A mesterséges intelligencia észleli a férfi-női eredetű különbségeket az agy szerkezetében

2024. október 21. – 17:33

Másolás

Vágólapra másolva

A mesterséges intelligencia legújabb kutatási eredményei új fényt vetnek a férfiak és nők agyának eltéréseire. A Stanford Medicine csapata által végzett kutatás célja a nemi hovatartozás agyi szkennelések alapján történő megkülönböztetése volt, amely során az MI körülbelül 90%-os pontossággal képes volt megkülönböztetni a férfi és női tudatot. Az eredmények arra utalnak, hogy jelentős különbségek vannak a két nem agyi működésében. A dinamikus agyi aktivitás elemzése révén a kutatók lehetőséget kaptak arra, hogy jobban megértsék, mi állhat a különböző mentális állapotok mögött, valamint hogyan befolyásolják a biológiai és társadalmi tényezők a nemek közötti eltéréseket. Az ilyen jellegű felfedezések új kihívásokat jelenthetnek a pszichiátriai és neurológiai rendellenességek kezelésében.

A férfiak és nők agyának eltéréseivel kapcsolatos kérdés már régóta foglalkoztatja a tudomány világát, és most újabb mérföldkőhöz érkezett. Az új kutatások, amelyek a Stanford Medicine csapatának vezetésével zajlottak, jelentős előrelépést jelentenek ezen a területen. A projekt célja, hogy a mesterséges intelligencia segítségével megkülönböztesse a férfi és női tudatot agyi szkennelések alapján, és feltárja az e mögött álló okokat. Az eredmények meglepőek: az MI körülbelül 90%-os pontossággal azonosította a nemi hovatartozást, új utakat nyitva meg a mentális egészség megértésében.

De mennyire különbözik valójában a két nem agya? Amint arról a Proceedings of the National Academy of Sciences beszámolt Vinod Menon, a Stanford Medicine kutatója és társai, olyan MI-modellt építettek fel, amely tízből kilencszer képes megállapítani, pusztán az agytevékenység vizsgálata alapján, hogy az adott személy nő vagy férfi.

A kutatók arra a célra összpontosítanak, hogy feltárják a nők és a férfiak különböző mentális egészségügyi problémái mögött álló okokat. A vizsgálatok során kiderült, hogy a nők hajlamosabbak a depresszióra, szorongásra és étkezési zavarokra, míg az autizmus, a figyelemhiányos hiperaktivitási zavar (ADHD) és a skizofrénia gyakrabban érinti a férfiakat. Eddig a kutatások jellemzően az agyi struktúrák anatómiai vizsgálatára összpontosítottak, azonban Vinod Menon csapata a dinamikus agyi aktivitásra helyezte a hangsúlyt, amely eddig kevésbé volt feltérképezve.

A kutatás során a csapat a dinamikus funkcionális kapcsolódási fMRI (funkcionális mágneses rezonancia képalkotás) módszert alkalmazta. Ez a technika lehetővé tette, hogy a kutatók valós időben követhessék az agyi aktivitást, miközben a résztvevők MRI-szkennerben feküdtek. Az agyi aktivitás 246 különböző területének szinkronizált változásait elemezték, lehetővé téve a nemek közötti eltérések pontosabb azonosítását.

A kutatás keretében körülbelül 1000 fiatal felnőtt agyi aktivitását rögzítették. A kifejlesztett mesterséges intelligencia modell képes volt észlelni az agyi aktivitásban rejlő mintázatokat, mindezt anélkül, hogy előzetes feltételezések alapján dolgozott volna. Ez lehetőséget biztosított arra, hogy a modell az idő előrehaladtával észlelje a finom különbségeket, amelyek segítettek a nemek közötti megkülönböztetésben.

A kutatás során mintegy 1500 agyi szkennelést elemeztek, és a mesterséges intelligencia meglepően pontosan, a tesztelt esetek 90%-ában azonosítani tudta, hogy a szkennelés férfi vagy női agyból származik. Az MI-modell különböző adatforrásokból származó szkennelések esetében is megbízhatóan működött, mind az Egyesült Államokban, mind Európában.

Az agyi területek közül a kutatás különösen az alapértelmezett módú hálózatra (Default Mode Network, DMN) hívta fel a figyelmet. A DMN az agy olyan területeinek együttműködését jelenti, amelyek aktívan működnek, amikor az ember pihen vagy nem végez konkrét feladatot. Ilyenkor az agy az önreflexióra, a belső gondolatokra, emlékek felidézésére, tervezésre és képzeletbeli szituációk átélésére összpontosít. A kutatók célja, hogy feltárják, vajon ezek az agyi különbségek (például DMN működése) biológiai eredetűek-e vagy inkább társadalmi tényezők befolyásolják őket. E kérdések vizsgálata nemcsak a férfiak és nők közötti eltérések mélyebb megértését segíti elő, hanem hozzájárulhat a mentális egészségügyi problémák kialakulásának jobb megértéséhez is.

Tanulmányukban a kutatók hangsúlyozták, hogy a nemek közötti eltérések megértése elengedhetetlen a pszichiátriai és neurológiai rendellenességek kezeléséhez. „A kutatás során egyre inkább kirajzolódik, hogy a férfiak és a nők eltérő mentális állapotai mögött összetett biológiai és társadalmi tényezők állnak. Ahogy egyre mélyebbre ásunk az agyi aktivitás összefüggéseiben, felfedezéseink nemcsak új kihívásokat jelentenek a tudományos közösség számára, hanem alapjaiban formálhatják a klinikai gyakorlatot is” – mutatott rá Vinod Menon a kutatásában.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!