Finnországban termelni kezdett Európa legnagyobb atomreaktora

2023. április 16. – 08:42

Finnországban termelni kezdett Európa legnagyobb atomreaktora
A finn Olkiluoto 3 (OL3) atomerőmű madártávlatból. Fotó: Tapani Karjanlahti / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A sors pikantériája, hogy éppen akkor indult a finn termelés, amikor Németország lekapcsolta az utolsó három nukleáris létesítményét a rendszerről.

Vasárnap hajnalban megkezdte a rendszeres termelést Európa legnagyobb atomreaktora, a finn Olkiluoto 3 (OL3) – közölte a Reuters. A bejelentés rögzítette:

ez a lépés javítja Finnország ellátásbiztonságát miután Oroszország leállította a gáz- és áramszállításait.

A finn OL3 reaktor építése 2005-ben, vagyis 18 éve kezdődött, az eredeti terv alapján a munkálatokat 2009-re fejezték volna be. A reaktor várhatóan 60 évig vagy akár még tovább is működhet. Az OL3 üzemeltetője, a Teollisuuden Voima (TVO), amely a Fortum finn közműszolgáltató és energetikai és ipari vállalatok konzorciumának tulajdonában van, azt mondta, hogy az egység várhatóan Finnország villamosenergia-szükségletének körülbelül 14 százalékát fogja kielégíteni, ezzel csökkentve a svéd és norvég importot.

Az Olkiluoto 3 gyártása stabilizálja az áram árát, és fontos szerepet játszik a finn zöld átállásban

– mondta Jarmo Tanhua, a TVO vezérigazgatója a közleményben.

Az 1,6 gigawattos reaktor, Finnország első új atomerőműve több mint négy évtized után, Európában pedig 16 év után az első új atomerőmű. A technikai gondok miatt rengeteget csúszó OL3 először tavaly márciusban kezdett próbaüzembe, akkor már betáplált Finnország villamosenergia-hálózatába, de aztán újabb problémák léptek fel.

Oroszország tavaly májusban hagyta abba az energia szállítást, miután előbb az Inter RAO orosz cég, majd a Gazprom is közölte, hogy Finnország nem fizetett az eladott energiáért, ezért beszünteti a szállításokat.

A finn bejelentés pikantériája, hogy az atomenergia továbbra is ellentmondásos Európában. A finnek mellett Magyarország, Svédország , Franciaország, Nagy-Britannia is új fejlesztéseket tervez. Ugyanakkor Németország szombaton lekapcsolta utolsó három megmaradt reaktorát. A sokat bírált német lépés (amiről részletesen itt írtunk) utolsó elemeként mindhárom reaktor üzemeltetője bejelentéseket tett.

  • Az RWE közlése alapján az alsó-szászországi Emsland atomerőművet szombaton, 22 óra 37 perckor kapcsolták le a hálózatról.
  • A PreussenElektra Isar 2 erőműve 23:52-kor szüntette be a működését.
  • Az EnBW neckarwestheimi atomerőművének (GKN II) II. blokkját pedig szombaton 23:59-kor választották le az elektromos hálózatról.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!