg, mivel a J&T, a Temu szállítási partnere ennél többért, csomagonként körülbelül 14 dollárért tudta elvinni a terméket a megrendelőig, viszont szintén növekedési célokból ők is magukra vállalták a 4 dolláros különbséget.

A J&T azonban októberben tőzsdére lépett, így a befektetők miatt jobban kell figyelnie a nyereséges működésre is, ezért valószínűleg már nem sokáig vállalják a csomagonkénti 4 dollár veszteséget. 2022 végén több kereskedőt is elveszített a Temu, amikor arra kötelezte az árusokat, hogy vállalják magukra a szállítási költségek felét. Ezeket a szállítási költségeket valakinek ki kell fizetnie, viszont kérdéses, hogy hajlandók lesznek-e ekkora összegeket adni a vásárlók az olcsó kínai termékek kiszállításáért.

Etikai problémák

Az Amazonhoz hasonlóan a kínai vállalatnak is bőven kijutott a botrányokból eddigi, rövid pályafutása során. A vicces, de értelmetlen árucikkek tömege miatt a Temu és társai gyakran megkapják a kritikát, hogy a fenntarthatóság szöges ellentétét képviselik azzal, hogy felesleges kacatok túlfogyasztására buzdítják felhasználóikat, de tavaly más probléma is akadt a cég termékeivel.

Júniusban amerikai törvényhozók arról számoltak be egy vizsgálat után, hogy a Shein és a Temu esetében nagyon nagy a valószínűsége annak, hogy a webáruházakon keresztül a világpiacra kerülő termékek egy része rabszolgamunkával készült. Az Egyesült Államok korábban kitiltotta azokat a termékeket az országból, amelyek a kínai Hszincsiang régióból érkeztek, mivel a korábban ott élő ujgur népcsoport tagjainak egy részét fogolytáborokba zárta a kínai állam, így az innen származó áruknál is felmerül a gyanú, hogy azokat kényszermunkával gyártották. A fő probléma a két vállalatnál, hogy a jelek szerint semmit nem tesznek annak ellenőrzésére, honnan származnak az oldalaikon megjelenő termékek.

Egy hónappal a Temu nagy Super Bowl-kampánya után a Google Play Store biztonsági okokra hivatkozva felfüggesztette a kínai vállalat másik áruházának, a Pinduoduónak a telefonos applikációját. Egy csapat programozó megvizsgálta a program Kínában elérhető verzióját, és kiderült, hogy az androidos rendszereken kicsit máshogy működött a program, mint ami egy webáruháztól várható volt: hozzáférhetett a felhasználó naptárához, kontaktjaihoz, fotóihoz, megakadályozhatta saját eltávolítását, és a vállalat azt is láthatta, hogy a telefon használója mennyi időt töltött a konkurens webáruházak oldalain.

Az Amazon is érzi a nyomást

Igaz, a Temu applikációjában eddig nem találtak ilyen problémákat, és a kínai vállalatnál továbbra is virágzik az üzlet. A PDD Holdings bevételei 94 százalékkal nőttek 2023 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához képest, de továbbra is kérdés, mennyire lesz ez fenntartható hosszú távon.

Ha a Temunak sikerül úgy nyereségessé tennie a webáruházát, hogy nem veszti el a felhasználóit, még mindig nagyon hosszú az út a csúcsig. Jelenleg az Amazon vezeti a webáruházak rangsorát, a júliustól szeptemberig tartó időszakban, egyetlen negyedév alatt 143 milliárd dollár bevételt generált – közel kilencszer annyit, mint a Temu a jelentősen alacsonyabb, de feltételezhetően sokkal kevésbé fenntartható áraival.

Ennek ellenére az Amazon is érzi a nyomást: a harmadik féltől érkező (tehát Amazontól független) eladók 63 százaléka, közel 200 ezer ember Kínából származik, ezért az óriásvállalat decemberben bejelentette, hogy a Szilícium-völgyhöz hasonló „innovációs központot” szeretne létrehozni a régióban, miközben 17-ről 5 százalékra csökkenti a részesedését a 20 dollár alatti ruházati termékeknél.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!