Felújították a legendás Nopcsa-család szacsali kastélyát

2024. június 3. – 19:30

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfő délután (mikor máskor, mint kampányhajrában) átadták a Nopcsa-család felújított szacsali kastélyát – írja az G4Media. A Hunyad Megyei Tanács tulajdonában lévő épületet vidékfejlesztésre szánt állami alapokból, illetve az önkormányzat saját forrásaiból újították fel. A beruházás értéke 11,5 millió lej volt.

A hír szerint a 19. század második felében (1872-ben kezdték el) épült historizáló kastély nemcsak turisztikai célokat fog szolgálni, és teszik látogathatóvá a turistáknak, hanem tudományos konferenciákat is tartanának benne. Ahogy a megyei tanács elnöke, Laurenţiu Nistor avatóbeszédében érvelt, a Hátszegi-medence nemcsak szép, történelmi emlékekben gazdag, hanem tudományos rezervátumok is vannak a közelében, hiszen ott van például az UNESCO által elismert Hátszegi (Dinoszaurusz) Geopark, illetve a Retyezát-hegység is. Ráadásul a kastély kalandos életű tulajdonosa, Nopcsa Ferenc nevéhez fűződik a vidék első dinoszaurusz-leleteinek a felfedezése is.

Az elöljáró tájékoztatása szerint a felújítási munkálatok folytatódnak a birtokon, és a melléképületeket is rendbe fogják tenni.

A Nopcsa-család igazán legendás. A birtokot, amelyen a kastély áll, az a Nopcsa László szerezte meg a családnak, akiről a legenda szerint Jókai Mór Fatia Negra alakját mintázta. A fia, Elek építette a kastélyt, amit elsőszülött fia, a hírhedt kalandor, tudós, felfedező, Nopcsa Ferenc örökölt meg tőle. Nopcsa nevéhez trónszerzési (albán) és repülőgép-eltérítési kísérlet is fűződik, de külföldön inkább tudósként tartják számon, a paleontológia terén elért jelentős eredményei miatt. Az ő nevéhez köthető az első magyarországi dinoszauruszlelet felfedezése (a manapság Romániához tartozó Hátszegi-medencében), de beszédes az általa felfedezett Magyarosaurus dacus neve is.

A világháború alatt pásztornak álcázva kémhálózatot működtetett Romániában, de 1920-ban a Román Földtani Intézet kérte fel munkatársnak. Inkább hazatért Szacsalra, ahol a lázongó parasztok majdnem agyonverték. Ekkor szerzett fejsebe már sosem gyógyult be, és ettől kezdve jelentkeztek nála idegproblémák. 1925-1929 között Nopcsa Ferenc a budapesti földtani intézet igazgatója lett. 1933-ban egy válságos pillanatban agyonlőtte az albán szerelmét, és titkárát, Bajazid Elmaz Dodát, majd saját magával is végzett.

A hír megjelenése után jeleztétek, hogy Nopcsa Ferenc igazán kalandos életéből, ha film nem is, de színházi előadás már készült. A nagyváradi Szigligeti Színház tavaly februárban mutatta be a Magyarosaurus Dacus c. darabját Gianina Cărbunariu rendezésében.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!