Szivárog a Barátság kőolajvezeték lengyel ága, de nem szabotázs miatt

2022. október 12. – 10:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A lengyel gázvezeték-üzemeltető, a PERN szerdai közleménye szerint kedd este szivárgást észleltek a Barátság kőolajvezetéken – írja a Portfolio.hu. A szivárgást a nyugati szakaszon lévő két vezeték egyikén, Płocktól mintegy 70 kilométerre észlelték.

Frissítés: Nem szabotázs okozta a vezeték szivárgását, nincs semmilyen szándékosság a károkozás hátterében – ezt Mateusz Berger, Lengyelország energetikai infrastruktúráért felelős vezető tisztviselője nyilatkozta a Reutersnek. „Érthető, hogy az Északi Áramlat gázvezeték incidense után idegeskednek Európa energetikai infrastruktúrája miatt, de itt véletlen károkról beszélhetünk” – fogalmazott Berger.

Az eddig megjelent rövid közleményen túl további információk egyelőre nem ismertek. Így minden más mellett azt sem lehet tudni, hogy mi okozta a problémát, és hogy azt a szivárgást kiváltó okot sikerült-e elhárítani.

A lap megjegyzi: ez az a törzshálózat, amelyen keresztül a nyersolaj Németországba jut. Tehát nem arról a vezetékágról van szó, amelyen keresztül Magyarországra érkezik az orosz kőolaj.

Az incidens okai egyelőre nem ismertek, a szivattyúzást a sérült vonalon azonnal leállították. A Barátság északi olajvezetékének másik vonala változatlanul működik. A PERN infrastruktúrájának más elemei, köztük a pomerániai szakasz, amelyen keresztül a Lengyelországba, majd Németországba érkező nyersolajat szivattyúzzák, normál üzemmódban működnek.

A Barátság legutóbb augusztus elején került be a hírekbe, amikor a déli, Magyarországra is érkező szakaszán leállt az olajszállítás. A magyar, cseh és szlovák szállítások akkor azért álltak le, mert az oroszok nem tudták kifizetni a tranzitdíjat az ukránoknak. A problémát – aminek hátterét ebben az elemzésben világítottuk meg részletesen – két nappal később az oldotta meg, hogy a Mol átvállalta az orosz fél által fizetendő tranzitdíjat.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!