Idén Románia sem vesz részt az Eurovízión

2024. január 25. – 16:24

Másolás

Vágólapra másolva

Románia idén nem vesz részt az Eurovízión – írja a G4Media. A TVR közleményében elsősorban a pénzügyi megszorításokkal indokolják azt, hogy az ország idén lemond a részvételről. A tájékoztatás szerint azt szeretnék, ha magas színvonalú produkcióval képviselnék az országot a versenyen, de az idei költségvetésükben nincs elegendő forrás ahhoz, hogy garantálni tudják a részvételüket az „egyre magasabb nívójú” viadalon.

Az igazgatótanács csütörtöki döntésén ötön szavaztak amellett, hogy Románia mondja le a részvételét, négyen szavaztak a javaslat ellen, míg szintén négyen tartózkodtak.

A Wall-Street gazdasági lap azt állítja, hogy a TVR-nek nincs elég pénze ahhoz, hogy kifizesse a részvételi díjat a versenyen. Állításuk szerint tavaly 180 ezer euróba került a dalfesztiválon való részvétel. A TVR közleményében csak annyit jegyez meg, hogy idén jelentős összegeket fordítanak más kiemelt produkciókra, így például a párizsi olimpia közvetítésére, de beruháznak a hírgyártási rendszerükbe is, és több régóta halogatott modernizációs projektbe is szeretnének belevágni.

A TVR közleményében azt is kiemeli, nem példa nélküli, hogy egy ország lemondja a részvételt. Az évek során több ország, így Magyarország, Törökország, Bulgária, Montenegró, Szlovákia, Bosznia-Hercegovina és Észak-Macedónia is döntött úgy, hogy nem vesz részt a nemzetközi megmérettetésen – állítják. Magyarország egyébként 2019 óta nem küld indulót az Eurovíziós Dalfesztiválra.

Romániát tavaly Theodor Andrei képviselte a D.G.T. című dalával, de még csak döntőbe se került. Az idei versenyt Malmöben szervezik, miután tavaly a svéd Loreen nyerte a versenyt a Tattoo című dalával. Románia eddigi legjobb teljesítménye az Euróvízión két harmadik hely volt (Luminiţa Anghel & Sistem – Kijev, 2005; Paula Seling & Ovi – Oslo, 2010).

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!