Nemcsak nappal dőlnek hőmérsékleti rekordok, hanem sok helyen hajnalban is 30 fok körüli minimumokat mérnek

2024. július 14. – 20:32

Másolás

Vágólapra másolva

A meteorológiai mérések romániai bevezetése óta idei július lehet a legmelegebb – jelentette ki Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter a Digi24-nek nyilatkozva, és azt is hozzátette, ahogy a június az eddig mért legforróbb volt az országban. A miniszter szerint azt is megjegyezte, hogy a mostani a legkiterjedtebb harmadfokú, vörös figyelmeztetés, amit az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) meghirdetett.

Elena Mateescu, az ANM igazgatója vasárnap a Digi 24-nek nyilatkozva azt is hangsúlyozta, hogy nem csak a napi hőmérsékleti maximumok dőltek százával meg pénteken és szombaton (125, illetve 126 napi rekordja dőlt meg), hanem az említett napokon sok helyen az állomáson az aznap mért legalacsonyabb hőmérséklet is rekordmagas volt. Pénteken 50 meteorológiai állomáson mértek napi minimumrekordot, szombaton 71, míg vasárnap 58 mérőponton tapasztaltak hasonlót.

Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy éjszaka se nagyon hűl le a levegő. Az ANM igazgatója egy példát is említett, a Krassó-Szörény megyei Oravicabányán vasárnap hajnalban 29,6 Celsius-fok volt a levegő legalacsonyabb hőmérséklete, és soha nem volt még ilyen meleg ott július 14-én reggel.

A Meteoplus oldal azt emelte ki összegzésében, hogy Románia történetének egyik leghosszabb hőhulláma (a napi csúcsok 35 Celsius-fok fölött vannak) lehet a mostani. Felidézik, hogy először 2007-ben adtak ki harmadfokú, vörös figyelmeztetést kánikula miatt. Akkor július 15-től 25-ig, 10 napon keresztül tartott a hőhullám. Akkor mérték a júliusi abszolút hőmérsékleti maximumot is, 2007. július 24-én Calafatban 44,3 Celsius-fok volt. Ugyanazon a napon még három másik mérőállomáson is 44 Celsius-fok fölötti hőmérsékletet regisztráltak.

2012-ben 114 meteorológiai állomáson összesen 16 egymást követő napon át (július 1-16. között) nem csökkent a nappali csúcsérték 35 fok alá. Az akkori kánikulában Giurgiuban mérték a maximumot, 43,5 Celsius-fokot regisztráltak a település meteorológiai állomásán, de előfordult, hogy egy nap (június 15-én) 12 településen is 40 Celsius-fok felett volt a hőmérséklet árnyékban.

A mostani hőhullám július 6-án kezdődött, és vasárnap már a 9. napja tart, de egyelőre nem úgy tűnik, hogy hamar vége lesz. Eddig a pénteken Bukarestben mért 40,7 Celsius-fok a csúcs, de a következő napokban még hasonlók várhatók. Aznap egyébként Bukarestben mérték a legmelegebbet Európában, a spanyoloknál 40,6 fok volt a maximum, míg a görögöknél 40,4 fokot mértek.

Mateescu szerint az ország déli részén lesz különösen meleg a következő napokban, akár 41-42 Celsius-fok is lehetséges. Sőt, a szakember szerint éjszaka is 30 fok fölött maradhatnak a napi minimumok. Lehűlésre a jövő hét közepétől lehet számítani, de az sem az ország egész területén. Az ANM igazgatója szerint az ország északi felében 33-34 Celsius-fok körül alakulhatnak majd a csúcsértékek, míg déli megyékben 38-39 fokra „mérséklődik” a kánikula.

A romániai abszolút maximum hőmérsékletet 1951. augusztus 10-én rögzítették a Brăila megyei Ion Sion település mérőállomásán, 44,5 Celsius-fok volt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!