BMW-k, Alfa Romeók és Daciák motorjai bőgnek fel – autóversenyek a feleki megemelkedésen

2024. április 13. – 10:14

BMW-k, Alfa Romeók és Daciák motorjai bőgnek fel – autóversenyek a feleki megemelkedésen
Egy Fiat 850-es száguld a cél felé – Fotó: Igazság / Minerva Fotóarchívum

Másolás

Vágólapra másolva

Kolozsvár sportéletének meghatározó viadala volt a két világháború között, illetve még a második világháború után is még egy ideig a feleki autóverseny. A városból indulva a Tordai úton kialakított nagyjából 5 kilométer hosszúságú pályán száguldottak fel a tetőre. A verseny egész Európából vonzotta az autósport szerelmeseit, BMW-ék, Alfa Romeók, Fordok, Citroenek, Renault-k és Daciák álltak rajthoz. A mostani összeállításunkban a Feleki-tetőn szervezett autóversenyeket idézzük fel a kolozsvári Minerva Archívumában található fotókkal.

„Még a vigasztalanul zuhogó eső sem tudta elrettenteni az autós sport kedvelőit a már hetekkel ezelőtt meghirdetett feleki hegyi versenytől. Attól a perctől, hogy Viorel Popa rajtbíró kezében lecsapódott az első rajtot jelző zászló, az utolsó indulóig nagy érdeklődés kísérte valamennyi benevezett futamát” – tudósít az Igazság az 1972. október 10-i számában a Feleki-tetőn szervezett híres gyorsasági autóversenyről. A kor viszonyaihoz képest meglepően sok képpel és részletesen számolnak be az eseményről, mintha megérezték volna, hogy az utolsó jól sikerült versenyről tudósíthatnak.

Azt pontosan nem tudtuk meg, hogy mikor kezdődött a Feleki-tetőre szervezett autó- és motorversenyek sora. A legkorábbi beszámolót 1923-ból találtuk, tehát akkor már biztosan tartottak olyan autóversenyt, aminek része volt a Kolozsvárról a Feleki-tetetőre vezető nagyjából öt kilométeres táv is. Az Új Keletben megjelent vonalashír szerint a második alkalommal megtartott romániai nemzetközi automobilverseny május 30-án indult Bukarestből, majd egy nappal később a Iași-Csernovic közötti etappal folytatódott. Június elsején Csernovicról Marosvásárhelyre ment a mezőny, június másodikán pedig Nagyszeben, Gyulafehérvár, Abrudbánya és Torda kerülővel jutottak el Marosvásárhelyről Kolozsvárra. Június 3-án pedig Kolozsváron, „a feleki megemelkedésen” gyorsasági versenyt szerveztek. A második romániai nemzetközi autóverseny végül Temesvár és Govora érintésével június 7-én fejeződött be Bukarestben.

Ettől kezdve viszont már jól lehet követni az eseményeket, rendszeresen jelennek meg hírek róla, főleg azért, mert a román király család tagjai is rendre versenyeztek. Sőt, nem is akárhogyan versenyeztek. A már említett 1923-as feleki versenyt a 4 perc 8 másodperces idővel egy bizonyos Merz sofőr nyerte a Mercedesével, utána következett Bibescu herceg (valószínűleg George-Valentin Bibescuról van szó) a Cadillacével 4 perc 46 másodperc alatt. A harmadik helyre az akkori trónörökös, Károly érkezett be egy Cadillacet vezetve 5 perc 54 másodperc alatt.

A versenyek akkor még teljesen más rendszerben zajlottak, mint ahogyan manapság elképzeljük. A korabeli újság úgy fogalmazott, hogy alapvetően „kitartási” viadalt szerveztek. „A benevezett kocsik közül azok viszik el a díjat, amelyek legellenállóbbaknak bizonyulnak. Minden gépkocsi motorháza, benzintartálya, olaj- és víztartálya ólomzárral van leplombálva, úgy hogy egyik benzinállomástól a másikig nem vehet fel hajtóanyagot. Ha azonban a gép benzinje útközben kifogyott volna, akkor az autót egyszerűen kiállítják és a versenyben tovább nem vehet részt. A legjobb karban beérkező kocsi lesz a nyertes” – magyarázták a szabályokat az akkori nagyérdeműnek. A „kitartási” viadalba ékeltek közbe gyorsasági versenyeket, ilyen volt a feleki hegymenet is. A lebonyolítás később azért változott.

A Transtelex kétéves szülinapjára egy kérdőívvel is készültünk! Töltsd ki te is, mondd el, mit gondolsz a lapunkról, milyen tartalmaink tetszenek neked igazán, miben kell fejlődnünk még, és mi az, amit egész egyszerűen el kellene engednünk. A kérdőívet itt találod!

Az 1930-as évek végéig aztán viszonylag rendszeresen találunk híreket az eseményről, amelynek szinte állandó résztvevője Károly király, aki, ha nem versenyzőként volt jelen, akkor nézőként jelent meg. 1936-ban még a magyarországi Színházi Élet is közöl egy rövid képes beszámolót arról, hogy a több magyar versenyző részvételével zajló nemzetközi eseményt megtekintette Károly király és Mihály trónörökös is. És a magyarországi résztvevőket is megemlítették. „Budapestről Hartmann László, a tavalyi verseny győztese, gróf Festetics Ernő és gróf Festetics Sándor neveztek be” – írták. A verseny népszerűsége is töretlen. A '30-as évek közepén már arról számoltak be az újságok, hogy körülbelül 80 résztvevő állt startvonalhoz a feleki hegyiversenyen.

Valószínűleg egy Alfa Romeo Giulietta készülődik a rajtnál – Fotó: Igazság / Minerva Fotóarchívum
Valószínűleg egy Alfa Romeo Giulietta készülődik a rajtnál – Fotó: Igazság / Minerva Fotóarchívum

A Feleki-tető nagyjából 5 kilométeres versenytávján mindig időre versenyeztek, a Tordai út elejéről, a Szaból bástyája környékéről indultak, és hajtottak fel a tetőre. Már egy 1924-es tudósítás arról számol be, hogy „egy szellemesen konstruált mérőszerkezet segítségével a versenyidőt maga a versenyző gép állapítja meg”. Még mechanikusan működött az időmérés, azzal indította el a jármű az órát, hogy elszakította a startnál kifeszített szalagot, majd azzal állította meg, hogy elszakította a célnál kifeszítettet.

A verseny lebonyolítása az évek során sokat változott, különböző kategóriák és osztályok jelentek meg a járművek között, de a tetőre leggyorsabban kihajtó autót mindig számon tartották. Az Új Kelet 1938. szeptember 16-i száma arról ír, hogy „az Automobil Club Rekord-kupáját, mint örökös vándordíjat az a versenyző nyeri, aki – tekintet nélkül a csoportokra, vagy osztályokra – új pályarekordot állít fel. Ezt a rekordot jelenleg J. Calcianu mérnök tartja 3 perc 28.25 mp-es idővel. (…) Ezt a rekordot 1936-ban Duesenberg 8 cil. gépével érte el”. Igazán aktuális volt az Új Kelet felvezetője az október elején szervezett versenyre, mert 1938-ban tényleg új rekord született, sőt, a verseny történetének legjobb idejét, a 2:56,0-os csúcsot is akkor érte el a legendás német autóversenyző, Hans Stuck, aki az Ellenzéknek úgy nyilatkozott akkor, hogy „a feleki versenypálya Európa egyik legszebb hegyipályája s legjobb versenyútja. Ugyanis – s ebben páratlanul áll – 90 százalékban betekinthető”.

Gyülekező a Szabók-bástyájánál, Kolozsváron, 1972-ben – Fotó: Igazság / Minerva Fotóarchívum Gyülekező a Szabók-bástyájánál, Kolozsváron, 1972-ben – Fotó: Igazság / Minerva Fotóarchívum
Gyülekező a Szabók-bástyájánál, Kolozsváron, 1972-ben – Fotó: Igazság / Minerva Fotóarchívum

Nemcsak Stuck gondolta így, hanem a királyi barátsága miatt Kolozsváron többször megforduló Liechtenstein Ferdinand herceg is, aki a Keleti Újságnak azt mondta 1930-ban, a legjobb európai gyorsasági pálya lenne, ha kellőképpen kiépítenék.

A korábban már idézett 1972-es tudósításban is az egykori pályacsúcs volt a téma. „Megdől-e Hans Stuck szakállas pályacsúcsa? – ez volt a nagy kérdés a Felek ’72 verseny előtt. A szombati próbafutamok, a pompás idő arra engedtek következtetni, hogy az 1938-ból visszamaradt rekord nem éri meg negyedszázados jubileum át és a pompásan előkészített gépével érkezett Johann Köhler, a feleki versenyek elmúlt évekbeli hagyományos vendége a múltnak adja át a 2:56,0 perces csúcsot. Igen ám, de közbeszólt az időjárás, és bár Köhler a háborúi utáni legjobb időeredményt érte el, a síkos, veszélyes pályán nem sikerült a csúcsdöntés. Mindenesetre 3:19,9 perces idejét azok tudják különösen értékelni, akik száraz időben is megpróbálkoztak már a feleki heggyel. Különösen verseny formájában” – írták a tudósításban.

Johann Köhler győztes BMW-je a rajtnál – Fotó: Fotó: Igazság / Minerva Fotóarchívum
Johann Köhler győztes BMW-je a rajtnál – Fotó: Fotó: Igazság / Minerva Fotóarchívum

Pedig több alkalommal is próbálták megdönteni, és nemcsak átalakított Daciakkal hajtottak végig a Tordai úton megszervezett versenyen, hanem még arra is volt példa, hogy Mercedessel próbálkoztak. Azt a történetet egyszer már korábban felidéztük.

Az említett '72-as feleki verseny két részben zajlott. Volt egy nemzetközi szakasza, míg a másik részében az országos hegyi gyorsasági bajnokság negyedik, egyben befejező, tehát döntő fordulóját bonyolították le. Az egyes kategóriák és osztályok eredményeket nem részletezem, de a távot leggyorsabban a nemzetközi versenyt megnyerő – már említett – Johann Köhler (NSZK) teljesítette.

Johann Köhler a rajtnál 1972-ben – Fotó: Igazság / Minerva Fotóarchívum
Johann Köhler a rajtnál 1972-ben – Fotó: Igazság / Minerva Fotóarchívum

Az Igazság tudósításában külön megemlíti a kolozsvári autósok helytállását is a legjobbakkal vívott küzdelemben. „A legjobb teljesítményt Borbély Lőrinc nyújtotta, aki a negyedik géposztályban a harmadik, az összetett abszolút versenyben az ötödik legjobb időeredményt érte el Feleken, s ezzel az országos bajnokságban is bronzérmet szerzett” – írták.

Borbély akkoriban az ország egyik legjobb pilótájának számított, aki 1984-ben hosszú interjúban mesélt a karrierjéről az Előrének, és külön kitért a Feleki-tetőn zajló versenyekre is.

"Borbély Lőrinc, a legeredményesebb kolozsvári autós a célban" a Dacia 1100-asával – Fotó: Wagner Rudolf / Igazság / Minerva Fotóarchívum
"Borbély Lőrinc, a legeredményesebb kolozsvári autós a célban" a Dacia 1100-asával – Fotó: Wagner Rudolf / Igazság / Minerva Fotóarchívum

„Egyike a legérdekesebbek versenyeknek, azért jöttek ide mindig más országokból is. Kérem, nem 1100 köbcentiseknek való. Legalább 200 lóerős gépet kíván. Sok a kanyar, idevaló vagyok, úgy ismerem őket, hogy megmondhatom egyenként, hol, hányszor kell kapcsolni. Nagyon gyors pálya ez. A kisbányai is gyors, de nem ennyire. Kisbányán mintegy 30-32-szer kell kapcsolni, egyik eredményem ott 3:17,5, azaz majdnem 200 másodperc. Ez alatt kell a több mint 6 kilométert fölfelé – a szintkülönbség 337 méter! – megtenni. Azaz 5-6 másodpercenként kell átlagban kapcsolni. A Feleken valamivel kevesebbszer, ott viszont az átlagsebesség lehet nagyobb. Megmondhatom azt is, hol, melyik kanyarba mennyivel kell behajtani. A bükki kanyarba például 160-nal. Ahol most a benzinkút van, ott az egyenesben elérhettem a 200-at is” – idézi az újság a versenyzőt, aki bár elégedetten beszélt az életéről, sajnálta, hogy sosem volt igazi versenyautója.

A két világháború közötti tudósításokban olyan autók tűnnek fel, mint Ford, Citroen, Cyrysler, Renault, BMW, Alfa Romeo, Bugatti, Buick, Stutz vagy Dodge. Azt is olvashatjuk például, hogy Károly (trónörökösként) 1924-ben egy Hispano-Suiza autóval nyerte meg a gyorsasági versenyt. Hans Stuck, akit egyébként a hegyek királyaként emlegettek akkor az autósportban, az Auto Union (az Audi jogelődje) gépével döntött rekordot a Feleki-tetőn 1938-ban. Borbély Lőrinc – aki gyerekként még látta a rekordöntést – közel öt évtized távlatából úgy emlékezett vissza, hogy a külföldiek olyan Forma 1-es féle versenyautókban ültek. Tehát a versenyek igazi látványosságok voltak és nem csak az autóbolondok körében.

Az osztrák Martin Kopplinger készülődik a rajtnál – Fotó: Igazság / Minerva Fotóarchívum
Az osztrák Martin Kopplinger készülődik a rajtnál – Fotó: Igazság / Minerva Fotóarchívum

A II. világháború után aztán jött a Dacia. A román autógyár felemelkedésével a modelljei is megsokasodtak a versenyen, de azért még a 60-as, 70-es évek fotóin is feltűnik egy-egy BMW, Alfa Romeo vagy Renault. Az újságok – valószínűleg ideológiai okokból – már nem említenek nyugati autómárkákat, de a képek alapján könnyen beazonosíthatjuk, hogy Johann Köhlernek 1972-ben BMW-vel sikerült a rekord közelébe kerülnie, és Borbély Lőrincz pedig Dacia 1100-assal versenyzett. Borbély az Előrének azt is elárulta, hogy miként alakították át a Daciákat a versenyre.

„Felfúrjuk a hengert, az 1300 köbcentis autóból lehet 1600-as. A dugattyú nagyobb lesz, lekönnyítjük a hajtókarokat, a lendkerekeket, maga a dugattyú is könnyebb, úgynevezett kúpos, így nagyobb a sűrítés. Legalább 320 fokos vezérműtengely segítségével a fordulatszám 5800-ról 8-10 ezerre emelhető. Ez a sok lehetőség mind benne van a sorozatkocsi Daciában, amely maga is nagyon gyors kocsi. Ezért lehet mind a szériaváltozattal, mind a sajátosan átalakítottal versenyt nyerni még külföldön is” – magyarázta.

Egy Alfa Romeo GTA várakozik – Fotó: Igazság / Minerva Fotóarchívum
Egy Alfa Romeo GTA várakozik – Fotó: Igazság / Minerva Fotóarchívum

A verseny a 70-as évekre nagyon népszerű volt, a Nemzetközi Automobil Szövetség is jegyezte a versenynaptárában, óriási érdeklődés övezte, és sokan mentek el megnézni. Az autókkal is közelítették az 1938-as csúcsot, 1973-ban az olasz Stefano Buona Расе például már 3:08,5-tel nyerte a nemzetközi versenyt (egy Chevron 1300-assal), Luciano Innocenti pedig 3:09,1-gyel lett második, míg Borbély Lőrinc 3:19,4-gyel harmadik. Végül a nagy népszerűsége és az egyre nagyobb sebesség vezetett a verseny vesztéhez is. 1973-ban ugyanis történt egy baleset, Mircea Vizireanu az összegyűlt tömegbe hajtott, ami miatt ketten meghaltak, többen pedig megsérültek.

Azt nem lehet tudni, hogy pontosan mi volt a probléma, a korabeli beszámolók szerint néhány fegyelmezetlen néző olyan területre merészkedett, ahol már nem lett volna neki szabad, mások a versenyző tapasztalatlanságát emelték ki, ugyanakkor felmerült az is, hogy a szervezők nem voltak elég körültekintők, sőt, az is, hogy nem volt elég rendfenntartó a verseny nehéz részein. Az eredmény mindenesetre az lett, hogy 1973-ban tartották az utolsó versenyt a Feleki-tetőn.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink