Román geológus kutatócsapata írta át Mallorca szigetének őskori történetét

2024. szeptember 1. – 14:00

Román geológus kutatócsapata írta át Mallorca szigetének őskori történetét
Őskori mészkőhíd a mallorcai Genovese-barlangban – forrás: BBTE

Másolás

Vágólapra másolva

Legalább 5600 évvel ezelőtt eljuthatott az ember Mallorca szigetére, azaz majdnem 2000 évvel előbb mint eddig hitték, derült ki a Nature lapcsaládhoz tartozó folyóiratban közzétett friss kutatásból, amelyet többek között egy román geológus jegyez.

A kutatás eredményéről közleményben számolt be a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem, Bogdan P. Onac ugyanis amellett, hogy a Dél-Floridai Egyetem karsztgeológia és paleoklimatológia professzora, a BBTE Emil G. Racoviță Intézetének is társult kutatója.

A kutatók a Genovesa-barlangban, jelenleg víz alatt található híd datálásából állapították meg, hogy a Földközi-tenger Spanyolországhoz tartozó legnagyobb szigetén nem 4600-4200 éve alakultak ki az első emberi települések, hanem már 6000 évvel ezelőtt.

A barlangban található sztalagtitok, sztalagmitok és oszlopok urán-tórium módszerrel végzett kormeghatározása és a hídon lévő színsáv magasságából kikövetkeztetett tengerszint-változások segítettek a híd datálásában.

A híd egymásra helyezett nagy mészkőtömbökből áll, amelyek a barlang két termét kapcsolták össze. Az építmény arra szolgálhatott, hogy az emberek eljussanak a belső teremhez, amely menedékként, különböző rituálék megtartására vagy az élelem tárolására használhattak Mallorca első emberi lakói.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!