A National Academy of Sciences tagjává választották Barabási Albert-Lászlót

2024. május 7. – 21:39

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államokban működő Nemzeti Tudományos Akadémia (National Academy of Sciences, NAS) tagja lett Barabási Albert-László fizikus, hálózatkutató, a bostoni Northeastern University professzora.

A NAS április 30-án jelentette be, hogy 120 rendes taggal és 24 nemzetközi taggal bővül, így tagjainak száma 2617-re, nemzetközi tagjainak száma pedig 537-re bővül. Az 1863-ban alapított rangos tudományos szervezetbe a tagok jelölése alapján, alapos átvilágítási folyamat, illetve szavazás után lehet bekerülni. A NAS tagjai közül a Wikipedia szerint mintegy 190-en kaptak Nobel-díjat.

Barabási Albert-László a Northeastern University első professzora, aki még a bostoni egyetem alkalmazottjaként lesz a NAS tagja, emelte ki a felsőoktatási intézmény lapja, a Northeastern Global News. A lap szerint Barabási a hálózattudomány egészének elismeréseként tekint a taggá választására. A cikk azt is hozzáteszi, hogy a kutató éppen a budapesti Centrál kávéházban volt, amikor értesült arról, hogy a NAS tagja lett, ami szerinte szimbolikus jelentőségű mozzanat, hiszen Karinthy Frigyes éppen ebben a kávéházban gondolta ki a hat lépés távolság elméletét.

Barabási Albert-László 1967-ben született Erdélyben, a Hargita megyei Karcfalván. Egyetemi tanulmányait a Bukaresti Egyetemen kezdte, a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen folytatta, majd 1994-ben a Bostoni Egyetemen szerzett tudományos fokozatot. Ezután az IBM alkalmazottjaként került közelebbi kapcsolatba a később szakterületévé vált hálózatelmélettel, írja Wikipedia.

A bostoni Northeastern University mellett a Harvard Medical School orvosi tanszékén is dolgozik, Budapesten pedig a HUN-REN Rényi Intézet matematikusával, Lovász Lászlóval közösen irányít egy hatéves kutatást, amely az Európai Kutatási Tanács (European Research Council, ERC) Synergy Grant pályázata keretében valósul meg, írja a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat honlapja.

Barabási Albert-László 2004 óta a Magyar Tudományos Akadémia, 2007 óta az Academia Europaea tagja. 2005-ben elnyerte a FEBS Anniversary Prize for Systems Biology díját, 2006-ban a magyarországi Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Neumann-plakettjét, az Egyesült Államok Nemzeti Tudományos Akadémiája 2009-ben Cozzarelli-díjjal tüntette ki, 2019-ben pedig megkapta a Bolyai-díjat.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!