A várható élettartam a felső határhoz közelít

2024. október 11. – 17:34

Másolás

Vágólapra másolva

A Spiegel egy korábbi cikkében foglalkozott az emberek várható élettartamának lassuló növekedésével, amelyet amerikai kutatóprofesszorok, többek között S. Jay Olshansky, az Illinois-i Egyetem szakértője is alátámasztott. A tanulmány szerint, bár az orvostudomány és a génkutatás komoly előrelépéseket tett az elmúlt évtizedekben, a várható élettartam növekedése a 21. században egyre inkább közelít egy felső határhoz.

Az emberek várható élettartamának növekedése a 20. század során jelentős volt, azonban az elmúlt évtizedekben a növekedés üteme lassulni látszik. Az olyan korábbi, radikális változásokat okozó tényezők, mint az egészségügyi rendszerek fejlődése, a higiéniai viszonyok javulása, valamint az orvostudomány előrehaladása, a 21. századra már nem tudják ugyanolyan mértékben növelni az élettartamot.

A 19. század közepéig a várható élettartam világszerte csak 20-50 év között mozgott. Majd az egészségügy fejlődése, a védőoltások elterjedése, valamint az életkörülmények javulása révén, az emberek várható élettartama jelentősen nőtt. Az ENSZ demográfiai adatai szerint a globális átlagos várható élettartam 1960-ban még csak 52,6 év volt, de 2019-re ez az érték 72,6 évre emelkedett.

A 20. században az emberi élettartam jelentős növekedésen ment keresztül, évtizedenként átlagosan három évvel hosszabbodott. Ennek ellenére a legújabb kutatások azt mutatják, hogy a növekedés üteme az 1990-es évektől kezdve lelassult. A HMD (Human Mortality Database) tanulmánya szerint az 1990-es években a várható élettartam évtizedenként 2,5 évvel nőtt, ami a 2010-es évekre már 1,5 évre csökkent.

Határaink és a várva várt 100 év

S. Jay Olshansky, az Illinois-i Egyetem professzora szerint a várható élettartam növekedése közelíti a felső határát. Egy 2021-ben közzétett tanulmányban Olshansky és kollégái arra a következtetésre jutottak, hogy a biológiai öregedési folyamat jelentős lelassítása nélkül az ember nem fogja túllépni a 85-90 év körüli átlagélettartamot. Az orvosi technológiák és a génkutatás ugyan tovább javíthatják az életminőséget, de nem eredményeznek olyan jelentős növekedést a várható élettartamban, mint azt korábban gondolták.

Bár sokan álmodnak arról, hogy elérjék a 100 éves kort, a tudományos közösség egy része szkeptikus ezzel kapcsolatban. A legújabb statisztikák szerint az emberek csak kis százaléka érhet akár csak a közelébe is ennek a kornak. Az amerikai professzor kutatásai alapján a legtöbb országban a nők kevesebb mint 15%-a és a férfiak kevesebb mint 5%-a fog 100 éves korig élni. Az Egyesült Államokban például a 90 éves kor elérése is valószínűtlen, különösen az elhízás, a drogkrízis és a fegyveres erőszak okozta halálozások miatt. Az Eurostat friss adatai szerint Romániában 2021-ben a születéstől várható élettartam 72,8 év volt, ami az Európai Unióban az egyik legalacsonyabb. Az európai átlag ebben az időszakban 80,1 év volt, ami jelentős különbségre mutat rá Románia és az EU vezető országai között. Az országban a férfiak várható élettartama mindössze 69,1 év, míg a nőké 76,4 év.

A tanulmány megállapításai szerint, bár a technológiai fejlődés és az orvostudomány javulása hosszabb élettartamot eredményezett, az emberi élet radikális meghosszabbításának biológiai határai vannak. A várható élettartam jövőbeni növekedése bizonytalan. Az orvostudomány ugyan továbbra is képes lesz meghosszabbítani az egyének életét, de a társadalmi, gazdasági és egészségügyi kihívások korlátozhatják a globális élettartam növekedését. Az olyan problémák, mint a klímaváltozás, a járványok és az egészségügyi rendszerek túlterheltsége is szerepet játszhatnak abban, hogy a jövőben ne érjük el a radikális életmeghosszabbítás újabb szintjeit. S. Jay Olshansky kutató szerint az életkor biológiai határait már szinte elértük.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!